Francija mobilizirala 100.000 orožnikov in policistov   

Tudi Francozi se radikalno zapirajo med štiri stene in se pripravljajo na hudo.

Objavljeno
16. marec 2020 21.11
Posodobljeno
17. marec 2020 22.12
Tudi Francija se je pogreznila v epidemijo. Foto: Reuters
Francoska politika se je zganila, predsednik Emmanuel Macron je v sinočnjem televizijskem nagovoru državljanov napovedal vojno novemu koronavirusu. Kakor druge evropske države se bo tudi še včeraj precej sproščena Francija radikalno ustavila in se, kolikor je mogoče, zaprla med štiri stene. Kot je predsednik ponovil večkrat, »smo v vojni, zdravstveni vojni«. Od danes opoldne se bodo tudi Francozi premikali zelo omejeno.      

Radikalno ukrepanje 


V vojni proti koronavirusu je francoska vlada uvedla niz zgodovinskih ukrepov. Da bi ljudje spoštovali navodila o samoizolaciji, je notranji minister Christophe Castaner zapovedal mobilizacijo 100.000 orožnikov in policistov. Ti bodo od danes opoldne skrbeli, da se bodo najmanj prihodnja dva tedna Francozi čim manj premikali po državi. Ukrepi Francije so enaki tistim, ki so jih sprejeli v Italiji in Španiji, torej med najstrožjimi v Evropi. Izjemoma in s potrdilom bo mogoče oditi na delo, če to ni možno od doma, po najnujnejše v trgovino in zdravniško pomoč, vsako združevanje na javnem mestu je prepovedano. Kršitelji bodo kaznovani z globo od 38 do 135 evrov. Sinočnji posnetki praznih pariških ulic kažejo, da so mnogi razumeli resnost razmer.


​Odlog reform  


V Franciji so resda od včeraj zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove, že od sobote bi morali biti zaprti tudi bari in restavracije ter je bilo prepovedano združevanje nad sto ljudi. A v praksi ukrepi niso bili najbolj spoštovani, pritiskov bolnih na bolnišnice pa je že zdaj veliko, zato je Macron, kakor so to storili v številnih evropskih državah, pozval k odgovornemu samozaščitnemu vedenju državljanov in k solidarnosti do zdravniškega osebja. Kršenje pravil, jasno dorečenih v vladi, bo, kot je dejal, kaznovano.

image
AFP Francoski predsednik se je odločil za radikalne ukrepe.
Foto: AFP


​Macron je med drugim napovedal preložitev drugega kroga lokalnih volitev in prav tako odlog vseh reform, ki so v postopku sprejemanja, vključno s pokojninsko. Obljubil je 300 milijard evrov pomoči prizadetim v krizi ter posebno pozornost do zdravstvenega osebja (zagotavljanje zaščitne opreme, varovanje njihovih otrok) ...    
   ​

​Padla Evropa


Dosedanje spopadanje s covidom-19 je pokazalo, da evropske solidarnosti ni, prva prizadeta Italija je ostala sama in tudi vedno bolj brez prepotrebne zaščitne opreme, v francoskih medijih je še vedno zelo kritizirana poteza Slovenije, ker je (med prvimi) zaprla mejo z Italijo. Plemenita evropska ideja je umrla na samem začetku epidemije, veliki Evropejec Macron jo je sinoči omenil le v kontekstu začasnega zapiranja schengenskih meja.

Bojazni


Medtem se tudi v Franciji z vseh strani oglašajo človekoljubne organizacije in opozarjajo, da protivirusni ukrepi potiskajo številne družbene skupine v hudo stisko: od samozaposlenih do brezdomnih, kakor se je tudi bati, da bi prestrašeni in nevedni ljudje v strahu pred novim koronavirusom celo zavrgli hišne ljubljenčke.