Po nemirih na ulicah Wisconsina nacionalna garda

Nasilje je izbruhnilo potem, ko je policist v nedeljo ustrelil v hrbet temnopoltega moškega, ki se je upiral aretaciji.

Objavljeno
25. avgust 2020 07.30
Posodobljeno
25. avgust 2020 07.39
Policisti trdijo, da so posredovali v družinskem sporu. FOTO: Stephen Maturen/Reuters
STA
STA
Guverner Wisconsina, demokrat Tony Evers, je v ponedeljek uvedel policijsko uro in na ulice mesta Kenosha poslal nacionalno gardo, ki varuje objekte in gasilce pred nasiljem. To je izbruhnilo, potem ko je policist v nedeljo v hrbet ustrelil temnopoltega moškega, ki se je upiral aretaciji.

Devetindvajsetletni Jacob Blake ni umrl, ampak se resno ranjen zdravi v bolnišnici. Po incidentu so protestniki razdejali Kenosho, zažigali avtomobile, razbijali okna in napadali policiste.

Nasilje se je ponovilo v ponedeljek z napadom na župana Kenoshe s 100.000 prebivalci Johna Antarmiana med njegovo novinarsko konferenco. Posredovala je policija, ki je s solzivcem razgnala protestnike.

image
Po incidentu so protestniki v nedeljo razdejali Kenosho, zažigali avtomobile, razbijali okna in napadali policiste. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP


Guverner Evers je bil kritičen do ravnanja policistov, ki so poskušali aretirati Blakea, vendar je kljub temu poslal v mesto nacionalno gardo, da prepreči novo nasilje. »Ne poznamo še vseh podrobnosti, vemo pa, da to ni prvi temnopolti moški, ki so ga neusmiljeno ustrelili policisti,« je dejal guverner.

Demokratski predsedniški kandidat Joseph Biden je zahteval temeljito preiskavo, saj se je država spet zbudila z ogorčenjem, »da je še eden temnopolti Američan žrtev pretirane sile,« je dejal dva meseca pred volitvami v ZDA, ki so že hudo razburkane po podobni smrti Georga Floyda v Minnepolisu, Raysharda Brooksa v Atlanti in Breonne Taylor v Louisvillu. 

Predsednik policijskega sindikata Kenoshe Pete Deates pa je dejal, da je guvernerjeva izjava neodgovorna, video, ki kroži po spletu, pa da ne daje popolne podobe. Policisti trdijo, da so posredovali v družinskem sporu.

image
Po ustrelitvi 29-letnega Jacoba Blakea so na ulice odšli protestniki. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP


Video je posnel mimoidoči s telefonom, na njem pa Blake hodi do svojega avtomobila, v katerem so njegovi trije otroci; sledijo mu policisti z naperjenimi pištolami, ki vpijejo, da naj odvrže nož. Na posnetku noža ni videti, videti pa je policista, ki pristopi, ga zagrabi za srajco in ustreli v hrbet.

Slišati je bilo še več strelov, ni pa jasno, koliko jih je zadelo osumljenca. Mimoidoči je najprej opazil šest ali sedem žensk, ki so kričale druga na drugo. Nekaj minut pozneje se je pripeljal Blake in pozval svojega sina, ki je prepir opazoval, naj gre v avtomobil. Blake z ženskami ni komuniciral.

image
FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP


Priča dogodka je povedala, da so se trije policisti spravili na Blaka in se z njim ruvali. Eden ga je udaril, drugi stresel z elektrošokom, vendar je Blake odkorakal do avtomobila, policisti pa so začeli vpiti nekaj o nožu.

Njegov primer je prevzel znani odvetnik Benjamin Crump, ki zastopa tudi družino Georgea Floyda.