Uporaba konoplje je svetla luč v tunelu

Tako uporabo kanabinoidov pri zdravljenju epilepsije otrok opiše David Neubauer in vabi na konferenco prihodnji teden.

Objavljeno
25. september 2019 17.49
Posodobljeno
26. september 2019 11.44
David Neubauer, Slavko Škvorc in Božimir Radišič vabijo na konfernco. FOTO: Borut Tavčar/Delo
V časih, ko konoplja po svetu spet postaja ena ključnih zdravilnih rastlin, ko nastaja ogromno novih študij, pri nas inšpektorji prepovedujejo celo prodajo kozmetičnih pripravkov s CBD, ne zgolj s THC. Tudi zato bo peta konferenca v nizu konferenc Demistifikacija konoplje v petek in soboto prihodnji teden v Unionu nosila naslov Konoplja zdaj.

Božidar Radišič iz društva Pest je povedal, da bo konferenca namenjena prenosu novih znanj za zdravnike, politike, bolnike in vse druge. Dodal je, da imajo posluh pri vseh, le pri ministrstvu za zdravje ne. Zato je izobraževanje zelo pomembno.

V Izraelu imajo več izkušenj kot v Kanadi in ZDA, je povedal David Naubauer. Pripravili so zeleno knjigo, v kateri so vsi podatki o uporabi konoplje za pediatre, nevrologe, psihiatre, pa tudi za onkologe in druge. »Začeli so enako kot mi, z epilepsijo,« pravi Neubauer, a dodaja, da so oni šli naprej, do multiple skleroze, cerebralne paralize, spazmičnosti, hudih tikov, vseh nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, in tudi do zdravljenja raka. Pri nas se nismo premaknili, kdor je bil pred šestimi leti prepričan v koristnost konoplje, je to prepričan še danes, kdor ji je nasprotoval, ji nasprotuje tudi danes, je opisal Neubauer.

image
Politika je večinoma naklonjena uporabi konoplje v medicini, zakaj torej take težave? FOTO: Borut Tavčar/Delo


Radišič je dodal, da so v ZDA ugotovili, da z uporabo konoplje pri vojnih veteranih znatno zmanjšajo uporabo sintetičnih opioidov. Glavna želja za konferenco je zato to, da pride čim več politikov, ki lahko spremenijo predpise o drogah in zdravilih. V teh razmerah ljudje trpijo, država pa izgublja denar. Zgolj legalni trg s konopljo je pri nas po oceni vreden 50 milijonov evrov na leto, oskrba na črnem trgu pa je, kljub vedno novim poskusom prohibicije, čedalje večja. Za konferenco v Berlinu pa se zanimanje vsako leto podvoji, na njej so že lani sklenili za dve milijardi evrov poslov.

Raba konoplje v medicini
Na konferenci v Ljubljani bodo nastopili priznani strokovnjaki iz Izraela, Češke, Kanade, Španije, ZDA in Slovenije. Predstavljali bodo najnovejša dognanja o uporabi konoplje v medicinske namene in odgovarjali na vprašanja. Vstopnice prodaja Eventim, mogoče pa jih bo kupiti tudi v hotelu Union. Konferenca se začne v petek, 4. oktobra, ob 10. uri, registracija pa poldrugo uro prej.


Na vprašanje Dela, ali bodo na konferenci, glede na razmere, pokazali izdelke iz konoplje, je Radišič odgovoril, da ne bo nobenega prodajnega pulta. Podjetja so prestrašena zaradi gonje, saj imajo inšpektorji napačno tolmačenje direktive Novel Foods. »Pri konoplji manjka zdrava pamet,« pravi Radišič.

image
Priprave so v polnem teku. FOTO: Borut Tavčar/Delo


Neubauer je poudaril, da so kanabinoidi zelo učinkoviti pri polovici primerov epilepsije. Prej so bili pri zdravljenju povsem v temi. Opozoril pa je, da študije v Izraelu in Braziliji kažejo, da so ekstrakti iz rastline z več kanabinoidi še za 10 odstotkov bolj učinkoviti. Za uporabo kanabinoidov so ga prosili starši otrok s hudimi težavami, Neubauer je povedal, da nikoli ni bilo treba iskati in izbirati bolnikov. Sintetičnih kanabinoidov pa otrokom nikoli ne bi dal.

Konoplja je bila sicer med 1930 in 1940 vpisana v vseh farmakopejah, torej je bila priznano zdravilo. Zato, meni Neubauer, je tudi direktiva Novel Foods neumnost, konoplja ni nova ne v prehrani ne v zdravljenju. Najstarejša lekarna pri nas, v Olimju, ima tudi keramične posode, kjer so nekoč hranili konopljo.