Fabjan se je čudil sodniški odločitvi

Klara Apotekar merila višje od končnega 7. mesta na SP

Objavljeno
25. september 2018 18.00
Posodobljeno
25. september 2018 18.00
Klara Apotekar (levo, med dvobojem z Japonko Šori Hamada) si je na SP v Bakuju želela več od 7. mesta.

FOTO: Gabriela Sabau
Ljubljana - Baku – Čeprav je Klara Apotekar (do 78 kg) s 7. mestom včeraj na svetovnem prvenstvu v Bakuju vknjižila svojo najboljšo uvrstitev na velikih članskih tekmovanjih v judu, še zdaleč ni bila zadovoljna. Ni in ni se mogla sprijazniti s sporno sodniško odločitvijo, ki jo je v repešažnem obračunu z Rusinjo Aleksandro Babincevo stala obračuna za bronasto kolajno.

»Menim, da zadnjega meta niso ocenili najbolj pravično, toda sodniki so povedali svoje. Dvoboj sem izgubila. Resda sem s 7. mestom osvojila kar nekaj točk v kvalifikacijah za OI, vendar pa sem si želela več – vsaj 5. mesto, če že ne kolajne,« je bila razočarana Apotekarjeva. Z glavo je zmajeval tudi njen trener Marjan Fabjan.

»Nikoli se ne izgovarjam na sodnike, toda v tem primeru so – kot se spoznam na judo – odsodili napačno. Klara je spotaknila Rusinjo, ki je bila prej na hrbtu. Zmagati bi morala z iponom! Česa takšnega še nisem doživel,« se je jezil 60-letni Celjan, ki je obsedel na stolu, prepričan, da bodo izid na semaforju rezultatov popravili v korist njegove varovanke. Vendar pa se to tudi po ogledu posnetka akcije, po kateri sta se tik pred zaključnim gongom obe judoistki znašli na tleh, ni zgodilo; sodniki so vztrajali, da se je zmagovita poteza za vazari (0:7) posrečila 25-letni Babincevi.


Poravnala račune s Kosovko in Britanko


Apotekarjeva je sicer prvenstvo začela izjemno odločno in v prvem dvoboju že po pičli minuti spravila na hrbet Loriano Kuko iz Kosova (10:0), proti kateri je klonila na aprilskem EP v Tel Avivu. Zatem je 21-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini poravnala račune še s šest let starejšo Britanko Natalie Powell, ki je bila lani boljša na prvenstvu stare celine v Varšavi.
Tudi tokrat je sprva bolje kazalo 27-letni Valižanki, branilki bronaste kolajne izpred leta dni v Budimpešti, ki je po 55 sekundah prešla v vodstvo z metom za vazari (7:0). Klara je poskušala na različne načine nadomestiti zaostanek, njen trud pa je bil poplačan slabi dve minuti pred iztekom časa, ko je z atraktivnim metom prek sebe vrgla tekmico na hrbet za zmago z iponom (10:0).

V četrtfinalu se je Apotekarjeva pogumno postavila po robu Japonki Šori Hamada, izkoriščala prednost svoje višine in nevarno tekmico dolgo držala stran od sebe. Še minuto pred koncem je imela minimalen naskok (1:2 v kaznih), toda nato ji je za trenutek popustila zbranost; z 28-letno Azijko se je namreč spustila v tvegan obračun v parterju in končala v končnem prijemu Hamade (0:10).

Namesto v polfinalu, za katerega je bila zrela, je lanska mladinska evropska prvakinja iz Maribora lov na odmevno uvrstitev - kot že omenjeno - nadaljevala v repešažu proti Babincevi, ki je predtem pripravila eno od večjih senzacij na tem SP, potem ko je izločila favorizirano Francozinjo Audrey Tcheumeo. Olimpijsko podprvakinjo iz Ria de Janeira je – mimogrede – poraz tako potrl, da je še dolgo jokala v enem od hodnikov tukajšnje Nacionalne gimnastične arene, potolažiti pa je ni mogla niti slovita trenerka Lucie Decosse, nekdanja večna tekmica Urške Žolnir. Rusinja je nato s sodniško pomočjo na rob solz spravila tudi Klaro.

»Imela sem priložnost, da bi se odrezala veliko bolje,« se ni mogla potolažiti Apotekarjeva, ki bo danes stiskala pesti za svojo polsestro Ano Velenšek (nad 78 kg), katere prva nasprotnica bo Larisa Cerić iz BiH. V najtežji moški kategoriji (nad 100 kg) se bo Vito Dragič uvodoma spoprijel z Argentincem Hectorjem Camposom.