Sporno podeljevanje testnih frekvenc 5G v Sloveniji

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je z izdajo odločb o dodelitvi radijskih frekvenc družbama AMZS in BTC po mnenju Foruma kršila določbe zakona o elektronskih komunikacijah.

Objavljeno
24. maj 2019 16.00
Posodobljeno
24. maj 2019 16.34
BTC je Agencija odločbo izdala za obdobje treh let do 28. maja 2021, čeprav se projekt Interreg – InnoHPC zaključi 30. junija 2019. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
L. Z.
L. Z.
Forum za digitalno družbo je na zaprosilo komisije za nadzor javnih financ pregledal dodelitev radijskih frekvenc za preizkušanje inovativnih radijskih tehnologij 5G in se opredelil do prihodnje rabe radijskega spektra za tehnologije 5G.

Forum je v zvezi s postopki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve podal več ugotovitev, med drugim, da je »podelitev radijskih frekvenc za preizkušanje novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov za določeno časovno obdobje brez javnega razpisa skladna z zakonom. Zakonodaja podelitve radijskih frekvenc z javnim razpisom za ta namen ne predvideva.«

Agencija je z izdajo odločb o dodelitvi radijskih frekvenc družbama AMZS in BTC po mnenju Foruma tudi kršila določbe 35. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), saj njuni vlogi nista bili popolni in nista vsebovali zakonsko zahtevanih informacij.

Navedli so, da evropski projekt Interreg – InnoHPC, ki ga je v dopisu navedla družba BTC, ni povezan z razvojem in preizkušanjem nove radijske tehnologije 5G; da družba BTC ni bila partnerica na projektu ter da ni predložila dokazila o odobritvi evropskega projekta oziroma dokazila o pridobitvi evropskih sredstev.

Družbi AMZS je Agencija odločbo izdala za obdobje treh let do 13. julija 2021, čeprav se projekt Interreg – RADAR zaključi že 31. maja 2021, so sporočili s Foruma. Evropski projekt Interreg – RADAR, kot izhaja iz javno dostopnega opisa projekta, ni povezan z razvojem in preizkušanjem radijske tehnologije 5G, so še dodali.

BTC je Agencija odločbo izdala za obdobje treh let do 28. maja 2021, čeprav se projekt Interreg – InnoHPC zaključi 30. junija 2019.

»Agencija vlagateljev ni obravnavala enako, ker od vseh, kot izhaja iz prejetih informacij, ni zahtevala oddaje popolne vloge, dokazil o izpolnjevanju (zakonskih) pogojev, brez utemeljenega razloga jim je dodelila različno široke frekvenčne pasove in neenako jih je obravnavala glede na vir financiranja,« so zapisali na Forumu.