Slovenija, turistični cilj za leto 2021

Condé Nast Traveler je v izboru najboljših destinacij za prihodnje leto poudaril, da bomo zaradi epidemije covida-19 izbirali manj prepoznavne kraje.

Objavljeno
10. september 2020 13.10
Posodobljeno
10. september 2020 17.29
Blejsko jezero je med najbolj prepoznavnimi v Evropi, a ostaja po oceni Condé Nast Traveler še vedno razmeroma mirno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
S. B.
S. B.
Naravnost neverjetno je, da Slovenije, ki tiči med priljubljenima Italijo in Hrvaško, še niso preplavili turisti, navsezadnje njene turkizne reke in jezera ter zasneženi vrhovi prevzamejo tudi najbolj tiste, ki so prepričani, da so videli že vse. S temi besedami je ameriški popotniški portal Condé Nast Traveler pospremil uvrstitev Slovenije na vrh najboljših turističnih ciljev za leto 2021.



V času širjenja covida-19, ki je tako rekoč ustavil mednarodne turistične tokove, se zdi takšno priznanje bolj nizanje lepih opisov kakor pa resničen doprinos k turističnim rezultatom, kljub vsemu pa prispeva k prepoznavnosti, navsezadnje gre za eno najbolj uveljavljenih popotniških revij, ki se osredotoča predvsem na butične in trajnostne destinacije.

»Slovenija več kot očitno postaja globalna zelena butična destinacija za najzahtevnejše obiskovalce, ki iščejo raznolika, aktivna, zelena in petzvezdična doživetja. Današnja uvrstitev Slovenije na vrh še ene referenčne lestvice je potrditev več, da smo na pravi poti in da je prihodnost na naši strani,« je uvrstitev komentiral minister Zdravko Počivalšek.

Snovalci lestvice kajpak niso prezrli vpliva novega koronavirusa; ta bo po njihovem korenito spremenil načine potovanja. V letu 2021 bomo počitnikovali bolj premišljeno, izbirali lokacije, ki so manj prepoznavne, so zapisali, bolj cenili doživetja in drobne zanimivosti, ki jih prinašajo potovanja, ter raziskovali lokalno kulinariko.

image
Ana Roš, pejemnica dveh Michelinovih zvezdic, je tudi zvezda tujih ocenjevalcev Slovenije kot turistične destinacije. FOTO: Jure Eržen/Delo


V Sloveniji so kot osrednjo zanimivost omenili Blejsko jezero, ki po njihovi oceni kljub temu, da je med najbolj prepoznavnimi v Evropi, ostaja mirno in spokojno, ter izpostavili kulinariko in vino ter letošnje prejemnike sedmih Michelinovih zvezdic, predvsem Hišo Franko in kuharsko mojstrico Ano Roš z njenim domiselnim jedilnikom, pa tudi restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu in Dam v Novi Gorici. V letu 2021 prihaja Slovenija v ospredje tudi kot evropska gastronomska regija, so še omenili.

Na lestvici je sicer nanizanih 25 turističnih destinacij po vsem svetu, Sloveniji sledijo angleški Yorkshire, portugalski Melides, Združeni Arabski emirati in Kanarski otoki.