Za boleznijo covid-19 umirajo predvsem v domovih za starejše

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19. 

Objavljeno
07. maj 2020 07.23
Posodobljeno
07. maj 2020 21.47
Po vladnih podatkih so včeraj v Sloveniji opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. Umrla pa ta dan ni nobena oseba s covidom-19, kar pomeni, da število smrtnih žrtev za zdaj ostaja 99. V sredo se je v bolnišnicah zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Večina smrtnih žrtev, skoraj 80 odstotkov, pa prihaja iz domov za starejše. Do vključno 4. maja je umrlo 78 stanovalcev domov starejših s covidom-19, in sicer je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) deset varovancev umrlo v bolnišnicah, 68 pa v domu. FOTO: Reuters
Bojan Rajšek, Špela Javornik, STA
Bojan Rajšek, Špela Javornik, STA
KLJUČNI POUDARKI:
  • Norveška znova odpira vse šole.
  • Predsednika ZDA Donalda Trumpa testirali na koronavirus.
  • Sodelavci podpirajo žvižgača Ivana Galeta in zahtevajo njegovo njegovo zaščito.
  • V ZDA koronavirus poleg življenj jemlje tudi delovna mesta.
  • Gostinci imajo velike težave z neživljenjskimi navodili NIJZ.
  • Svetovnemu turizmu grozi do 80-odstotni padec.
  • Epidemija precej povečala uporabo komunikacijskih storitev.
  • Raziskava: Slovenci vse manj zaskrbljeni glede covida-19.
  • V Rusiji rekordno število novookuženih.
  • Turizem bo okreval pet let, s ponedeljkom se vrača javni potniški promet.
  • V sredo ob 1055 testiranjih ena nova okužba s koronavirusom, brez smrtnih žrtev.
  • Nosečnice in novorojenci so zaradi pandemije še dodatno ogroženi.
  • Večina domov za starejše občane bo obiske omogočila prihodnji teden.
  • Zaradi koronavirusa v ZDA do konca maja 100.000 mrtvih.
  • Kitajska aprila s presenetljivo višjim izvozom.


20.55 Šest novih okužb v Fiorentini

Trije nogometaši in trije člani spremljevalnega osebja v nogometnem klubu Fiorentina so bili pozitivni na testu novega koronavirusa, je danes sporočil italijanski prvoligaš. Klub iz Firenc ni izdal imen okuženih, je pa sporočil, da je vseh šest že v samoizolaciji. S tremi novimi primeri se je številka okuženih nogometašev v serie A povzpela na dvajset. Trojica članov Fiorentine, Patrick Cutrone, German Pezzella in Dušan Vlahović, ki so bili pozitivni marca, so bili na zadnjem testu negativni.
 
20.50 Na pivo odslej tudi s prijatelji

Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) je posodobili priporočila za gostinsko dejavnost med epidemijo ter odpravil prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra. Gostinci so namreč opozarjali, da ne morejo ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, poroča spletni portal MMC.

image
V primerni varnostni razdalji odslej pokušina piva tudi s prijatelji na gostinskih terasah. FOTO: Reuters


20.39 Johnson za previdnost pred sproščanjem omejitvenih ukrepov

Britanski premier Boris Johnson je danes na sestanku z ministri svojega kabineta dejal, da bo vlada k sproščanju ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, pristopila z »maksimalno previdnostjo«. Johnson bo v nedeljo v nagovoru narodu predstavil načrt za sproščanje omejitvenih ukrepov, ki jih je vlada uvedla konec marca, vendar večjih sprememb ni pričakovati.

image
Britanski predsednik vlade Boris Johnson za previdnost pri rahljanju ukrepov. FOTO: Reuters


2032 Norveška znova odpira vse šole

Norveška vlada se je odločila za nadaljnje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. Od ponedeljka bodo v državi odprte vse šole, do sredine junija pa želijo postopoma znova sprostiti vse doslej zaprte dejavnosti, je danes povedala premierka Erna Solberg. »Pokazalo se je, da naša strategija deluje,« je dejala Solbergova. Treba pa je po njenih besedah zagotoviti, da bo imela država dolgoročen nadzor nad novim koronavirusom. Nadaljnje odpiranje države bo zato še naprej potekalo postopno in nadzorovano.

20.27 Nerealiziran program zdravstvenih storitev ne more biti plačan

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za Radio Slovenija opozoril, da program zdravstvenih storitev, ki v času epidemije covida-19 ni bil realiziran, tudi ne more biti plačan. Kako nadoknaditi izpad programa, bodo skladno s pooblastili morali odločati direktorji zdravstvenih zavodov, ena od možnosti pa je tudi podaljševanja delovnega časa. Kot je Gantar dejal v današnji oddaji Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija, bi bilo plačevanje nerealiziranega programa, ki se zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom v večji meri ni izvajal, nezakonito, prav tako viška denarja za to ni.

20.24 Na Nizozemskem šport brez gledalcev do odkritja cepiva

Športna tekmovanja na Nizozemskem bodo potekala brez gledalcev, dokler znanstveniki ne odkrijejo cepiva za novi koronavirus, je danes dejal tamkajšnji minister za zdravje Hugo de Jonge. Na Nizozemskem je z novim koronavirusom okuženih 41.000 ljudi, 5288 pa jih je umrlo.

20.22 V SAB za preučitev vseh vidikov pri nabavah opreme, za SNS poročilo katastrofalno za prejšnjo vlado

V opozicijski SAB ob vladnem poročilu o stanju in nabavah opreme, potrebne za zajezitev epidemije novega koronavirusa, kot ključno izpostavljajo, da se morajo raziskati vsi vidiki problematike. Po mnenju SNS pa je poročilo za prejšnjo vlado pod vodstvom Marjana Šarca katastrofalno. Vladno poročilo, ki ga bo DZ obravnaval v ponedeljek na izredni seji, je po mnenju SAB politični dokument te vlade in nakazuje pogled obstoječe koalicije in njenih ministrov. Ob tem v SAB poudarjajo, da sta bili dve stranki sedanje koalicije tudi v prejšnji koaliciji, v obeh vladah pa sta vodili ključne resorje za boj s koronavirusom. Glede na to je po njihovem mnenju težko kazati na prejšnjo vlado kot celoto.

image
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: Dejan Javornik


Za SAB je ključno, da se raziščejo vsi vidiki pri nabavi zaščitne opreme, tudi ravnanja Šarčeve vlade, in da posamezniki v primeru ugotovljenih kršitev odgovarjajo za svoja dejanja. Pri tem pa so spomnili, da se nekdanja koalicija po odstopu Šarca s premierskega položaja ni več sestajala, zato podatkov o delovanju ministrstev, ki jih niso vodili ministri iz kvote SAB, niso imeli. Po besedah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča pa je vladno poročilo za prejšnjo vlado »katastrofalno«. Podatki v poročilu po njegovem mnenju kažejo »nelepo podobo delovanja prejšnje vlade«. Vse skupaj zgleda tako, kakor da je sedanja opozicija pripravila politični napad na Janševo vlado in njeno delovanje, ki pa ni uspel, je Jelinčič dejal za STA.

20.12 Aleksander Čeferin: Gre za velik in pozitiven korak

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je novico o nadaljevanju nemškega prvenstva bundeslige, ligo bodo nadaljevali 16. maja, pospremil z velikim odobravanjem. »To je res vesela novica, da so nemške oblasti prižgale zeleno luč za vrnitev bundeslige,« je v izjavi za javnost povedal prvi mož evropskega nogometa.

image
Aleksander Čeferin se je razveseli vnovičnega zagona nemške nogometne lige. FOTO: Reuters


20.05 Pivčeva: Razmere preobčutljive, da bi jih izrabljali za politični obračun

Vodstvo DeSUS je danes razpravljalo o vsebinah, ki koalicijo čakajo po prioritetnem ukvarjanju z epidemijo. Med zavezami navajajo ustanovitev urada za demografska vprašanja, demografski sklad in zakone s področja zdravstva. Predsednica Aleksandra Pivec sicer opozarja, da so aktualne razmere preobčutljive, da bi jih izrabljali za politični obračun. Po ocenah Pivčeve sta ministra iz vrst DeSUS v času kriznih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa dobro opravila svoje delo. Odprla pa so se tudi številna nova vprašanja, ki se jih morajo lotiti. Pivčeva meni, da sledi še pomembnejše obdobje, ko bomo priča številnim posledicam te krize, zato bolj kot kadar koli prej potrebujemo složnost in enotnost

20.00 Član Trumpovega osebja okužen s koronavirusom

Belo hišo je v sredo zajel preplah, ko je test pri članu osebja predsednika ZDA Donalda Trumpa pokazal okužbo s koronavirusom. Trumpa so takoj znova testirali in bil je negativen. V ZDA se je doslej s koronavirusom okužilo 1,23 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 74.000. Trump se zavzema za čimprejšnji zagon gospodarstva po ZDA in v pogovoru za televizijo ABC je na vprašanje o smrtnih žrtvah, ki jih bo zaradi tega več, odgovoril: »Imamo pač to, kar imamo«.

19.29 Vlada zagotovila denar za plače delavcev na čakanju

Vlada je danes na dopisni seji ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovila zadostna sredstva za povračila  izplačanih nadomestil plače delavcem, ki so v času epidemije na začasnem čakanju na delo. Skupni obseg potrebnih sredstev je ocenjen na 146,48 milijona evrov. Vlada je s prerazporeditvijo denarja iz proračunske rezervacije ministrstvu zagotovila 96,48 milijona evrov. Preostalih 50 milijonov evrov ima ministrstvo že zagotovljenih v svojem finančnem načrtu, so po seji sporočili z ministrstva za delo.

19.25 V Italiji vse večji pritisk na vlado za rahljanje ukrepov ob pandemiji

V Italiji se krepi pritisk na vlado, naj čim prej sprosti še več ukrepov za boj proti pandemiji covida-19. Številne od skupaj 20 italijanskih dežel ob upadanju števila okuženih z novim koronavirusom pozivajo premierja Giuseppeja Conteja, naj dovoli odprtje restavracij in frizerskih salonov že pred 1. junijem, poročajo tuje tiskovne agencije.

image
Po zgledu na Slovenijo bi tudi v Italiji radi odšli k frizerju. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Dežele se zavzemajo za to, da bi ukrepe rahljali glede na stanje v določenem delu Italije, saj v nekaterih delih Italije skoraj ni novih okužb z novim koronavirusom. Ponekod so se že odločili, da bodo pohiteli z rahljanjem ukrepov. Tako bodo v Abrucih frizerske in kozmetične salone odprli z 18. majem. Predsednik Toskane Enrico Rossi pa je danes v pismu pozval vlado v Rimu, naj manjšim trgovcem odobri čimprejšnje odprtje trgovin. Njihovo odprtje je sicer predvideno za 18. maj.

19.20 V Italiji bi radi imeli 70-odstotno prekuženost prebivalstva na covid-19

V Italiji je od začetkom epidemije 20. februarja za covidom-19 umrlo 29.958 ljudi, v zadnjih 24 urah 274. Število trenutno okuženih je po navedbah civilne zaščite od srede do danes padlo z 91.528 na 89.624. Skupaj se je v Italiji, eni najhuje prizadetih držav v pandemiji, okužilo 215.858 ljudi. »Še vedno je malo Italijanov imunih na novi koronavirus. Država je še daleč od 70-odstotne prekuženosti. Naš cilj je, da omejimo virus. Ne vemo še, kdaj ga bomo lahko izkoreninili, vsekakor pa bo to mogoče le s cepljenjem,« je danes izjavil vodja italijanskega nacionalnega instituta za zdravje Silvio Brusaferro.

18.40 Zaposleni na zavodu za blagovne rezerve podprli Galeta in pozvali k njegovi zaščiti

Zaposleni na zavodu za blagovne rezerve so v današnjem odprtem pismu pristojne organe pozvali, da čim prej raziščejo sporna ravnanja, na katera je opozoril Ivan Gale, in zaključijo z nujno potrebnim epilogom, Galeta pa zaščitijo. »Zaposleni sodelavca Ivana Galeta podpiramo v prizadevanjih za pravno, moralno in etično državo,« so zapisali.

image
Žvižgač Ivan Gale je zaradi oddaje Tarča čez noč postal najbolj iskano ime v državi. FOTO: RTV Slovenija


Kot so zapisali v odprtem pismu, je bil Zavod RS za blagovne rezerve marca izbran za nabavo zaščitnih sredstev v boju zoper covid-19 na nacionalni ravni. »V preteklih dveh mesecih smo bili zaposleni na zavodu soočeni z velikimi obremenitvami zaradi kadrovske podhranjenosti pri izvedi projekta nabave zaščitnih sredstev ob razglasitvi epidemije covida-19,« so opozorili. Po njihovih navedbah pa je bil zavod zadolžen tudi za povečanje zalog živil.



18.30 V Franciji v ponedeljek omilitev ukrepov zaradi covida-19

Francoski premier Edouard Philippe je danes potrdil, da bodo v Franciji v ponedeljek začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, vendar pa bodo stroge omejitve še naprej veljale v najbolj prizadetih regijah, tudi v Parizu. Francija je glede na zdravstvene razmere »razpolovljena«, je poudaril premier na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi podrobnosti rahljanja ukrepov, ki veljajo od 17. marca v državi, kjer je covid-19 zahteval več kot 25.000 življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.12 Nogometaši Barcelone negativni in v petek začenjajo treninge

Vseh 18 nogometašev prve zasedbe španskega nogometnega velikana Barcelone ter šest igralcev iz druge ekipe je opravilo test koronavirusa in vsi so bili negativni, poroča katalonski radio RAC1. Tako naj bi Lionel Messi in druščina že v petek začeli individualne treninge. Vsi igralci razen Ousmana Dembeleja, ki ni bil testiran, saj zaradi poškodbe ni več vpisan med člane la lige, so že dobili izvide testov.

18.10 Med pandemijo porast nasilja v družini

Pandemija novega koronavirusa, ki je do zdaj zahteval že več kot 263.000 življenj, ima tudi številne stranske učinke. Iz številnih držav poročajo o porastu nasilja v družini, zaradi preobremenjenih zdravstvenih sistemov pa so ogroženi nosečnice in novorojenčki, ki so se rodili med pandemijo.

image
Statistični podatki o nasilju v družini v Sloveniji.

Iz številnih evropskih držav so v zadnjih tednih poročali o rasti števila kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini. V nekaterih državah so aprila zabeležili celo do 60 odstotkov več klicev žensk na telefonske številke za nujne primere zaradi nasilja v družini kot aprila lani, je opozoril regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

18.04 V kampih si želijo čim prejšnjega odprtja

Kampi po Sloveniji bi v teh toplih pomladnih dneh že morali gostiti številne turiste. Vendar pa zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako kot ostali nastanitveni obrati ostajajo zaprti, večina zaposlenih pa je na čakanju. Vsi skupaj željno čakajo naslednji paket pomoči, ki bo po napovedih vlade namenjen turizmu.

image
Avtokamp Ježica avgusta lani. FOTO: Tomi Lombar


Nastanitveni obrati so morali v skladu z vladnim odlokom zapreti vrata 16. marca, številni pa so se zaradi zmanjšanja obiska za ta korak odločili že pred tem. »Slovenski kampi letos pričakujejo padec tako prometa kot tudi obiska celo za do 70 odstotkov,« so za STA ocenili na Turistično gostinski zbornici Slovenije.

17.56 Vlada podaljšala prepoved zbiranja na javnih krajih

Vlada se je seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Kot so pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, je omejitev zbiranja po oceni strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje »dokazano učinkovit ukrep«.

image
Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič


O postopnem načinu sproščanja omejitve druženja bo strokovna skupina po njihovih navedbah odločala na enem od naslednjih sestankov glede na epidemiološko situacijo. Vlada sicer v skladu z odlokom vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost ukrepov in ob upoštevanju strokovne ocene odloča, ali se ti ukrepi uporabljajo še naprej ali pa jih je treba spremeniti oziroma odpraviti.



17.45 Z javnim prevozom v službo v ponedeljek

Vlada je odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa sprejela sredi marca. Občine so nato v odgovor obiskovalcem in prebivalcem mest ponudile brezplačno parkiranje na javnih površinah, z današnjim tednom pa je parkiranje v mestih ponovno plačljivo. Vlada je v minulih dneh napovedovala, da bi javni potniški promet lahko sprostili 11. maja, danes so na pristojnem ministrstvu datum potrdili.
So pa pojasnili, da se s prevozniki usklajujejo o varnostnih ukrepih, ki jih bodo morali izvajati. Podrobnosti je veliko, ministrstvo pa jih bo predstavilo do konca tedna. Na ponovno sprostitev potniškega prometa se že pripravljajo tudi na Slovenskih železnicah (SŽ), kjer bodo ukrepe predstavili v petek. Prevozniki so sicer ob pojavu koronavirusa v Sloveniji že izvajali nekatere omejitvene ukrepe, avtobusni prevozniki so denimo potnikom vstop dovoljevala le na zadnjih vratih.

17.39 Vlada določila začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Vlada je danes sprejela odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, s katerim je določila začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic zavarovanih oseb, so sporočili po dopisni seji. Z odlokom je vlada določila, da imenovani zdravnik in zdravstvene komisije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odločajo o zadevah iz svoje pristojnosti brez pregleda zavarovanih oseb in zgolj na podlagi dokumentacije.

image
FOTO: Jože Suhadolnik


Določila je tudi trimesečno obdobje, v katerem bodo lahko zavarovane osebe začele oziroma nadaljevale prekinjeno odobreno zdraviliško zdravljenje, ki ga zaradi epidemije niso mogle začeti oziroma so ga prekinile. Prav tako je določila pravico do sanitetnih prevozov zaradi prepovedi javnega linijskega in železniškega prevoza potnikov. Generalnemu direktorju ZZZS pa je vlada dala pooblastilo za sprejem začasnih ukrepov glede pravice do medicinskih pripomočkov, so še zapisali v sporočilu po seji.

17.34 V ZDA v minulem tednu še dodatnih 3,2 milijona brezposelnih

Zahtevek za podporo zaradi brezposelnosti je minuli teden vložilo še 3,169 milijona Američanov, s čimer se je uradni davek koronavirusa na delovna mesta v ZDA od 21. marca povzpel na okrog 33,5 milijona. Ameriško ministrstvo za delo je podatke za teden prej popravilo navzgor za 7000 na 3,846 milijona.

image
V ZDA bliskovito narašča število brezposelnih oseb. FOTO: Reuters


Teden, ki se je končal 2. maja, je tako že peti zaporedni teden padanja vlog za podporo zaradi brezposelnosti, odkar je bil v tednu do 28. marca dosežen rekord 6,867 milijona. V ZDA je sedaj brez dela okrog 22,1 odstotka vsega prebivalstva delovne starosti, to je brez mladoletnih in brez upokojencev.

17.25 Vlada odpira mejo s sosednjima Italijo in Avstrijo

Vlada je z odlokom spremenila in dopolnila ukrepe na mejnih prehodih ob vstopu v Republiko Slovenijo. Zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti na obeh straneh slovensko-italijanske meje se na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo odprejo dodatne kontrolne točke. Prehod meje na kontrolnih točkah Predel – Predil, Nova Gorica (Erjavčeva ulica) ‒ Gorizia (Via San Gabriele) in Neblo ‒ Vallico di Venco bo dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.

Pri tem se pod pojmom ožjega družinskega člana razumejo člani družine: zakonca (tudi izvenzakonska partnerja) in otroci (tudi izvenzakonski) ter posvojenci, ki jih je delavec po zakonu dolžan preživljati in jih tudi dejansko preživlja. Prav tako se doda nova kontrolna točka na železniški povezavi na mejnem območju z Republiko Avstrijo, in sicer Šentilj ‒ Spielfeld (Eisenbahn). Železniška povezava je odprta ves dan, izvaja pa se prevoze t. i. oprtnega vlaka (s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil) v in iz Slovenijo.

17.15 V Rusiji število okužb narašča že peti dan zapored

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 11.231 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Skupaj je število okuženih z novim koronavirusom preseglo 177.000, je danes sporočil krzni štab za boj proti pandemiji covida-19. Doslej je za to boleznijo v Rusiji umrlo 1625 ljudi, 23.803 jih je ozdravelo, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Število novih okužb v zadnjih 24 urah narašča že peti dan zapored. V zadnjem dnevu se je tako na novo okužilo 6,8 odstotka ljudi več kot dan prej. 5471 oz. 48,7 odstotka na novo okuženih ni imelo nobenih simptomov. Skupno so v Rusiji potrdili 177.160 okužb z novim koronavirusom. Država je tako po številu okuženih prehitela Nemčijo ter se povzpela na peto mesto na svetu, za ZDA, Španijo, Italijo in Združenim kraljestvom.

17.11 Precej obremenjeno mobilno omrežje
 
Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. V podjetjih so pojasnili, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanja na daljavo. »V zadnjem obdobju zaradi povečanega obsega dela in šolanja na daljavo zaznavamo izjemno povečanje uporabe komunikacijskih storitev. V povprečju se je prenos podatkov povečal za 30 odstotkov, količina klicev pa celo do 40 odstotkov,« so za STA pojasnili pri A1. Zagotovili so, da delajo vse, kar je v njihovih močeh, da uporabnikom zagotovijo nemoteno delovanje omrežij kljub izjemno povečani uporabi govornih, podatkovnih in video storitev.

17.08 Nogometaši Brava in Olimpije že danes trenirali, težava gimnastični center

V Sloveniji so večji ekipni športi, košarka, rokomet, odbojka tekmovalne sezone zaradi novega koronavirusa predčasno končali, še vedno pa želijo državno prvenstvo nadaljevati nogometaši. Tudi zato je javni zavod Šport Ljubljana po sredinih omilitvah ukrepov danes že omogočil treninge Olimpiji in Bravu, posebna težava pa je gimnastični center. Andrej Kastelic, vodja športne infrastrukture pri javnem zavodu Šport Ljubljana, ki upravlja več kot 100 športnih objektov v prestolnici je povedal, da za zdaj večina še ostaja zaklenjenih.

17.05 Na Hrvaškem od ponedeljka odprti vsi gostinski lokali

Na Hrvaškem se bo v ponedeljek začela tretja faza rahljanja ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bodo začeli obratovati gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo odprtih teras. Znova bodo zaživeli vrtci in nižji razredi osnovnih šol. A sodeč po napovedih bodo otroke v šolo poslali le redki starši. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil priporočila za odprtje gostinskih lokalov.

image
Na Hrvaškem bodo spet odprti gostinski lokali. Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist


Čeprav so hrvaški epidemiologi najprej napovedali, da bodo lahko obratovali samo gostinski lokali, ki imajo terase, je direktor HZJZ Krunoslav Capak danes potrdil, da bodo dovolili tudi obratovanje lokalov, ki nimajo teras. Pojasnil je, da je na Hrvaškem veliko lokalov brez teras, vključno s številnimi restavracijami in manjšimi hoteli.

16.55 Sezona motoGP bi se lahko začela v drugi polovici julija v Španiji

Iz Španije prihajajo spodbudne novice za vse ljubitelje motociklizma. Kot je na svoji spletni strani zapisal imetnik pravic motoGP Dorna, se bo sezona svetovnega prvenstva v motoGP začela julija v Jerezu v Španiji. Če bo španska vlada prižgala zeleno luč, bosta tam kar dve dirki, prva 19. julija, druga pa 26. julija, poročajo tudi španski časniki. Vodstvo tekmovanja, podjetje Dorna, se je danes po videopovezavi sestalo s predstavniki pokrajine Andaluzija ter mesta Jerez ter se dogovorilo, da se bo sezona začela 19. julija. V Jerezu bodo dirke tri zaporedne konce tedna, saj bo po drugi dirki motoGP 2. avgusta tam na sporedu še tekmovanje superbike, so zapisali pri športnem časniku As.

image
FOTO: Afp


16.50 Goriški grozi gospodarski zlom

Novogoriški župan Klemen Miklavič opozarja, da regiji grozi huda gospodarska in socialna kriza. Med razlogi sta slaba prehodnost državne meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na sosednjo Italijo, ki je v epidemiji med najbolj prizadetimi državami. Najbolj sta na udaru turizem in igralništvo. »Zaradi odvisnosti od italijanskega trga, dobaviteljev in potrošnikov, ki jim je močno upadla kupna moč, se bodo naša podjetja znašla v najhujši stiski v zadnjih treh desetletjih. Predvidevamo, da bo veliko podjetij propadlo, kar bo botrovalo visoki brezposelnosti. Ostala podjetja bodo morala iskati nove trge, dobavitelje, poslovne partnerje, potrošnike. Obetata se visoka brezposelnost in socialna stiska,« je po sredinem obisku italijanskega veleposlanika Carla Campanileja v Novi Gorici dejal Miklavič.

V igralništvu, gostinstvu, nastanitvah in trgovini so posledice že vidne. Zlasti v igralništvu lahko pričakujejo veliko škodo in resne težave, je še dejal novogoriški župan. Zaradi prevelike odvisnosti Goriške od igralništva regiji grozi gospodarski zlom. V novogoriški igralniški družbi Hit so ocenili, da je bila bruto realizacija v obdobju januar-april v primerjavi z istim obdobjem lani nižja že za 35 odstotkov. Ta delež se z vsakim mesecem, ko družba ne posluje, znatno povečuje.

16.15 V Keniji so si izmislili »koronavirusno« pričesko

V Kiberi, največjem barakarskem naselju v Keniji, so frizerji oblikovali novo pričesko, s katero želijo posnemati »bodičasto« podobo novega koronavirusa pod mikroskopom. V frizerskem salonu Mama Brayo Beauty Salon v tej ravni četrti prestolnice Nairobi tri frizerke najprej lase razdelijo na okoli deset delov.

image
Koronavirusno pričesko so si omislili v Keniji. FOTO: Reuters


Nato iz vsakega šopa las spletejo kitke in jih ovijejo z močno črno nitjo, tako da stojijo pokonci. Rezultat je podoben »bodicam« proteinov na ovojnici novega koronavirusa, navaja Reuters na svoji spletni strani.

16.10 V Srbiji so se na koronavirus testirali košarkarji Crvene zvezde

Košarkarji Crvene zvezde so se danes po skoraj dveh mesecih premora zaradi pandemije novega koronavirusa zbrali v prostorih kluba v Beogradu in bili testirani na okužbo z virusom s sars-cov-2, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.
V Basketlandu so bili bili testirani vse člani prve ekipe, ki so trenutno v Beogradu, člani strokovnega štaba, vodstva kluba, prvi mož kluba Nebojša Čović, nato bodo testirali še mladince in druge zaposlene. Če bo vse dobro, bi morali rdeče-beli v torek začeti trenirati, najprej na igriščih oziroma vadbenih površinah na prostem na Malem Kalemegdanu.

16.05 Pandemija ima negativen vpliv tudi na opazovanje vremena

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi vpliva pandemije novega koronavirusa na opazovalne sisteme, ki jih uporabljajo za napovedovanje vremenskih pojavov, kakršni so orkani. Zaradi zmanjšanja letalskega prometa je namreč zbiranje podatkov omejeno.

image
Zaradi zmanjšanja letalskega prometa je zbiranje podatkov o vremenu omejeno. FOTO: Afp


Globalni opazovalni sistem WMO sestavlja 30 meteoroloških satelitov, 200 raziskovalnih satelitov, več kot 10.000 meteoroloških postaj na kopnem, 1000 višinskih postaj, 7000 plovil in 3000 komercialnih letal, ki merijo ključne parametre v atmosferi, na kopnem in površini oceanov. V WMO opozarjajo, da je občutno zmanjšanje letalskega prometa od začetka pandemije vplivalo na opazovalne sisteme. Število meritev, ki jih zberejo komercialna letala, se je od začetka pandemije zmanjšalo za od 75 do 80 odstotkov, na določenih območjih, kot so tropski kraji in južna polobla, pa se je zmanjšalo celo za 90 odstotkov.

16.00 WHO v Evropi opozarja na porast nasilja v družini v času pandemije

Regijska pisarna Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo je danes opozorila na porast nasilja v družini med pandemijo novega koronavirusa. Številne evropske države, med njimi tudi Slovenija, so v zadnjih tednih poročale o porastu števila kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem v družini. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je danes opozoril, da so številne države poročale o večjem porastu žensk, ki so bile žrtve nasilja svojih partnerjev. Nekatere države v Evropi so aprila poročale o celo do 60 odstotkov več klicev žensk na telefonske številke za nujne primere zaradi nasilja v družini kot aprila lani, je opozoril.

15.57 V Španiji pilotno z UV žarki nad koronavirusom

Španska vojska je začela pilotno študijo, v kateri razkužujejo prostore in površine s pomočjo preoblikovanega robota, ki ima nameščene žarnice z ultravijolično svetlobo. UV žarke sicer v razkuževalne namene testno uporabljajo že v več državah, tudi Slovenci so razvili posebno napravo, ki s pomočjo te svetlobe razkužuje bankovce. Španska vojska je na robota, ki je sicer namenjen za deaktivacijo eksplozivnih naprav, namestila posebne žarnice z ultravijolično svetlobo. Učinkovitost predelanega robota so najprej testirali v univerzitetni kliniki v Valencii, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.50 Evroskupina naj bi dorekla okvir protikoronske pomoči iz ESM

Finančni ministri članic območja z evrom bodo v petek na videokonferenčnem zasedanju predvidoma dorekli okvir pomoči državam pri blaženju hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa s posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Nekaj vprašanj je še odprtih, a viri pri EU verjamejo, da bo dogovor mogoče doseči. Pomoč državam s posojili iz ESM je del fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam, o katerem so se finančni ministri dogovorili 9. aprila. Vsi mehanizmi za pomoč iz tega svežnja naj bi bili nared do 1. junija.

15.40 Predsednik Lyona želi, da se še enkrat premisli o koncu prvenstva

Predsednik francoskega nogometnega prvoligaša Olympique Lyon Jean-Michel Aulas se ni sprijaznil z odločitvijo francoske nogometne lige, ki je prvoligaško sezono 2019/20 zaradi novega koronavirusa končala predčasno. Prvi mož Lyona je prepričan, da bi sezono lahko nadaljevali septembra. »Smo na napačni poti. Mogoče še ni prepozno ...« je Aulas povedal v četrtkovi izdaji športnega dnevnika L'Equipe.

15.28 Poziv voznikov avtobusov

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije pozdravlja sprostitev javnega potniškega prometa, napovedano za ponedeljek, a hkrati opozarja, da mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov. Po njihovih navedbah bi bilo izjemno neokusno, neodgovorno in nevarno, da bi breme padlo izključno na njihova ramena.
Kot so danes sporočili iz sindikata, so ukrepi za zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja korak v pravo smer, a mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti, da se bodo predpisani ukrepi izvajali. Ukrepi, kot so varnostna razdalja dveh metrov ob vstopu v vozilo, uporaba razkužila in obraznih zaščitnih mask ter čiščenje vozila, ne sme pasti izključno na pleča voznikov, pozivajo.

15.25 Pozivi k ohranitvi zobozdravstvenih pravic in višjemu vrednotenju storitev

Ugibanja, da bi se zaradi koronavirusa lahko spremenile pravice iz naslova zobozdravstvenih storitev, so močno razburila zdravniško zbornico. Ob tem pa so zasebni zobozdravniki zaradi daljše obravnave bolnikov pozvali k višjemu vrednotenju zobozdravstvenih storitev, od države pa pričakujejo tudi zaščitno opremo. V zadnjem času se zaradi pomanjkanja denarja v zdravstveni blagajni zaradi epidemije novega koronavirusa pojavljajo ugibanja, da bi se lahko spremenile pravice iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

To z zaskrbljenostjo spremljajo tako v Zdravniški zbornici Slovenije kot v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. »Razumem skrbi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) glede financiranja v prihodnosti, težko pa sprejmem pavšalno ukinjanje sektorjev zdravstva brez strokovnih utemeljitev s strani izvajalcev,« je v javnem pismu generalnemu direktorju ZZZS Marjanu Sušlju danes zapisal podpredsednik zdravniške zbornice in predsednik odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović.

15.15 Atenska akropola se bo znova odprla 18. maja, muzeji 15. junija

Atenska akropola in druga arheološka najdišča v Grčiji se bodo znova odprli 18. maja, muzeji pa 15. junija, je danes sporočila grška vlada. Akropola v Atenah, ki jo vsako leto obišče več milijonov turistov, arheološka najdišča in muzeji so zaprti od sredine marca, ko je vlada sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

image
Akropolo v Atenah, kulturno-zgodovinsko dediščino v Grčiji, vsako leto obišče več milijonov turistov. FOTO: Reuters


Grška ministrica za kulturo Lina Mendoni je na novinarski konferenci sporočila, da bodo po odprtju v muzejih in na arheoloških najdiščih veljala pravila družbenega distanciranja, vanje pa bo hkrati lahko vstopilo omejeno število obiskovalcev.

15.10 Gostinci želijo bolj življenjska navodila NIJZ

V OZS so kritični do navodil, katerim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila. Tudi zaradi zahtevnih navodil NIJZ še vedno ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase ali letne vrtove, je danes opozorila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).

image
Gostinci oblast opozarjajo na neživljenjska navodila. Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist


Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS poziva NIJZ, naj navodila za gostince pripravi po vzoru sosednje Avstrije.
»Na našo zbornico se dnevno obračajo gostinci, ki si sicer želijo odpreti gostinsko dejavnost, vendar ocenjujejo, da so navodila NIJZ neživljenjska in jih v praksi ne bodo mogli izpolnjevati. Seveda pa se številni med njimi bojijo tudi sankcij, saj si v teh kriznih časih plačevanja kazni ne morejo privoščiti,« je posvaril predsednik sekcije za gostinstvo Blaž Cvar.


 
15.01 Slovenski jadralci po odloku vlade zajeli veter v jadra
 
Jadralna zveza Slovenije (JZS) je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, ponovno vzpostavila sistem treningov. Še vedno ni znan koledar mednarodnih in slovenskih tekmovanj, pomembno pa je, da so lahko tekmovalci začeli normalno vaditi, tudi Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol, ki imajo že olimpijske norme.
»Posadke enojcev, laserji in drugi lahko po odloku vadijo brez težav. JZS je sprejela ustrezne protokole za treninge, imamo srečo, da je v našem izvršnem odboru zdravnica Karmen Pahor, ki je tudi članica regionalnega štaba za civilno zaščito, zato smo to lažje pripravili. Pri tem smo sodelovali tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije in ministrstvom, pristojnim za šport,« je za STA povedal predsednik JZS Aljoša Tomaž.

14.45 V Italiji vse večji pritisk na vlado za rahljanje ukrepov ob pandemiji

V Italiji se krepi pritisk na vlado, naj čim prej sprosti še več ukrepov za boj proti pandemiji covida-19. Številne od skupaj 20 italijanskih dežel ob upadanju števila okuženih z novim koronavirusom pozivajo premiera Giuseppeja Conteja, naj dovoli odprtje restavracij in frizerskih salonov že pred 1. junijem. Od 18. maja bodo v Italiji potekale tudi maše z verniki. V Italiji je za covidom-19 umrlo 29.684 ljudi, število trenutno okuženih je v sredo padlo na 91.528. Skupaj se je v Italiji sicer okužilo 214.457 ljudi.

14.38 Nadzor na meji podaljšala tudi Slovaška

Slovaška je danes do 27. maja podaljšala nadzor na meji. Vlada v Bratislavi je danes odločila, da nadzor na meji, ki ga je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa, s sosednjimi članicami EU, Avstrijo, Češko, Madžarsko in Poljsko podaljša za 20 dni, in sicer do 27. maja. Izjema velja za dnevne migrante, ki prehajajo mejo zaradi dela in delajo na območju 30 kilometrov od meje, vsi drugi morajo ob prihodu na Slovaško za 14 dni v karanteno.

14.30 Svetovnemu turizmu grozi do 80-odstotni padec

Število prihodov tujih turistov se bo na svetovni ravni zaradi pandemije novega koronavirusa letos zmanjšalo za do 80 odstotkov, je danes opozorila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). S tem je močno poslabšala marčno napoved, da sektorju grozi do 30-odstotni padec.



V prvem letošnjem četrtletju je število prihodov tujih turistov upadlo za 22 odstotkov, največje padce sta imela azijski in evropski trg. Samo marca, ko so številne države omejile prehode meja, so turistični prihodi upadli za 57 odstotkov. V prvem trimesečju je število mednarodnih turistov upadlo za 67 milijonov, kar pomeni 80 milijard dolarjev manj prihodkov iz naslova izvoza, ugotavlja UNWTO. Situacija pa se bo v turizmu verjetno samo še poslabšala. STA

14.05 Epidemija precej povečala količine klicev in prenosa podatkov

Mobilni operaterji v Sloveniji so v času epidemije novega koronavirusa zaznali znatno povečanje prenosa podatkov in količine klicev. Pri podjetju A1 Slovenija pojasnjujejo, da je glavni vzrok za to povečanje dela od doma in šolanja na daljavo. V povprečju se je prenos podatkov povečal za 30 odstotkov, količina klicev pa celo do 40 odstotkov. Pri Telemachu se je uporaba mobilnega prenosa podatkov povečala za približno 25 odstotkov, promet glasovnih klicev je v povprečju povečan za približno 40 odstotkov, količina sporočil SMS se je povečala za približno deset odstotkov, sporočil MMS pa za 25. Pri T-2 so v prvem tednu po razglasitvi epidemije novega koronavirusa zaznali, da se je govorni promet povečal več kot stoodstotno, in sicer na račun daljšega trajanja klicev. STA

13.51 Med bolniki s covidom-19 največ tistih, ki so ostali doma

V ameriški zvezni državi New York, kjer imajo z nekaj več kot 333.000 primeri okuženih s koronavirusom četrtino vseh potrjenih okužb v ZDA, doslej pa je zaradi covida-19 umrlo že skoraj 26.000 ljudi, so prišli do pretresljivega spoznanja, ki je povsem v nasprotju z dosedanjim prepričanjem, kako je mogoče najbolj učinkovito zaustaviti širjenje virusa. Kot je dejal guverner Andrew Cuomo, vpogled v analizo, ki so jo opravili na podlagi podatkov stotih bolnišnic, kaže, da je med ljudmi, ki so jih na novo sprejeli na zdravljenje, kar 66 odstotkov tistih, ki so upoštevali navodila in so bili večino časa doma v družbeni osamitvi, niso hodili na delo ali uporabljali prevozov. Med njimi je večina predstavnikov manjšin, več kot polovica afro- in latinoameričanov, naslednja največja skupina hospitaliziranih, 18 odstotkov, pa po poročanju CNBC prihaja iz negovalnih bolnišnic. Poleg tega je Cuomo opozoril, da kar 84 odstotkov bolnikov, ki so jih hospitalizirali zaradi okužbe in jih je zajela analiza, za dostop do službe ni uporabljalo javnih prevoznih sredstev ali avtomobilskih prevozov, saj je bila večina ali brezposelnih ali upokojenih, 73 odstotkov pa je bilo starejših od 51 let. Analizo so v bolnišnicah opravili na vzorcu tisoč pacientov. P. Z.

image
Dezinficiranje newyorške podzemne železnice v času koronavirusa. FOTO: Andrew Kelly/Reuters


13.29 Raziskava: Slovenci vse manj zaskrbljeni glede covida-19

Slovenci so vse manj zaskrbljeni glede novega koronavirusa, kaže zadnja vseslovenska raziskava, ki jo od začetka epidemije izvaja agencija Aragon. V prvem tednu maja je bilo glede covida-19 zaskrbljenih 27 odstotkov Slovencev. V zadnjem tednu marca je bilo zaskrbljenih 51 odstotkov, v drugem tednu aprila 37 in v tretjem tednu aprila 32 odstotkov. Kot kaže raziskava Covid-19 Insight, se posledično manjša tudi strah pred okužbo. V zadnjem tednu marca je bilo okužbe zelo strah 44 odstotkov Slovencev, v drugem tednu aprila 35, v tretjem tednu aprila 27, v prvem tednu maja pa je okužbe zelo strah še 26 odstotkov Slovencev. Aragon je spletno anketo naredil med 1. in 4. majem na vzorcu 1508 ljudi, starih med 15 in 75 let. 

13.23 Peking pozval ZDA, naj prenehajo kriviti Kitajsko za pandemijo

Kitajska je danes pozvala ZDA, naj za pandemijo novega koronavirusa prenehajo kriviti Kitajsko in prenehajo s svojimi neresničnimi pripombami, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v sredo ponovil, da bi Peking moral ustaviti širjenje novega koronavirusa.
Trump je v sredo dejal, da je kriza, ki jo je v ZDA povzročila pandemija novega koronavirusa, hujša od japonskega napada na Pearl Harbor na Havajih leta 1941 in terorističnih napadov 11. septembra 2001. STA

image
Ameriški predsednik Donald Trump poudarja, da bi morali virus ustaviti pri izvoru, na Kitajskem. FOTO: Saul Loeb/AFP


13.00 V Rusiji rekordno število novookuženih

V Rusiji se dnevno število novih okužb s koronavirusom še naprej povečuje. Po nekaj dneh, ko so testi v poprečju potrdili nekaj več kot 10.500 primerov novookuženih, se je njihovo število včeraj povzpelo na 11.231, kar je največ od začetka marca, ko so v državi s skoraj 146 milijoni prebivalcev potrdili prve primere okužbe. Uradni podatki navajajo, da se je z novim virusom doslej okužilo dobrih 177.000 prebivalcev, za posledicami bolezni covid-19 pa jih je umrlo 1625. Vendar se podobno kot v drugih državah tudi v Rusiji postavlja vprašanje, kako točni so podatki o številu okuženih. Po poročanju spletnega portala CNBC, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo TASS, je moskovski župan Sergej Sobjanin danes dejal, da je v ruskem glavnem mestu okuženih najmanj 300.000 prebivalcev, kar je več kot trikrat toliko, kot navajajo uradne številke (92.676 primerov). P. Z.

12.50 Izredna seja DZ o vladnem poročilu glede opreme v ponedeljek

Izredna seja DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, bo v ponedeljek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. V opoziciji so menili, da bi moralo biti več časa za pripravo na očitke iz poročila, a s predlogi niso uspeli.

12.26 Ministrstvo v maju spodbuja nakupovanje slovenskega mleka in mlečnih izdelkov

Največje slovenske mlekarne v sodelovanju s trgovci v maju – mesecu slovenskega mleka – potrošnike spodbujajo h kupovanju slovenskega mleka in mlečnih izdelkov. Njihove aktivnosti je danes podprlo tudi ministrstvo za kmetijstvo. Epidemija novega koronavirusa namreč negativno vpliva na mlekarsko verigo, kar se kaže v viških mleka. STA



12.10 Množična repatriacija Indijcev

Indija je danes začela množično repatriacijo svojih državljanov iz tujine, kjer je zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ostalo ujetih več kot 190.000 Indijcev. V prvi fazi, ki bo trajala teden dni, bodo najmanj 14.800 Indijcev vrnili v domovino iz 12 držav na posebnih 64 komercialnih letih v organizaciji indijske letalske družbe Air India. Indijsko zunanje ministrstvo ocenjuje, da se želi v domovino vrniti 190.000 indijskih državljanov. STA

11.35 Turizem bo okreval pet let, s ponedeljkom se vrača javni potniški promet

O aktualnem stanju (predvsem o turizmu) je na tiskovni konferenci poročal podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. »Potrebujemo ukrepe, ki turizmu ne bodo omogočili zgolj preživetja, ampak tudi razvoj,« je povedal. Ocenjuje še, da da bo turistična dejavnost okrevala kar pet let. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je s ponedeljkom, 11. maja, napovedal ponovno odprtje javnega potniškega prometa.



11.20 V sredo ob 1055 testiranjih ena nova okužba s koronavirusom, brez smrtnih žrtev covida-19

V Sloveniji so v sredo opravili 1055 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1449. V bolnišnicah se je zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, 13 jih je potrebovalo intenzivno nego. V obeh skupinah število bolnikov postopno upada že od sredine aprila. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih s covidom-19 je ostalo pri 99.



11.19 Poljski parlament potrdil glasovanje po pošti

Spodnji dom poljskega parlamenta je danes potrdil spremembo zakona, ki predvideva predsedniške volitve po pošti. Že pred tem so se v sredo strinjali, da bodo za nedeljo predvidene predsedniške volitve preložili. Novi datum volitev še ni znan, a naj bi jih z glasovanjem po pošti izpeljali ob prvem možnem terminu. STA

11.00 Tudi v Franciji padec industrijske proizvodnje

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je industrijska proizvodnja v Franciji marca na mesečni ravni padla za 16,2 odstotka. Padec je bil izrazit v skoraj vseh sektorjih.

10.22 Večina domov za starejše občane bo obiske omogočila prihodnji teden

V Ljutomeru in Šmarju pri Jelšah bodo še nekaj časa počakali z obiski, v številnih drugih domovih za starejše bodo ti od ponedeljka dovoljeni, vendar bodo ti stiki še nekaj časa daleč od tistih, ki so jih bili vajeni pred epidemijo.

9.41 Vstopna točka za osebe s sumom na covid-19 v Mariboru odslej na Teznem

Mariborska vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo s covidom-19, kjer opravljajo testiranja z brisom, se seli iz šotora na Cesti proletarskih brigad na Taboru v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Na začetku tega tedna so tja že preselili vstopni točki za pediatrijo in ginekologijo, do konca maja se bo preselila še vstopna točka za ostale. STA

9.30 Padec nemške industrijske proizvodnje

Nemška industrijska proizvodnja je marca v primerjavi s februarjem padla za 9,2 odstotka, kažejo podatki tamkajšnjega statističnega urada. Med najbolj prizadetimi sektorji je avtomobilski, ki je marca utrpel 31,1-odstotni padec, 12-odstotni padec so zaznali pri tiskanih medijih, za 11 odstotkov pa se je skrčila proizvodnja v farmaciji in tekstilu. Proizvodnja energije je bila marca 6,4 odstotka nižja kot februarja, gradbeništvo pa se je marca na mesečni ravni okrepilo za skoraj dva odstotka. Mesečni padec je po navedbah statistikov največji, odkar od leta 1991 objavljajo statistiko industrijske proizvodnje. AFP

9.05 Kitajska aprila s presenetljivo višjim izvozom

Kitajski izvoz je aprila na letni ravni zrasel za presenetljivih 3,5 odstotka, medtem ko je uvoz padel za 14,2 odstotka, je danes objavil tamkajšnji statistični urad. Še marca je Kitajska izvozila za 6,6 odstotka manj kot v tretjem lanskem mesecu, v prvih dveh mesecih leta pa je bil skupni padec 17,2-odstoten. Kitajsko gospodarstvo je novi koronavirus močno prizadel, v prvem četrtletju se je BDP skrčil za 6,8 odstotka, kar velja za prvo krčenje, odkar od leta 1992 objavljajo četrtletne rezultate. Večina tovarn in podjetij na Kitajskem v zadnjih tednih že zagnala poslovanje. STA ​

image
V prvem četrtletju se je BDP Kitajske skrčil za 6,8 odstotka. FOTO: Hector Retamal/AFP


8.50 Nosečnice in novorojenci so zaradi pandemije še dodatno ogroženi

V devetih mesecih od razglasitve pandemije se bo na svetu rodilo približno 116 milijonov otrok, ocenjujejo v Unicefu in opozarjajo, da bodo najranljivejši otroci med najbolj ogroženimi, saj globalna kriza močno obremenjuje skoraj vse zdravstvene sisteme. Vlade držav zato pozivajo, da nosečnicam, novorojenčkom in njihovim mamam zagotovijo nujne zdravstvene storitve, kot so pregledi, oskrba ob rojstvu, poporodne storitve, cepljenja ...



Kot pravijo, so mame in novorojenčki po svetu soočeni z neprijetno novo realnostjo, ki je posledica ukrepov za zajezitev pandemije: karanteno ali celo policijskimi urami, preobremenjenimi zdravstvenimi domovi, pomanjkanjem zdravstvene opreme in usposobljenih zdravstvenih delavcev ter babic, ki so preusmerjeni v zdravljenje bolnikov s covidom-19. »Težko si je predstavljati, kako je pandemija koronavirusa spremenila materinstvo,« je opozorila Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa. Po ocenah Združenih narodov se bo največ otrok v tem koronavirusnem času rodilo v Indiji (20,1 milijona), sledijo Kitajska (13,5 milijona), Nigerija (6,4 milijona), Pakistan (pet milijonov) in Indonezija (štiri milijone). Ker je imela večina teh držav visoko stopnjo umrljivosti novorojenčkov že pred pandemijo, bi lahko ta v razmerah, povezanih s covidom-19, še narasla, opozarjajo pri Unicefu. Že pred pandemijo je na svetu vsako leto umrlo 2,8 milijona nosečnic in novorojenčkov, kar pomeni eden na vsakih 11 sekund. P. Z.

8.20 Uporaba psihoaktivnih snovi se v času ukrepov za zajezitev epidemije ni povečala

Uporabniki drog so bolj urejeni, uporaba psihoaktivnih snovi pa se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa ni povečala, kaže poročilo NIJZ. So pa v centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog opazili porast strahu in tesnobe. Ker so tudi centri za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog zaradi ukrepov za zajezitev pandemije morali prilagoditi svoje delo, uporabniki drog prejemajo predpisano terapijo na dom za daljše obdobje. Kontrolnih terapevtskih pregledov in rednih kontrolnih urinskih testov na psihoaktivne snovi ne izvajajo, prav tako ne izvajajo osebnih obravnav oziroma se te izvajajo po telefonu. STA

7.35 V ZDA 100.000 smrtnih žrtev do konca meseca zaradi covida-19?

V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj 73.431 ljudi. Nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Tom Frieden je v ameriškem kongresu ocenil, da bo število mrtvih zaradi covida-19 v državi do konca maja naraslo na 100.000, in dodal, da se je boj proti pandemiji v ZDA šele prav začel. Predsednik ZDA Donald Trump se je sicer že preusmeril v oživljanje ekonomije.

7.30 Poletni operni festival v Veroni bo prihodnje leto

Letošnji poletni operni festival v Veroni, ki poteka v znameniti veronski areni, je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedan, so sporočili organizatorji. 80.000 ljudi, ki so že kupili vstopnice za letošnjo sezono, bo te lahko zamenjalo za festivalske dogodke prihodnje leto, lahko jih bo zamenjalo za vrednotnice, lahko pa denar od kupljenih vstopnic podarijo fundaciji.

7.28 Na ustavnem sodišču pobudi za oceno ustavnosti odlokov

Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in omejitvi gibanja zunaj občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ustavno sodišče je sicer z odločitvijo, objavljeno 17. aprila, zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov.

Vlada je sicer v zadnjih tednih že zavrnila očitke o protiustavnosti omejevalnih ukrepov, med drugim z argumentom, da so bili nujni za zagotovitev varovanja javnega zdravja. Je bil pa po odločitvi ustavnega sodišča glede odloka o prepovedi gibanja do ustavnega sodišča oster premier Janez Janša, ki mu je očital dvojna merila in dodal, da imamo najbolj spolitizirano ustavno sodišče doslej.

7.25 Znan bo dnevni red izredne seje o poročilu o opremi

Kolegij predsednika DZ bo danes določil dnevni red izredne seje DZ, ki bo v ponedeljek. Na njej bodo poslanci med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. To je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do sedanje vlade Janeza Janše. Zato so v opoziciji do njega ostri.