Skrajni desničarji iz Evropske unije potujejo na Lezbos

Na otoku naj bi bilo že 40 neonacistov iz Avstrije in Nemčije. Opazovalec razmer za evropski parlament svari pred napadi na begunce.

Objavljeno
06. marec 2020 21.43
Posodobljeno
06. marec 2020 22.03
Otočani so napadli fotografa in novinarja Michaela Trammerja. FOTO: AFP
Razmere na grških otokih, sploh Lezbosu, kjer v taborišču za 2.800 ljudi prebiva že 20.000 beguncev, se zaostrujejo iz dneva v dan. Grške oblasti so kljub nasprotovanju domačinov, ki se je sprevrglo v nasilne izgrede, pričele z gradnjo zaprtih taborišč za begunce.

V zadnjem tednu je bilo več poročil o napadih skrajnih desničarjev na begunce, člane nevladnih organizacij, ki jim skušajo pomagati preživeti v nehumanih razmerah, in novinarje. 

image
Trammerja so napadli, ker je fotografiral, kako otočani onemogočajo izkrcanje beguncev iz čolna. FOTO: Aris Messinis/AFP


Fotograf in novinar Michael Trammer, ki je bil prvega marca tarča napada skrajnih desničarjev, je za nemški časopis Der Tagesspiegel dejal, da se je na Lezbosu bati pogromov.



Na otok pa so sedaj pričeli prihajati neonacisti iz zahodne Evrope. Der Tagesspiegel poroča o najmanj osemnajstih skrajnih desničarjih iz Nemčije, ki so že na otoku, v prihodnjem tednu pa naj bi se jim, po najavah na spletnih straneh skrajne desnice, pridružilo še 100 ekstremistov iz Francije. 



Opazovalec evropskega parlamenta in evropski poslanec nemških Zelenih Erik Marquard je opozoril na prihod štiridesetih neonacistov iz drugih držav na grški otok in posvaril pred vse bolj realno možnostjo napadov na begunce. 

Tako Trammer kot Marquard opozarjata, da grška policija proti skrajnim desničarjem ne ukrepa ali z njimi celo sodeluje.


 
So pa stvar v svoje roke vzeli prebivalci Lezbosa. Danes so po družbenih omrežjih zaokrožile fotografije dveh okrvavljenih nemških neonacistov, med vzkliki, da nacisti niso dobrodošli naj bi ju pretepli otočani.