V streljanju pred sinagogo v Halleju dve smrtni žrtvi in dva huje ranjena

Streljali so ob najpomembnejšem prazniku judovske religije. Policija je doslej aretirala eno osebo.

Objavljeno
09. oktober 2019 13.34
Posodobljeno
09. oktober 2019 20.04
FOTO: AFP
V. U., A. V.
V. U., A. V.
V streljanju pred sinagogo v vzhodnonemškem mestu Halle sta bili dve osebi ubiti, poroča agencija Reuters. Policija je storilca že aretirala. Gre za 27-letnega nemškega državljana iz zvezne dežele Saška-Anhalt, prvi dokazi pa namigujejo, da je šlo za desničarski ekstremizem. Nemški tednik Der Spiegel še poroča, da storilec ni stari znanec policije.

Podatkov o morebitnih ostalih storilcih še niso razkrili. Judje sicer danes praznujejo jom kipur, najsvetejši dan in najpomembnejši praznik judovske religije.

Portal Bild poroča, da so na judovsko pokopališče v mestni četrti Paulus vrgli granato, najverjetneje je šlo za doma narajeno ročmo bombo. Policija je po twitterju potrdila, da sta dve osebi izgubili življenje. Slišalo se je več strelov, storilci v vojaških oblačilih so po enem izmed pričevanj menda streljali tudi v lokal s kebabom, točko incidenta pa zatem zapustili v avtomobilu.

Kasneje so sporočili, da sta bila dva človeka v napadu huje ranjena. Moškega in žensko, ki sta utrpela strelne rane, so prepeljali so v bližnjo bolnišnico, kjer so ju že operirali.

image
FOTO: Sebastian Willnow/AFP




Policija je prebivalce pozvala, naj ne zapuščajo domov. Družba Deutsche Bahn je objavila, da so osrednjo železniško postajo v Halleju zaprli.

Vodja tamkajšnje judovske skupnosti Max Privorotzki je za Der Spiegel potrdil, da je bilo v času napada v sinagogi med 70 in 80 ljudi, varnostniki pa so enemu ali več napadalcem preprečili vstop v ta verski objekt.



Kot poroča Focus, ki se sklicuje na policijo, je bilo streljanje tudi v bližnjem kraju Landsberg. Policija je tudi prebivalce Landsberga pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih, tiste pa, ki so še na prostem, naj si poiščejo zavetišče.

V bližini ostalih sinagog so okrepili varovanje.

image
FOTO: Sebastian Willnow/AFP


image
FOTO: Reuters


image
FOTO: Reuters