Kaotično dirko v Mugellu dobil Hamilton

Iz prve štartne vrste sta začela mercedesa, Hamilton pred Bottasom. Ferrari začel svojo tisočo dirko iz ozadja.

Objavljeno
13. september 2020 15.10
Posodobljeno
13. september 2020 17.44
Mercedesa bosta štartala iz prve vrste. FOTO: Reuters
P. Z., F. T., STA
P. Z., F. T., STA
Mugello - Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Toskane v Mugellu, devete preizkušnje sezone svetovnega prvenstva formule 1. Kaotično dirko, ki so jo zaradi nesreč dvakrat prekinili, je na drugem mestu končal njegov moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas.

Za Hamiltona je bila današnja zmaga že šesta v sezoni in skupno 90. v karieri. Z njo pa je še povečal naskok v skupnem seštevku SP, kjer prepričljivo vodi. Do tretjega mesta je na koncu po številnih prekinitvah in odstopih privozil Tajec Alexander Albon (Red Bull). Že ob prvi nesreči v uvodnem krogu je odstopil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).


Že 95. pole position Hamiltona v njegovi karieri


Ne prav uspešna pa sta bila na jubilejni 1000. dirki za svojo ekipo Ferrari, ki je potekala na sploh prvi preizkušnji formule 1 na lastni testni stezi, Monačan Charles Leclerc in Nemec Sebastian Vettel. Tako kot večino letošnje sezone nista bila konkurenčna in sta komajda ujela točke z osmim in desetim mestom. Dirko je končalo le 12 dirkačev. Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko v ruskem Sočiju.

Hamilton (Mercedes) si je včeraj privozil najboljši štartni položaj pred današnjo dirko svetovnega prvenstva formule 1 za VN Toskane v Mugellu. Za svetovnega prvaka je bil to že 95. pole position v karieri.



Dirka v Toskani je bila jubilejna 1000. za moštvo Ferrarija v formuli 1, a rdeči iz Maranella so se letos znašli v veliki krizi. Niti domače prizorišče, Mugello je sicer testna steza Ferrarija, razmerij moči ni spremenila, saj je le Monačan Charles Leclerc s petim mestom kolikor toliko izpolnil pričakovanja. Nemec Sebastian Vettel pa je bil le 14.

image
Ferrari bo težko doživel uspeh ob jubileju. FOTO: Miguel Medina/AFP


Še dve mesti slabše izhodišče je imel presenetljivi zmagovalec zadnje dirke v Monzi Francoz Pierre Gasly (Alpha Tauri). Iz prve vrste je poleg Hamiltona, ki je bil še sedmič v sezoni najboljši v kvalifikacijah, začel še moštveni sotekmovalec pri Mercedsu Finec Valtteri Bottas, iz tretje pa Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) in njegov moštveni sotekmovalec Tajec Alexander Albon.