Reševalna ladja Aquarius spet pred zaprtimi vrati

Nevladni organizaciji SOS Méditerranée in Zdravniki brez meja sta države EU zaprosili za izkrcanje reševalne ladje s 141 pribežniki.

Objavljeno
13. avgust 2018 17.50
Posodobljeno
13. avgust 2018 18.15
Med 141 rešenimi pribežniki na krovu Aquariusa je 67 mladoletnikov brez spremstva. Foto Reuters
Reševalna ladja Aquarius s 141 begunci in migranti čaka na dovoljenje za vplutje v eno izmed sredozemskih pristanišč, potem ko sta nevladni organizaciji SOS Méditerranée in Zdravniki brez meja, ki upravljata plovilo, poslali prošnjo za izkrcanje državam EU. Sprejem ladje sta zavrnili Italija in Malta, za zdaj pribežnikov ne bo sprejela niti Španija, ki je Aquariusu letos že dovolila izkrcanje.

Iz predsedniške palače v Madridu so sporočili, da po mednarodnem pomorskem pravu Španija ni najvarnejša država, saj njena pristanišča niso najbližje dostopen kraj za izkrcanje. Pred tem sta nevladni organizaciji zavrnila tudi Rim in Valleta. Italijanski minister za promet Danilo Toninelli je dejal, da bi pribežnike morala sprejeti Velika Britanija, saj ladja pluje pod gibraltarsko zastavo. Pripravljenost za sprejem ladje je za zdaj pokazala le mestna oblast v Barceloni.


67 mladoletnikov brez spremstva


Humanitarni delavci so pribežnike, ki so bili na poti iz Libije v Italijo – med njimi je 67 mladoletnikov brez spremstva in nosečnici –, rešili v dveh akcijah v petek. Največ jih prihaja iz Eritreje in Somalije. Čeprav je njihovo zdravstveno stanje stabilno, so številni »zelo izmučeni« in »podhranjeni«. Nekateri izmed njih so bili na morju 35 ur. Po njihovem pričevanju je mimo njih plulo več ladij, ki jim niso ponudile pomoči. Mnogi so poročali o »nečloveških« razmerah, v katerih so jih zadrževali libijski trgovci z ljudmi. »Takoj ko vstopiš v Libijo, ti vzamejo potni list in ga raztrgajo pred tvojimi očmi. Pred nosom se ti zaprejo vsa vrata. Ujet si. Edina odprta vrata so morje,« je dejal eden izmed preživelih.



Trenutno je Aquarius edina reševalna ladja v Sredozemlju, saj je ladja nevladne organizacije Proactiva Open Arms pred dnevi vplula v pristanišče Algeciras na jugu Španije. Nova vlada v Madridu je ladji s 87 begunci in migranti v četrtek dovolila vkrcanje, potem ko so italijanska in malteška pristanišča ostala zaprta za pribežnike. Junija je dovolila vplutje v Valencio tudi Aquariusu s približno 630 pribežniki na krovu.