Vlada bo kraljico prosila za začasno razpustitev parlamenta

Odločitev je mogoče razumeti kot poskus oteževanja procesa sprejemanja kakršne koli zakonodaje, ki bi utegnila ogroziti Johnsonove načrte glede brexita.

Objavljeno
28. avgust 2019 11.17
Posodobljeno
28. avgust 2019 11.18
Začasna razpustitev parlamenta je del običajne procedure pred kraljičin govorom, a tokrat jo je mogoče razumeti tudi kot poskus oteževanja procesa sprejemanja kakršne koli zakonodaje v tekočem zakonodajnem letu. Foto: Victoria Jones/Afp
Britanska konservativna vlada bo po poročanju otoških medijev prosila kraljico Elizabeto II., da v skladu z njenimi pristojnostmi sredi prihodnjega meseca začasno razpusti parlament, ki se bo na novi seji predvidoma sestal 14. oktobra, ko bo britanska monarhinja v tako imenovanem kraljičinem govoru predstavila vladne prioritete za prihodnje zakonodajno leto.

Začasna razpustitev parlamenta je del običajne procedure pred kraljičin govorom, a tokrat jo je mogoče razumeti tudi kot poskus oteževanja procesa sprejemanja kakršne koli zakonodaje v tekočem zakonodajnem letu, ki bi utegnila ogroziti načrte Johnsonove administracije glede brexita. Kakor je znano, želi novi britanski premier državo iz Evropske unije popeljati do konca oktobra, z dogovorom ali brez njega.

Britanski poslanci se bodo s počitnic vrnili v torek, 3. septembra. Ugiba se, da bi lahko opozicija in nasprotniki brexita iz vrst vladajoče konservativne stranke še isti dan sprožili postopek glasovanja o nezaupnici proti vladi. Čeprav uspeha takšnega glasovanja ni mogoče povsem izključiti, je ključno vprašanje, ali bi se lahko poslanci v tem primeru poenotili glede ustrezne alternative.

Prošnja za vnovičen odlog izstopa in razveljavitev uveljavitve 50. člena lizbonske pogodbe sta edini načini, na katerega lahko britanski poslanci 31. oktobra preprečijo izstop države iz EU.

Za razveljavitev uveljavitve 50. člena v parlamentu ni večine, Johnsonova vlada pa noče zaprositi za vnovičen odlog, kar pomeni, da bodo nasprotniki brexita najprej morali najti novega premiera in novo vlado, ki bo uživala večino v spodnjem domu britanskega parlamenta.

Pogovori, ki so v zadnjih dneh potekali med voditelji opozicijski strank, so potrdili, da bo to težka, če ne že kar nemogoča naloga.