Tampa osvojila Stanleyjev pokal

Hokejisti s Floride so za naslov najboljših v nenavadni sezoni NHL s 4:2 v finalni seriji ugnali tekmece iz Dallasa.

Objavljeno
29. september 2020 07.14
Posodobljeno
29. september 2020 07.52
Tampa se drugič doslej veseli Stanleyjevega pokala. FOTO: Bruce Bennett/AFP
Edmonton - Hokejisti moštva Tampa Bay Lightning so drugič v svoji zgodovini osvojili najbolj prestižno lovoriko v hokejskem svetu – Stanleyjev pokal. Tokrat v prav nenavadni sezoni, ki jo je pandemija koronavirusa prekinila sredi marca, takrat so zadnji nastop imeli prav igralci Los Angelesa z našim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem, nakar so tekme nadaljevali sredi poletja ter končnico izvedli le na dveh kanadskih prizoriščih brez gledalcev v dvoranah, v Edmontonu in Torontu.

Toda moštva iz domovine hokejske igre vnovič ni bilo med najboljšimi onstran Atlantika. Zadnji naslov tej deželi prinesli Montreal Canadiens leta 1993, sicer s 24 lovorikami najuspešnejši v zgodovini NHL. Zdaj pa je drugič na vrhu Tampa, hokejsko še zdaleč ne tako prepoznavna kot omenjeni Montreal, a s čvrsto in uigrano zasedbo povsem zasluženo na vrhu. Na zadnji tekmi finala proti Dallasu se je veselila zmage z 2:0 (1:0, 1:0; Point, Coleman), v seriji je tako osvojila naslov s skupnim izidom 4:2, pred tem je v letošnji končnici ugnala Columbus, Boston in New York Islanders.

image
Vratar prvakov Andrej Vasilevskij je na tej zadnji tekmi končnice ohranil prazno mrežo. FOTO: Perry Nelson/USA Today Sports


Tako je prestižni pokal visoko dvignil kapetan Steven Stamkos, udarnega napadalca, obenem s 34 točkami tudi najučinkovitejšega igralca te končnice, Rusa Nikite Kučerova na tej zadnji tekmi ni bilo na seznamu strelcev, soigralec Brayden Point je zabil prvi gol na tekmi, skupno je zbral 33 točk za 2. mesto v omenjenem vrstnem redu, v katerem je bil med hokejisti Dallasa najučinkovitejši Finec Miro Heiskanen (26 točk). 


Švedski as najboljši igralec končnice


V šampionski zasebi letošnje Tampe, ki je tako ponovila uspehov predhodnikov iz leta 2004, je nekaj Evropejcev, zelo vidna sta bila v zadnjih tednih ruska hokejista, ob Kučerovu še vratar Andrej Vasilevskij. Sicer pa se zavoljo rojakov veselijo tudi na Češkem (Ondrej Palat, Jan Rutta), Slovaškem (Erik Černak), Švedskem (Victor Hedman; izbrali so ga tudi za najboljšega igralca končnice), v Rusiji pa ob omenjenima igralcema ploskajo še Mihailu Sergačjovu. 

image
AFP Vodja lige Gary Bettman je predal Victorju Hedmanu kot najboljšemu igralcu končnice lovoriko Conn Smythe. FOTO: Bruce Bennett/AFP


»Ko sem igral pozimi na poledeneli ulici hokej, si niti v sanjah nisem upal predstavljati, da bom nekoč osvojil Stanleyjev pokal,« je bil presrečen Hedman, doma iz Örnsköldsvika, švedske valilnice izjemnih hokejskih asov: med drugim so bili prav tu doma Peter Forsberg, Markus Näslund ter dvojčka Henrik in Daniel Sedin. Hedman pa je kot branilec v tej končnici dosegel 10 golov. »Zdaj lahko le s ponosom občudujem 'Heddyja' s pokalom najboljšega igralca te končnice in se spominjam, kaj vse sva prestala skupaj,« pa se je priklonil soigralcu kapetan Stamkos.

Ob vrnitvi na Florido bo očitno veselo, iz slovenskega zornega kota pa bi bilo sanjsko, ko bi ta južni del Združenih držav kmalu praznoval še eno odmevno športno lovoriko: v finalu NBA je namreč tudi Miami z Goranom Dragićem ...