Plaz blata pod seboj pokopal več kot 160 ljudi

Plaz odpadnega rudniškega blata je v Burmi pod seboj pokopal 162 rudarjev žada.

Objavljeno
02. julij 2020 19.30
Posodobljeno
02. julij 2020 19.33
Reševalci iz blata odkopavajo trupla umrlih. FOTO: Zaw Moe Htet/AFP
M. B.
M. B.
Hudo deževje je v Burmi povzročilo plaz blata in odpadkov, ki je pod seboj pokopal najmanj 162 oseb, poroča medijska hiša Al Džazira. Število žrtev sicer v zadnjih urah neprestano narašča. Najmanj 54 oseb je poškodovanih.

Plaz se je sprožil ob rudniku žada na severu države, pod seboj pa je pokopal predvsem obubožane ljudi, ki so med rudniškimi odpadki iskale spregledane drobce tega poldragega kamna. Ker žrtve niso bile zaposlene v rudniku, njihove družine ne bodo dobile odškodnin. 

Nekatere tuje organizacije pozivajo burmansko vlado, naj nemudoma prepove delovanje rudnikov, ki omogočajo nezakonito rudarjenje in preiskovanje odlagališč rudniških odpadkov na lastno pest, a domačini opozarjajo, da najrevnejši nimajo drugega načina preživetja. 

image
V reševanju sodeluje tudi burmanska vojska. FOTO: Zaw Moe Htet/AFP


Izjemno smrtonosne nesreče v rudnikih žada so zaradi slabe regulacije v državi stalnica. Leta 2015 je v sesutju rudnika žada v Burmi umrlo približno 100 ljudi. Lani pa je v podobni nesreči izgubilo življenje okoli 50 rudarjev, poroča novičarska agencija Reuters.