Požarom po svetu ni videti konca

V Kaliforniji sta v požarih, ki so do petka uničili 18 tisoč hektarjev površin in 65 objektov, umrla dva gasilca.

Objavljeno
28. julij 2018 12.18
Posodobljeno
28. julij 2018 13.48
FOTO: Noah Berger/AP
Be. B., STA
Be. B., STA
V zadnjih nekaj tednih je videti, da se narava maščuje za to, kako z njo ravnamo. Po najnovejših podatkih so požari v Grčiji, za katere se domneva, da so bilil podtaknjeni, zahtevali najmanj 88 smrtnih žrtev.



Kalifornijske oblasti so medtem v petek sporočile, da je v boju s požari v naravi na severu te ameriške zvezne države v četrtek zvečer umrl še drugi gasilec. Požari so do petka uničili 18 tisoč hektarjev površin in 65 objektov, požare pa gasi kar 1750 gasilcev.

Poleg dveh gasilcev je v četrtek v Redding Cityju umrl tudi voznik buldožerja. Zaradi požarov so morali evakuirati več tisoč ljudi, poroča BBC. Požari so se začeli v ponedeljek in se razširili na površino več kot 190 kvadratnih metrov. Prvo žrtev med gasilci je pred dnevi zahteval požar blizu nacionalnega parka Yosemite v osrednjem delu Kalifornije, ki so ga poimenovali Ferguson.

Letošnji požari v Kaliforniji prihajajo po lanskih, ki so bili med najhujšimi v zgodovini Kalifornije, saj so zahtevali 40 življenj in uničili 9000 objektov.

Iz Grčije poročajo, da je deset poškodovanih še v smrtni nevarnosti, številne ljudi pa še pogrešajo, zato bo število žrtev najverjetneje še naraslo. V Grčiji danes tudi nadaljujejo identifikacijo žrtev in preiskavo vzrokov požarov.

Grška vlada domneva, da so bili požari podtaknjeni. Atenski časnik Katimerini, ki se sklicuje na vire med preiskovalci, pa danes piše, da naj bi enega od požarov v okolici Rafine vzhodno od Aten zanetil tamkajšnji prebivalec iz malomarnosti, ko je sežigal suhe veje in travo, ogenj pa je zajel drevje in se hitro razširil. Župan kraja Penteli je medtem že večkrat ponovil, da so požari posledica pretrgane električne napeljave.

Grški pravniki po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ocenjujejo, da utegnejo preiskave vzrokov požarov in sodni procesi, ki jim bodo sledili, trajati več let.