Politično izsiljevanje je že tretjič letos ohromilo vlado ZDA

Trump ne želi podpisati dogovora o financiranju zvezne vlade, dokler ne bo dobil denarja za zid na meji.

Objavljeno
24. december 2018 10.29
Posodobljeno
24. december 2018 10.41
Napisi o nedelovanju zveznih ustanov morda zabavajo turiste, toda stotisočem javnih uslužbencev, ki morajo delati brez plače, ni do smeha. Foto Reuters. Foto Alex Brandon/Ap
Sloviti kuhar José Andrés javnim uslužbencem v svojih restavracijah ponuja zastonj sendviče. Bar Capitol Lounge v bližini kongresa jim v tolažbo meša koktejle z imeni kot je Petarda obmejnega zidu. Okoli 800.000 jih bo praznike pričakalo brez plače, ker Donald Trump hoče denar za svoj zid na južni meji.

Leto se končuje, tako kot se je začelo, z ustavitvijo dela vlade. Če gre verjeti opozorilom predsednika, bi ta lahko trajala precej časa, saj ne namerava popustiti. Vsekakor pa bo ustavitev trajala vsaj do četrtka, ko se kongresniki vrnejo v Washington. Sredi prejšnjega tedna se je zdelo, da se bo rožljanje s političnim težkim orožjem umaknilo dogovoru o začasnem financiranju, s katerim bi pogajanja o dolgoročnejši razdelitvi denarja za zvezno vlado premaknili na začetek leta in do februarja našli za vse sprejemljivo rešitev. Še posebej, ker so iz Bele hiše prihajale napovedi, da ne bodo vztrajali pri zahtevanih dodatnih petih milijardah dolarjev, s katerimi bi Trump začel izpolnjevati svojo najbolj znamenito obljubo iz kampanje, gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Senatorji iz obeh strank so že soglasno potrdili takšno rešitev, toda nato je Trump prebral očitke skrajno konservativnih komentatorjev, da je brez hrbtenice, in znova zagrozil, da brez denarja za svoj »velik, čudoviti zid« ne bo podpisal dogovora. Ob stran so mu stopili tudi člani izjemno konservativne poslanske skupine Svoboda in postalo je jasno, da bomo priča novemu zastoju političnega kolesja v Washingtonu. »Ali bomo klonili pred tiranijo radijskih voditeljev?« je bil nad vplivom skrajnih glasov na odločitve predsednika ogorčen odhajajoči republikanski senator Bob Corker. Po njegovih besedah smo priča umetno ustvarjenemu spopadu, samo za to, da bo predsednik svoji konservativni volilni bazi dal vtis, da se bojuje in ne popušča pod pritiskom demokratov, ki bodo čez dober teden prevzeli večino v poslanskem domu.
 

Predvolilna taktika


Toda to ni tolažba za skoraj 380.000 zaposlenih v javni upravi, ki ne smejo več na delovno mesto, ter za 420.000 tistih, ki morajo vseeno opravljati svoje delo, ker je preveč pomembno za delovanje države, zanj pa ne bodo plačani. Vlada že leta nima proračuna, ampak kongres denar za njeno delovanje zagotavlja z več premostitvenimi zakoni. Ker so jih nekaj za prihodnje leto že sprejeli, bodo delo ustavili v devetih od petnajstih ministrstev, ključno je ministrstvo za domovinsko varnost, ki skrbi za varnost na mejah in na letališčih. Zaposleni upajo, da bo kongres tako kot poprej po koncu političnega zastoja sprejel poseben zakon, s katerim jim bodo za nazaj povrnili plače. Toda še zdaleč ni jasno, koliko časa bo trajala delna ustavitve dela vlade in kdo bo prej popustil.

Še posebej, ker naj bi bilo izzivanje podobnih spopadov in zaostritev predvolilna taktika Trumpa, s katero bo skušal zabiti klin med demokratsko večino v spodnjem domu in javnostjo. Tako Bill Clinton kot Barack Obama sta po porazih na vmesnih kongresnih volitvah izgubila večino v kongresu, ob nenehnih napadih pa nato brez težav dosegla novi zmagi za drugi mandat. Nekaj težav zaletavemu in nepredvidljivemu predsedniku povzroča dejstvo, da je pred dobrim tednom neprevidno oznanil, da s ponosom prevzema odgovornost za ustavitev dela vlade. Morda bo Trumpov »izbruh togote«, kot demokrati imenujejo izsiljevanje za zid, nekoliko ohladilo današnje odprtje borznih trgov.
 

Plašni vlagatelji


Nadaljevanje globokih padcev bi otežilo položaj predsednika, ki je ob rasti borzne kazalce povezoval z uspešnostjo predsedovanja. Delna ustavitev dela vlade ne bo neposredno načela gospodarske rasti, toda zagotovo bo še bolj oplašila že tako izjemno previdne vlagatelje. Ki jih skrbi, ali se bo podoben politični spopad ponovil marca, ko bo v kongresu na vrsti veliko bolj usodno zvišanje zgornje meje ameriškega zadolževanja.