Tišina ni zastonj – otroci prejeli vile in mesečno rento

Pol leta po umoru savdskega novinarja ostaja še veliko nerešenih vprašanj.

Objavljeno
02. april 2019 12.21
Posodobljeno
02. april 2019 12.44
Kaj se je dogajalo na savdskem konzulatu v Istanbulu? FOTO: AFP
Želel se je poročiti, a je ostal brez življenja. Savdski novinar Džamal Hašodži je 2. oktobra lani ob enih popoldan vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, da si uredi poročne dokumente, toda ko ga štiri ure kasneje še vedno ni bilo nazaj, je njegova zaročenka poklicala policijo.



Savdska oblast je najprej zanikala vpletenost, toda kasneje so turške obveščevalne službe razkrile, da je bil Hašodži okrutno umorjen. Trupla niso nikoli našli, nad novinarjem pa se je menda zneslo petnajst odposlancev iz savdskega dvora po naročilu prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Resnica še vedno ni uradno znana, na začetku marca pa je Interpol izdal mednarodno tiralico z najvišjo rdečo stopnjo za dvajset ljudi, domnevno vpletenimi v umor. Dvor v Rijadu ostro zanika vpletenost, trenutno pa poteka sojenje proti enajstim obtoženim, od tega tožilstvo za peterico zahteva smrtno kazen.

image
Takole je Džamal Hašodži vstopil na savdski konzulat v Istanbulu. FOTO: Reuters


Tihi dogovor za tišino


Hašodži je pisal kolumne za Washington Post in za spletni portal Middle East Eye. Pol leta po njegovi smrti so pri Washington Postu objavili serijo poročil o novinarjevi smrti. Med drugim so pripravili zgodbo, kako je savdski dvor sklenil tihi dogovor z vsem štirimi Hašodžijevimi otroki, da so »zadržani v izjavah za javnost«.

Cena nikakor ni majhna. Vsi štirje otroci so v zameno dobili več milijonov vredne hiše, obenem dobijo več kot deset tisoč dolarjev mesečne rente, čeprav nihče od otrok teh navedb ni potrdil, a tudi ne zanikal.

image
Na savdskem dvoru vpletenost v umor zanikajo. FOTO: Reuters

 

V Savdski Arabiji samo eden od štirih otrok


Luksuzne vile so otroci dobili v pristaniškem mestu Džeda (blizu Meke), vrednost posameznega objekta pa ocenjujejo na štiri milijone dolarjev. Od štirih otrok sicer samo eden živi v Savdski Arabiji, to je najstarejši sin Salah, ki se ukvarja z bančništvom. Preostala trojica živi v Združenih državah Amerike in menda razmišljajo o prodaji luksuznih vil v Savdski Arabiji.

Poznavalci političnega dogajanja v Savdski Arabiji so sicer za Washington Post potrdili, da tovrstne prakse niso nič nenavadnega. Tišina namreč ni zastonj.