Ratko Mladić v bolnišnici

Nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, ki mu sodijo v Haagu, so zaradi pljučnice prepeljali v bolnišnico.

Objavljeno
11. oktober 2011 09.56
Posodobljeno
11. oktober 2011 10.00
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Haag − Miloš Šaljić, odvetnik nekdanjega srbskega generala Ratka Mladića, je danes sporočil, da so haaškega obtoženca zaradi pljučnice prepeljali v bolnišnico. Dejal je še, da za zadaj nima nikakršnih podrobnosti o zdravstvenem stanju svoje stranke.

Informacijo je pozneje potrdila tudi tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić, ki pa v skladu s pravili sodišča ni smela razkriti podrobnosti, tako zaradi zaupnosti podatkov o Mladićevem zdravstvenem stanju kot zaradi varnostnih razlogov.

Zdravstveno stanje nekdanjega generala je bilo slabo že ob njegovi aretaciji, maja letos. Srbski časniki so pred kratkim pisali, da si Mladić po možganski kapi nikoli ni opomogel in da je vprašanje, ali bo preživel sojenje. Srebrniške matere zato srbski vladi očitajo, da je načrtno čakala z aretacijo in haaškemu osumljencu vse do poslednjih dni omogočila dobro življenje.

Obtožnica haaškega sodišča nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske med drugim bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, ki naj bi jih zagrešil med letoma 1992 in 1995.