Joj, ravnokar sem kupil Huaweia …

Kaj se bo po Googlovi košarici spremenilo za uporabnike Huaweievih pametnih telefonov?

Objavljeno
20. maj 2019 17.00
Posodobljeno
20. maj 2019 18.06
»Imamo plan b. Če drugih operacijskih sistemov ne bomo mogli uporabljati, bomo pripravljeni,« je marca za nemški časnik Die Welt dejal Richard Wu (na fotografiji), direktor Huaweia. FOTO: Rick Wilking/Reuters
Googlova poteza, da prekine sodelovanje s Huaweiem, je in ni razumljiva. Ni, ker prodaja Huaweivih pametnih telefonov narašča bistveno hitreje od konkurence. Je, ker Kitajci Googlu že dolgo grenijo življenje. Največji spletni brskalnik je v državi z najvišjim številom prebivalstva prepovedan. Toda nas, navadne smrtnike, bolj kot napenjanje mišic in napihovanje ega tehnoloških gigantov zanima, kako bo prekinitev sodelovanja vplivala na uporabniško izkušnjo. Vsak četrti mobilni telefon v Sloveniji je Huaweiev. Jih bomo kupovali tudi v prihodnje?


1. Nameravam kupiti najnovejši pametni telefon Huawei p30 pro. Kateri operacijski sistem bo nameščen na njem?


Googlov android. Za vse obstoječe serije Huaweievih pametnih telefonov se kaj bistvenega ne bo spremenilo. To sta potrdili obe strani. »Upoštevamo vse zahteve oblasti ZDA, a hkrati zagotavljamo, da bodo storitve, kot sta google play (spletna trgovina) in google play protect (varnostni sistem), še naprej delovale na Huaweievih napravah,« je Google sporočil prek twitterja. V Huaweievi izjavi za javnost piše, da »bodo še naprej zagotavljali varnostne posodobitve in poprodajne storitve za vse obstoječe pametne mobilne telefone in tablične računalnike Huawei in Honor, kar pomeni vse izdelke, ki so bili že prodani, in vse izdelke, ki so še vedno na zalogi«.

image
Infografika Delo.


2. V Huaweiu bodo morali odslej uporabljati javno različico androida, imenovano android open source project, ki pa ne zajema standardnih aplikacij, denimo gmaila, youtuba, Googlovih zemljevidov, brskalnika chrome … Ali to pomeni, da odslej na vseh Huaweiewih napravah ne bom mogel uporabljati teh aplikacij?


Ne, odgovor je podoben prejšnjemu. Na prodanih izdelkih in izdelkih na zalogi boste lahko namestili in uporabljali vse aplikacije kot doslej. Analitiki se strinjajo, da se bo učinek pokazal na dolgi rok; zanimivo bo že to jesen, ko bo Huawei predstavil serijo mate 30. Še najmanj se bo spremenilo za kitajske uporabnike: ti že zdaj dostopajo do omejene različice androida brez Googlovih storitev.


3. Bo na prihajajočih serijah Huaweievih pametnih telefonov nameščen drug operacijski sistem, ne android?


Morda, vsekakor pa gre za ključno vprašanje v tej zgodbi. Huawei bo lahko tudi v prihodnje uporabljal android. A če se bodo pri Googlu dosledno držali izjave, da spoštujejo Trumpov ukaz in posledično prekinjajo sodelovanje s Huaweiem, bo ta sistem za uporabnike povsem neuporaben. Na njem ne bo aplikacij, naštetih v drugem vprašanju. Prav tako ne bo mogoče dostopati do aplikacij prek Googlove trgovine (play store). Skratka, v tem primeru bo Huawei skoraj gotovo presedlal na nov operacijski sistem. Ki ga je menda že sam razvil. »Imamo plan b. Če drugih operacijskih sistemov ne bomo mogli uporabljati, bomo pripravljeni,« je marca za nemški časnik Die Welt dejal Richard Wu, direktor Huaweia.  

image
Za vse obstoječe serije Huaweievih pametnih telefonov se kaj bistvenega na bo spremenilo. To sta potrdili obe strani. FOTO: Aly Song/Reuters


4. Ali to pomeni, da bo Huawei zlahka preživel brez Googla?


Ne. Iz Huaweia so sicer sporočili, da »bodo nadaljevali z razvojem varnega in trajnostnega ekosistema programske opreme, da bi zagotovili najboljšo izkušnjo za uporabnike po vsem svetu«. Vendar izkušnje ostalih proizvajalcev pametnih telefonov dokazujejo, da se je proti monopolu androida (najdemo ga na več kot osemdesetih odstotkih mobilnih telefonov) sila težko boriti. Spomnimo le na Nokio, ki se je opekla pri sodelovanju z Microsoftom – kljub večmilijardnim vložkom. Edini, ki mu za zdaj uspeva brez Googla, je Apple z operacijskim sistemom ios.