Sylvie Goulard, kandidatka Francije za evropski komisarski stolček 

Sijajna kariera z madežem: od leta 2001 do 2004. je delovala kot svetovalka predsednika evropske komisije Romana Prodija  

Objavljeno
02. september 2019 10.52
Posodobljeno
02. september 2019 10.52
Sylvie Goulard
Foto: AFP
Mi. P.
Mi. P.

Francoski izbor

Kandidature za evrokomisarje so znane, Francija je na visoki položaj predlagala 54-letno Sylvie Goulard. Njena kariera je sijajna, če le ne bi bilo madeža: tudi njo sodno preiskujejo zaradi domnevnega fiktivnega zaposlovanja asistentov, ko je bila evroposlanka MoDema.

Mediji po eni strani hvalijo Goulardovo, češ, težko bi izbrali bolje, saj je odlična poznavalka in zagovornica EU, pa še poliglotka za povrhu, ki ob francoščini govori perfektno italijansko, angleško in nemško. Že kot mlado dekle, ki se je leta 1964 rodila v italijanski družini v Marseillu, je v okviru šolske izmenjave začela spoznavati Nemčijo. Potem ko je končala slovito upravno šolo ENA, je bila v 90. letih, na začetku kariere, del francoske ekipe, odgovorne za pogajanja o združeni Nemčiji, od leta 2001 do 2004. je delovala kot svetovalka predsednika evropske komisije Romana Prodija. Pet let zatem je bila pod znamko sredinskega MoDema (Demokratičnega gibanja) izvoljena v evropski parlament, kjer je službovala vse do 2017., ko je v prvi vladi Edouarda Philippa prevzela francosko ministrstvo za obrambo. Zdržala je mesec dni, kajti umakniti se je morala zaradi afere, povezane s fiktivnimi evroposlanskimi službami. A si je brž karierno »opomogla« in januarja lani prevzela visoki položaj druge podguvernerke Banke Francije. O njej je med drugim še znano, da zagovarja evropski federalizem in je pogosto brez dlake na jeziku, nekateri bi rekli: arogantna.

Sodno preiskovanje njenega evropskega delovanja bi lahko, kot po drugi strani osvetljujejo mediji, otežilo njen vzpon na komisarski položaj, saj nekateri v Franciji problematizirajo, češ, kar je Goulardovi doma preprečevalo, da bi bila ministrica, tudi v Evropi ni mogoče odmisliti … Pričakovati je, da jo bodo evroposlanci vzeli temeljito pod drobnogled, ko bo septembra oziroma oktobra predstavila svojo kandidaturo za komisarko. Kakor so razkrili pri Le Canard enchaînéju, gre v nos tudi to, da je, ko je imela službo v evropskem parlamentu, sodelovala z ameriškim think tankom, Inštitutom Berggruen, za več kot 10.000 evrov na mesec. V tem ni nič nezakonitega, je pa polemično.