Rešenim otrokom dovolili izkrcanje

Sto petdeset migrantov na krovu še vedno čaka na odobritev.

Objavljeno
23. avgust 2018 10.03
Posodobljeno
23. avgust 2018 11.28
Ladjo italijanske obalne straže Diciotti je lahko v sredo zvečer zapustilo 27 otrok. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters
STA, P.V.
STA, P.V.
Ladjo italijanske obalne straže Diciotti, ki je od začetka tedna zasidrana v pristanišču v Catanii, je v sredo zvečer lahko zapustilo 27 otrok. Mladoletniki so brez staršev ali drugih odgovornih oseb lahko odšli na kopno, pri tem pa so jih spremljali pristojni z Rdečega križa, Visokega komisariata ZN za begunce in organizacije Save the Children.

Dostop do obale so otrokom omogočili po številnih pozivih javnosti. Med drugim je izkrcanje otrok zahteval tudi oddelek za mladoletnike na sodišču v Catanii.



Še vedno se niso izkrcali preostali migranti, saj na krovu čakajo na odobritev. Italija jim je dovolila vplutje, vendar jim ne dovoli izkrcanja, dokler druge države Evropske unije ne bodo potrdile, da jih bodo sprejele. Bruselj še vedno išče rešitev, saj se nobena članica ni ponudila, da bi sprejela kakšnega izmed njih.

image
Ladja Diciotti je od ponedeljka v sicilijanskem pristanišču, pred tem je več dni krožila po odprtem morju in čakala na dovoljenje za vplutje v eno izmed pristanišč. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters


V mestu Agrigento na Siciliji naj bi medtem tožilstvo uvedlo preiskavo zaradi ugrabitve. »Me želijo obtožiti ugrabitve? Moja naloga je zaščita italijanskih meja,« je odločitev, da migrante zadržuje na ladji, upravičeval italijanski notranji minister Matteo Salvini. Ta je član italijanske desne populistične stranske Liga, druge najmočnejše stranke v parlamentu, ki želi uvesti ostre ukrepe proti ilegalnim priseljencem.

image
V Bruslju so v sredo povedali, da rešitev za migrante z ladje Diciotti še vedno iščejo. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters


Pregovarjanje okoli migrantov na ladji Diciotti je povzročilo tudi trenja znotraj italijanske vladne koalicije. Predsednik poslanske zbornice Roberto Fico iz koalicijskega Gibanja 5 zvezd je zahteval, naj se vsem rešenim migrantom dovoli vstop na kopno.



Salvini mu je v odgovor dejal, da je Fico zgolj predsednik poslanske zbornice, on pa notranji minister z jasnim vladnim programom. Fico mu je hitro odvrnil, da je njegova naloga v vlogi predsednika poslanske zbornice poskrbeti, da država nikdar ne zanika temeljnih vrednot in človeškega dostojanstva.



Niti Italija in Malta še nista rešili konflikta, saj je Salvini malteški vladi očital nespoštovanje dogovorjenih obveznosti. Od junija, ko je v Rimu oblast prevzela nova populistična vlada, državi le prelagata odgovornost druga na drugo. V tem času je v Sredozemskem morju obtičalo že več ladij z rešenimi migranti.

image
Italijanske oblasti so pred tem prejele več pozivov, da dovolijo izkrcanje otrok. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters