Trojni spored za Rogliča: Tour, zlato kolo, sprejem v Zagorju

Slovenski šampion se poslavlja od sezone 2019 in pogleduje proti letu 2020 z olimpijskimi igrami v Tokiu. Naša reprezentanca je sicer izgubila bitko s Španijo za petega olimpijca.

Objavljeno
15. oktober 2019 03.03
Posodobljeno
15. oktober 2019 03.03
Primoža Rogliča danes čaka drugi letošnji sprejem v Zagorju, prvega so mu pripravili po 3. mestu na Giru. FOTO: Marko Feist
Ljubljana - Druga polovica oktobra je tista, ko se v kolesarstvu najbolj prepletata stara in nova sezona. Danes (16.30) bodo na sprejemu v Zagorju počastili letošnje izjemne uspehe Primoža Rogliča, ki bo že pred tem z zanimanjem spremljal dogajanje v Parizu, kjer bodo na isti dan predstavili traso Toura 2020 in imenovali kolesarja leta 2019, za katerega je med nominiranci.

Najprej bo danes ob 11.30 v Parizu na sporedu predstavitev trase Toura, ki se bo 27. junija 2020 začel v Nici, končal pa 19. julija v Parizu. V zadnjih dneh je bilo v medijih že veliko ugibanj, kakšna bo prihodnje leto največja dirka na svetu. Vsa se nagibajo k temu, da ne bo veliko vožnje na kronometer, zato pa veliko razgibanega in hribovitega terena. Okoli poldneva bo že jasno vse o Touru, kmalu za tem pa naj bi izvedeli tudi ime dobitnika zlatega kolesa (Velo d'Or), nagrade, ki jo po izboru mednarodne žirije novinarjev najboljšemu svetovnemu kolesarju leta podeljuje francoska revija Velo Magazine.

Sodeč po 1. mestu na svetovni jakostni lestvici in kar 13 letošnjih zmagah, bi moral nagrado med 12 nominiranci prejeti Roglič, vendar v zadnjih dneh tudi ni manjkalo ocen, da bi lahko nagrada pripadla Eganu Bernalu, ki je pri 22 letih zmagal na letošnjem Touru.



Če bo Roglič prejel zlato kolo ali ne, ga bodo ob 16.30 na Mestni ploščadi v Zagorju z navdušenjem sprejeli njegovi zasavski rojaki, ki mu pripravljajo že drugi letošnji sprejem (skupaj bo že njegov četrti, saj je bil že na dveh sprejemih v Ljubljani). Na prvem so junija počastili njegovo 3. mesto na Giru, to pot pa je domov prinesel rdečo majico zmagovalca dirke po Španiji. Temu primerna bo tudi okrasitev v Zagorju in na poti vanj. Sprejem z bogatim glasbenim programom bo povezovala Sanja Modrić.


Tour in OI vrhunca leta 2020


Danes bo dan za sprostitev, preden se bodo kolesarji podali na zaslužene dopuste, bodo že padli prvi dogovori o načtih za naslednjo sezono, v kateri bosta vrhunca Tour de France in OI v Tokiu. Roglič je brez dvoma med glavnimi slovenskimi kandidati za nastop na OI prihodnje leto, za katere je Slovenija sicer izgubila bitko s Španijo za petega olimpijca.



Izjemni rezultati Rogliča, svetovne številke ena, in Tadeja Pogačarja, ki se je na zadnji svetovni lestvici povzpel na 12. mesto, so Slovenijo že dvignili do 6. mesta v točkovanju držav v boju za olimpijsko kvoto. Ravno prvih šest prejme maksimalno kvoto petih kolesarjev za olimpijsko cestno dirko, Sloveniji pa se na koncu za malo račun ni izšel. Kljub dvema Rogličevima zmagama v zadnjih dveh tednih (po Emiliji, Tre Valli Varesine) je Slovenijo prehitela Španija z 2. mestoma Alejandra Valverdeja na dirkah Milano–Torino in po Lombardiji. Ter z dosežki drugih kolesarjev, ki jih je v profesionalni karavani precej več kot Slovencev.
 

Roglič, Pogačar, Polanc, Mohorič


Naša reprezentanca je zdrsnila na 7. mesto, ki prinaša štiri kolesarje na štartu olimpijske dirke. Kot dokončna kvalifikacija za OI bo sicer štela lestvica čez teden dni, ko bo konec še zadnje dirke svetovne serije po Guanxiju na Kitajskem, kjer pa ne bo nobenega slovenskega kolesarja. Nekaj točk lahko Slovenci še osvojijo v nedeljo na japonskem pokalu.

Lestvica UCI


1. Roglič (Slo, Jumbo Visma) 4635
2. Alaphilippe (Fra, Deceuninck Quick Step) 3569
3. Fuglsang (Dan, Astana) 3472
4. Bernal (Kol, Ineos) 3346
5. Valverde (Špa, Movistar) 3297
12. Pogačar (Slo, UAE) 2095
95. Mohorič (Slo, Bahrain Merida) 766


Kvalifikacije za OI


1. Belgija 13.491
2. Italija 11.698
3. Nizozemska 11.138
4. Francija 10.886
5. Kolumbija 10.445
6. Španija 9687
7. Slovenija 9421


Vendar zasuka ni pričakovati, Sloveniji se obetajo štirje kolesarji na izjemno zahtevni olimpijski preizkušnji 25. julija prihodnje leto, na kateri se bo karavana povzpela tudi na pobočja gore Fudži in morala v 234 km premagati kar 4865 višinskih metrov. Za tako gorski profil proge ta čas Slovenija niti ne premore pet vrhunskih tekmovalcev. Ob Rogliču so v prvem krogu kandidatov še Pogačar, Jan Polanc in Matej Mohorič. Če bodo zdravi in v formi, bodo najbrž ti kolesarji v izboru selektorja Andreja Hauptmana, ki bo moral iz te četverice izbrati še dva kolesarja za vožnjo na kronometer (bržkone Roglič in Pogačar).
 

Skok na olimpijske proge?


Pred OI bi veljalo podrobneje spoznati trasi, vendar se letos ta načrt ni izšel, ko so Japonci priredili olimpijsko generalko. »Julija smo si hoteli ogledati proge v Tokiu, vendar so bili naši najboljši kolesarji zasedeni bodisi s Tourom bodisi s klubskimi pripravami na naslednje dirke. Zdaj je načrtovana pot na Japonsko marca v sklopu poti OKS, ko bodo kolesarji najbrž spet zasedeni s klubskimi obveznostmi. Če ne bo šlo drugače, si bo progo bržčas ogledal in posnel bodisi moški selektor Andrej Hauptman bodisi ženski Gorazd Penko,« je povedal direktor reprezentanc Martin Hvastija.

image
AFP Tadej Pogačar (levo) in Primož Roglič sta udarna slovenska kandidata za OI prihodnje leto. FOTO: AFP


Roglič, ki ničesar ne prepušča naključju, ko se osredotoči na cilj, bo morda zadeve prevzel v svoje roke. Razmišlja o nastopu na kriteriju Saitama 27. t. m., kamor prireditelji (agencija ASO, ki organizira tudi Tour de France) vsako leto na revialno dirko povabijo največje kolesarske zvezdnike. Če bo že v deželi vzhajajočega sonca, bo »skočil« še na ogled olimpijskih prog. Na Japonskem se bo sicer po hudem junijskem padcu na dirke vrnil štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome in le mesec in pol po padcu na Vuelti, pri katerem si je zlomil greben kolčne kosti, tudi Luka Mezgec.