Roglič na kolesu na vrhu sveta, na jadrnici bo pazil, da ne pade v vodo (VIDEO)

Slovenski šampion sezono končal s 7. mestom na dirki po Lombardiji, vendar z zgodovinskim 1. mestom na svetovni jakostni lestvici. Zlato kolo vseeno Bernalu?

Objavljeno
12. oktober 2019 18.40
Posodobljeno
12. oktober 2019 20.10
Primož Roglič je dirko po Lombardiji končal na 7. mestu, sezono pa na 1. mestu svetovne lestvice. FOTO: AFP
Como - Ko si na papirju prvi favorit, je najtežje zmagati. To je na dirki po Lombardiji na svoji koži občutil Primož Roglič, ki so ga najnevarnejši tekmeci pokrivali tako tesno, kot bi Lionela Messija nogometaši Juventusa v finalu lige prvakov. To je najbolje unovčil presenetljivi zmagovalec Bauke Mollema. Kljub 7. mestu pa se je slovenskemu zvezdniku lahko v Comu le smejalo, sezono, v kateri je slavil 13 zmag, je končal kot najboljši kolesar na svetu.

Roglič pred dvema mesecema še ni imel končne zmage na tritedenski ali enodnevni dirki. Vse to se je spremenilo, na Vuelti je osvojil rdečo majico, v sklopu jesenskih italijanskih klasik pa je bil najboljši na dirkah po Emiliji in Tre Valli Varesine. To ga je postavilo na prvo mesto med kandidati za zmago na zadnjem sezonskem »spomeniku« po Lombardiji, kjer so vsi tisti, ki so mu bili najbližje po stavniških kvotah, kot sokoli opazovali vsako njegovo potezo.

image
Primoža Rogliča sta v cilju pričakala srčna izbranka Lora Klinc in njun sin Lev. FOTO: Miha Hočevar


Izjema je bil le domači adut Vincenzo Nibali, ki so mu presenetljivo pošle moči, ko se je na vzponu na Civiglio slabih 20 km pred ciljem razplamtel boj za zmago. Mollema je tedaj napadel, ker so Egan Bernal, Alejandro Valverde, Michael Woods in druščina večinoma le čakali na to, kaj bo storil Roglič, si je Nizozemec prikolesaril že 45 sekund prednosti.



To je bil za Rogliča znak, da se poda v lov za njim, sprva mu nihče ni mogel slediti, vendar slovenski kapetan ekipe Jumbo Visma danes tudi ni imel tako močnih nog kot na zadnjih dirkah. Mollema je ostal sam v ospredju in slavil svojo prvo zmago na kolesarskem »spomeniku«, Rogliča pa so zasledovalci ujeli, Valverde (dirko po Lombardiji, na kateri ni še nikoli zmagal, je že tretjič končal na 2. mestu), Bernal in Jakob Fuglsang so se ga v zadnjem kilometru tudi otresli. Tako je Roglič končal v drugi zasledovalni skupinici na 7. mestu.

Najboljša slovenska uvrstitev na kolesarskih »spomenikih« (Milano–San Remo, Pariz–Roubaix, Po Flandriji, Liege–Bastogne–Liege in po Lombardiji) ostaja 2. mesto Janija Brajkoviča z dirke po Lombardiji leta 2008.

Dirka po Lombardiji (1. UWT, Bergamo–Como, 243 km)

1. Mollema (Niz, Trek Segafredo) 5;52:59
2. Valverde (Špa, Movistar)
3. Bernal (Kol, Ineos)
4. Fuglsang (Dan, Astana) – vsi 0:16
5. Woods (Kan, Education First)
6. Haig (Avst, Mitchelton Scott)
7. Roglič (Slo, Jumbo Visma) – vsi 0:34
79. Polanc (Slo, UAE) 12:34
Novak (Slo, Bahrain Merida) odstop.

 


Kjer se prepirata dva ...


»Dirka je bila težka kot vedno, ker sem v minulem tednu slavil dva zmagi, pa so vsi najboljši dirkali proti meni, da jaz slučajno ne bi zmagal. Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, pravi slovenski pregovor. Nas je bilo sicer nekoliko več, vendar je Bauke izkoristil priložnost, ker so vsi drugi gledali mene. Na koncu lahko vseeno rečemo, da je zmagal najboljši,« je v cilju povedal razumljivo nič kaj razočarani Roglič: »Vesel sem, da sem končal sezono kot najboljši kolesar na svetu.«



Z njegovim pogledom se je strinjal športni direktor njegove ekipe Jumbo Visma Grischa Niermann. »To je bil zahteven dan za Primoža, vsi so dirkali proti njemu in naši ekipi. Ko so papirnati favoriti tako osredotočeni drug na drugega, to lahko izkoristi tako močen kolesar, kot je Bauke Mollema. Primož je na koncu šel na vse ali nič, sam je poskušal ujeti Mollemo, vendar se mu ta poteza ni izšla. Meril je na zmago, na koncu je bilo zato vseeno, ali konča na 2. ali 7. mestu. Letos smo velikokrat zmagali, tudi Primož je veliko zmagoval, ne more pa vedno zmagati. Vendar se bomo vrnili,« je Niermann napovedal nov naskok na zmago v Comu.


V Zagorje, ne v Pariz


Vendar bo to šele čez eno leto, Roglič se bo zdaj vsaj za nekaj časa osredotočil na druge stvari. Takoj po dirki je v spremstvu svoje srčne izbranke Lore Klinc in njunega trimesečnega sina Leva sedel za volan avtomobila in se odpeljal v Trst, kjer bo jutri na Barcolani gost na jadrnici Gašperja Vinčeca.

image
Primož Roglič bo danes na Barcolani gost na jadrnici Gašperja Vinčeca. FOTO: Miha Hočevar


»Prvič bom na takšni jadrnici, že ob 7.30 odhajamo na morje, moram pa predvsem paziti, da ostanem na jadrnici in ne padem v morje,« je o prvi obveznosti po sezoni povedal Zasavec, ki bo konec meseca dopolnil 30 let. Izpustil pa bo obe podelitvi zlatega kolesa. Jutri ga ne bo v Podsmreko, kjer bi mu podelili lovoriko za najvišje uvrščenega Slovenca na svetovni lestvici, tudi v torek ne bo šel v Pariz, kjer bodo podelili nagrado svetovnemu kolesarju leta po izboru francoske revije Velo Magazine.

To je mogoče razumeti tudi kot napoved tega, da to priznanje ne bo končalo v njegovih rokah, temveč v rokah letošnjega zmagovalca Toura Egana Bernala. Četudi to drži, bodo imeli Rogličevi navijači v torek na sprejemu v Zagorju (16.30) veliko razlogov za proslavljanje.

image
Roglič je takoj po dirki sedel za volan avtomobila in se odpeljal v Trst. FOTO: Miha Hočevar