Rojevanje »tretje internacionale«

V uspeh zaverovani evroskeptiki hočejo svoj poslanski klub v evropskem parlamentu.

Objavljeno
09. januar 2019 15.15
Posodobljeno
09. januar 2019 15.32
Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini se je v poljski prestolnici srečal s svojim kolegom in gostiteljem Joachimom Brudzińskim. FOTO: Reuters
»Poljska in Italija bosta del nove evropske pomladi, renesanse evropskih vrednot,« je danes podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini izjavil v Varšavi, kamor se je odpravil, da bi se še pred letošnjimi volitvami v evropski parlament z gostitelji dogovoril o novi koaliciji poslancev »reformističnega bloka«.

Salvini, ki je tudi italijanski notranji minister, se je v poljski prestolnici srečal s svojim kolegom in gostiteljem Joachimom Brudzińskim, s katerim sta se pogovarjala o migraciji in zaščiti zunanjih meja Evropske unije. A glavni cilj potovanja 45-letnega generalnega sekretarja italijanske populistične Severne lige je bil sestanek s »sivim kardinalom« poljske politike, 69-letnim Jarosławom Kaczyńskim, ki vodi vladajočo stranko Zakon in pravičnost.

Tema njunih pogovorov je bila vzpostavitev nove »evropske« koalicije v evropskem parlamentu, v kateri se med drugimi utegnejo znajti tudi avstrijski svobodnjaki in vladajoča »neliberalna« stranka na Madžarskem. Zagovorniki tega novega bloka so prepričani, da bo ta po majskem volilnem uspehu, ki ga napovedujejo, postal – po vladajoči evropski ljudski stranki – druga najmočnejša koalicija v evropskem parlamentu.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je pred dnevi v pogovoru za britanski poslovni dnevnik Financial Times napovedal, da bodo majske volitve v evropski parlament privedle do velikih sprememb v EU. Po njegovih besedah bodo maja slavili nacionalistični in evroskeptični kandidati. »Evropa, ki se bo vzpostavila junija, nas bo vodila, v nasprotju s to, ki obstaja zdaj in jo vodijo birokrati,« je v Varšavi izjavil Salvini.

»Bruselj in evropska komisija bosta morala bolj pazljivo prisluhniti temu, kar se dogaja v drugih državah. Glas drugačnih, zlasti pa srednjeevropskih držav bodo morali bolj poslušati,« je še povedal Morawiecki. Po njegovem je reforme potrebna sama Evropska unija, v pogovorih pa mu je, kot pravi, večina evropskih kolegov povedala, da je temeljito preoblikovanje postopkov in ustanov nujno. »A vsi zdaj čakajo na evropske volitve,« je dodal poljski premier. Prvi mož poljske diplomacije Jacek Czaputowicz je pred novim letom izjavil, da sedanja evropska skupnost slabo deluje, ker ne upošteva tega, kar bi hoteli ljudje. Zato je bil po njegovih besedah današnji obisk Salvinija nujno potreben, saj so morale oblasti v Varšavi s svojim italijanskim zaveznikom uskladiti nastop na evropskih volitvah.


Poljsko-francoska zamera


Premier Morawiecki je Bruselj tudi obtožil, da uporablja dvojna merila, ko obravnava članice iz srednje in vzhodne Evrope. »Ljudem v Bruslju se ne sanja o razmerah v postkomunističnih državah. Ko zdaj gledam, kaj se dogaja v Franciji, sam ne bi dejal, da imajo tam probleme s pravno državo. Toda predstavljajte si, kako glasne odzive bi bilo slišati iz Bruslja, Berlina in nemara celo iz Pariza, če bi na tako brutalen način ravnali z demonstranti na Poljskem!« je dodal predsednik poljske vlade.

Odnosi med Varšavo in Parizom niso blesteči, saj je francoski predsednik Emmanuel Macron že večkrat glasno kritiziral poljsko »neliberalno« demokracijo. A zadnja kritika Francije, ki jo je izrekel poljski premier, je bila še blaga v primerjavi s tem, kar je sredi decembra govoril zunanji minister Czaputowicz, ki je Francijo razglasil za »evropskega bolnika«. Ta država je po njegovih besedah cokla za Evropo, medtem ko je Poljska svetla točka stare celine. »Teroristični napadi, demonstracije v zadnjih tednih, Macronov umik od reform … Vse to kaže, da v Franciji nekaj ni v redu. Vse to je žalostno,« je povedal zunanji minister. In dodal, da bi morali tisti, ki zdaj solijo pamet Poljski, najprej narediti red pri sebi doma.