V Zagrebu protest nasprotnikov strogih protikoronskih ukrepov

Organizatorji so med drugim povedali, da se zavedajo obstoja koronavirusa, a menijo, da so ukrepi, ki jih določa nacionalni štab civilne zaščite, pretirani.

Objavljeno
05. september 2020 21.13
Posodobljeno
05. september 2020 21.13
Po ocenah hrvaških medijev je bilo zbranih nekaj tisoč ljudi, med katerimi so nekateri prišli organizirano iz drugih hrvaških mest. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
STA
STA
Državljanska pobuda Pravice in svobode je danes na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu organizirala prireditev z naslovom Festival svobode, na kateri so protestirali proti strogim ukrepom proti širitvi novega koronavirusa. Hrvaški mediji so poročali, da se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so nosili napise Covid je laž in zažigali obrazne maske.

Organizatorji so med drugim povedali, da se zavedajo obstoja novega koronavirusa in bolezni covid-19, a menijo, da so ukrepi, ki jih določa nacionalni štab civilne zaščite, pretirani glede na število primerov težkih oblik bolezni covid-19. Menijo, da so zaradi tega ogrožene temeljne človekove pravice in svoboščine, ter da ukrepi nimajo niti znanstvene niti človeške podlage.

image
Protestnica s transparentom ”Dihamo s polnimi pljuči” na protestu v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Med drugim so omenjali, da je zaradi omejevanja obratovanja ogrožena pravica do dela podjetnikov. Poudarili so, da zaradi covida-19 pravočasne zdravstvene oskrbe niso dobili ljudje, ki imajo druge zdravstvene težave. Kritizirali so tudi medije, češ da delajo propagando glede novega koronavirusa in zganjajo paniko.

Na osrednji zagrebški trg so pripeljali avtobus, s katerega so zbrane nagovorili nekateri organizatorji pobude. Med organizatorji je bil tudi znani hrvaški pevec Tony Cetinski, ki je skrbel za glasbeni program in spodbujal ljudi, naj se zabavajo. Cetinski se je med epidemijo novega koronavirusa na Hrvaškem predstavil kot eden nasprotnikov cepljenja, kar je s svojimi izjavami z odra potrdil tudi danes.

image
Državljanska pobuda Pravice in svobode je danes na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu organizirala prireditev z naslovom Festival svobode, na kateri so protestirali proti strogim ukrepom proti širitvi novega koronavirusa. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Zbralo se je nekaj tisoč ljudi


Po ocenah hrvaških medijev je bilo zbranih nekaj tisoč ljudi, med katerimi so nekateri prišli organizirano iz drugih hrvaških mest. Le redki so nosili obrazne maske, nekateri pa so maske tudi zažigali. Medsebojne razdalje prav tako niso spoštovali. Mnogi so se pri srečanjih prisrčno objemali in poljubljali.

Bilo je videti različne napise, kot so Snemi masko, ugasni TV in živi s polnimi pljuči, Covid je laž, Nismo vsi covidioti, Svoboda objemu, Zdrav razum je naš razum, Naši otroci, naša odgovornost in podobno.

V množici je bilo videti tudi nekaj saborskih poslancev iz vrst konservativnih in skrajno desnih strank, kot so Most neodvisnih list, Blok za Hrvaško in Domovinsko gibanje Miroslav Škoro, pa tudi predstavnike zunajparlamentarne populistične stranke Živi zid.
Pobuda je v popoldanskih urah z avtobusom obiskala tudi nekatere zagrebške domove za starejše občane, da bi oskrbovance, kot so dejali, razvedrili z glasbo in opogumili s svojimi sporočili.

Podobni protesti se vrstijo tudi po drugih državah, danes je bil eden v sosednji Italiji, kjer so se v Rimu zbrali protestniki proti uvedenim ukrepom zaradi novega koronavirusa. Italijanska vlada je sicer protestnike pozvala k seznanitvi z dejstvi o covidu-19.


image
Giuseppe Conte, italijanski premier, je protestnikom sporočil: »Soočamo se s pandemijo. V Rimu je danes demonstracija ljudi, ki ne verjamejo v njen obstoj. Odgovorili jim bomo s številkami«. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je po začetku prireditve na svojem Facebooku napisal, da spoštuje pravico do protestov, a ne more podpreti neznanstvenega pristopa k bolezni covid-19, kot ga imajo organizatorji Festivala svobode. Povedal je, da so vse protiepidemiološke omejitve usmerjene v zaščito zdravja in življenja hrvaških državljanov.