ZDA mejo zaprle za 16 Savdijcev, vpletenih v umor

Gre za Trumpov odziv na pritiske, da je država storila premalo glede umora savdskega novinarja.

Objavljeno
09. april 2019 08.18
Posodobljeno
09. april 2019 08.51
Hašodži je pisal kolumne za Washington Post. Prejšnji teden so pripravili zgodbo, kako je savdski dvor sklenil tihi dogovor z vsemi štirimi njegovimi otroki, da so »zadržani v izjavah za javnost«. FOTO: AFP
Ameriško zunanje ministrstvo je včeraj vstop v državo prepovedalo še 16 savdskim državljanom, ki so domnevno vpleteni v umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Ta je bil kritičen do savdskega režima in je to plačal z življenjem. Prepoved velja tudi za njihove družine.

Odločitev je odziv na očitke kongresa, da administracija predsednika Donalda Trumpa ni storila dovolj glede omenjenega umora. Hašodžija so na prikrit način umorili oktobra na savdskem konzulatu v Instanbulu, za tem pa je domnevno stal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Na seznamu tistih, ki v državo nimajo vstopa, sta se tako znašla tudi njegov nekdanji pomočnik in nekdanji spremljevalec na poteh v tujino.
 

Tihemu odzivu sledile sankcije


Uradni Riad je prinčevo vpletenost vseskozi zanikal in zatrjeval, da gre za samoiniciativno dejanje določenih obveščevalcev. V začetku letošnjega leta se je proti enajstim začelo sojenje.

Novinarjev umor je po svetu dvignil mnogo prahu, a predsednik Trump se je do svojih bližnjevzhodnih partnerjev odzval precej milo. Ameriški senat je decembra po seznanitvi s poročilom Cie sprejel resolucijo, v kateri je odgovornost za umor pripisal prav princu. Čeprav se Trump nanjo ni odzval, so nekatere Savdijce, povezane z dejanjem, doletele sankcije.

Združene države so vizum pred tem odrekle že približno 20 Savdijcem, še 17 pa zamrznile premoženje. To jim omogoča zakon, ki oblasti dovoljuje, da na »podlagi kredibilnih informacij vstopa v državo ne odobri predstavnikom tujih vlad ali njihovim najbližjim družinskim članom, ki so bili resno vpleteni v korupcijo ali velike kršitve človekovih pravic«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.