Tudi Frankfurt kmalu s prepovedjo starejših dizelskih vozil

Prepovedi bodo veljale tudi za nekatera bencinska vozila. Omejitve naj bi bile nujne, saj dosedanji ukrepi niso pomagali dovolj znižati visokih koncentracij strupenih plinov.

Objavljeno
06. september 2018 08.09
Posodobljeno
06. september 2018 08.42
V frankfurtski mestni vladi razočarano ugotavljajo, da ne plačujejo le napak avtomobilske industrije, ampak tudi zvezne vlade. FOTO: Ralph Orlowski Reuters
Berlin – Po Hamburgu, Stuttgartu in Aachnu bo kmalu prepovedi vožnje starejših dizelskih vozil dobil tudi Frankfurt na Majni,  V skrbi za boljši zrak je pristojno sodišče v Wiesbadnu vlado dežele Hessen napotilo k omejitvah po februarju, najprej za dizelska vozila z označbo euro 4 in manj ter bencinska standardov euro 1 in 2, po septembru 2019 pa lahko v mestnem središču težave pričakujejo tudi vozniki dizelskih vozil s standardom euro 5.

image
Na ulici Max-Brauer delavci postavljajo znake, ki prepovedujejo vožnjo s starejšimi dizelskimi gorivi. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters


Upravno sodišče v Wiesbadnu meni, da so omejitve nujne, saj dosedanji ukrepi niso pomagali dovolj znižati visokih koncentracij strupenih plinov. »Sprevideti moramo, da je ogroženo zdravje vseh nas,« je predsedujoči sodnik Rolf Hartmann predpisal ukrepe, ki naj do začetka leta 2020 že pokažejo prve rezultate. V frankfurtski mestni vladi razočarano ugotavljajo, da ne plačujejo le napak avtomobilske industrije, ampak tudi zvezne vlade, zato v spopadu s posledicami sodne odločitve pričakujejo finančno pomoč. Peto največje nemško mesto je znano po tem, da se vanj na delo vozi še posebej velik delež prebivalcev okoliških naselij, novim pravilom pa ne ustreza niti večina avtobusov javnega prometa.