Ponedeljkov namig za kosilo: Ocvrte riževe kroglice 
z mesno-gobovim nadevom

Klasičen recept iz Sicilije, 
za 24 kroglic; priprava 10 minut, čas cvrtja 3 minute za serijo

Objavljeno
29. julij 2016 19.44
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 250 g riža, 2 jajci, 50 g sira 
(ovčji sir, parmezan)
  • pol žličke žafrana
  • nadev
  • 100 g kuhanega mesnega raguja
  • 10 g suhih gob ali 100 g svežih
  • 100 g mocarele
  • za cvrtje
  • 2 jajci, 2 skodelici drobtin
  • četrt skodelice moke
  • pol skodelice vode, olje za cvrtje


Priprava:

  1. Riž skuhamo kot za rižoto, le da ga začinimo z žafranom in ga povsem ohladimo. Lahko uporabimo tudi ostanek riža iz hladilnika.
  2. Ohlajeni rižoti vmešamo razžvrkljani jajci in dodamo nariban sir. Solimo, popramo.
  3. Mocarelo narežemo na kocke.
  4. V eno posodico stresemo drobtine, v drugi posodici pa moko pomešamo z jajcema in vodo. Dobro premešamo.
  5. Eno zvrhano žlico rižote vzamemo v roke in jo v dlani sploščimo. Na sredino položimo žličko mesnega nadeva, kocko mocarele in vse obdamo z rižem, oblikujemo kroglico. Pazimo, da riž prekrije nadev.
  6. Kroglico povaljamo v jajčni mešanici in drobtinah. Pripravljene kroglice spravimo v hladilnik za 20 minut, nato jih ocvremo v vročem olju.


Namig: Ponudimo kot glavno jed s solato iz stročjega fižola.