Kaj ima Musk tokrat v rokavu?

Elon Musk napoveduje predstavitev posodobljenih podatkov o novi raketi, s katero želi osvajati vesolje.

Objavljeno
28. september 2019 15.40
Posodobljeno
28. september 2019 17.20
Prototip Starship Mk1 FOTO: Elon Musk/Spacex
Prvi mož podjetja SpaceX Elon Musk je za nocoj po ameriškem času (oziroma zgodaj zjutraj po našem) v prostorih podjetja v Teksasu napovedal predstavitev najnovejšega dizajna težkokategorne rakete Starship in Super Heavy. Dogajanje bodo prenašali na spletni strani.



Ravno te dni je prototip rakete, grajen v kraju Boca Chica v Teksasu, dobil končno obliko.



Zgornji del rakete Starship Mk1 so v petek namestili na spodnjega, skupaj tako meri 50 metrov, nameščene ima tri velike motorje raptor, s katerimi se bo dvignila na višino okoli 20 kilometrov. Raketa bo morda poletela že prihodnji mesec. Musk je še pojasnil, da bi ta različica lahko dosegla tudi orbito. Pričakovati gre nove prototipe, preden bomo videli končno različico. SpaceX v prostorih na Floridi gradi podobno plovilo Starship Mk2.



Musk želi s to raketo osvajati vesolje oziroma vsaj prispeti do Marsa. Oblika in ime rakete sta se v zadnjih letih že nekajkrat spremenili in na tokratni predstavitvi bo šef vesoljskega podjetja verjetno postregel z novimi številkami. Osnovni koncept se verjetno ne bo spreminjal: gre za dvostopenjski sistem, sestavljen iz potniškega dela Starship, ki bo sedel na nosilni stopnji Super Heavy. Obe stopnji bosta večkratno uporabni. Potniška ladja bo sprejela so 100 potnikov. Po trenutnih načrtih bo Starship opremljen s šestimi motorji nove generacije raptor, nosilna stopnja pa s kar 35.

Na Spacexovo napoved predstavitve nove rakete se je na twitterju odzval tudi šef Nase Jim Bridenstine, ki Musku sporoča, da naj se podviza tudi pri pogodbah, ki jih ima sklenjene z ameriško vesoljsko agencijo.

»Veselim se Spacexove najave. Ampak program za človeško posadko je v zaostanku. Nasa pričakuje enako zavzetost pri investicijah, financiranih z davkoplačevalskim denarjem. Čas je za sadove,« je opozoril Bridenstine.



Kot je znano, SpaceX poleg Boeinga razvija kapsulo za človeško posadko, s čimer bodo astronavti znova lahko leteli z ameriških tal. Spacexov dragon za človeško podadko je letos sicer že uspešno prestal krstni polet do Mednarodne vesoljske postaje, nato pa se je zapletlo pri dodatnih testiranjih, ko je eksplodirala. Podobno se sicer zapleta tudi Boeingu. Njihov Starliner se do postaje še ni dvignil.