Donald Trump je grel strasti, Michael Jordan jih je modro pomiril

Po mnenju večine najboljši košarkar vseh časov je glas razuma v ligi NBA. Bo jutrišnje nadaljevanje sezone vzvod za družbene spremembe?

Objavljeno
28. avgust 2020 14.58
Posodobljeno
28. avgust 2020 19.28
75 odstotkov košarkarjev v ligi NBA je Afroameričanov, edini temnopolti lastnik kluba je Michael Jordan. FOTO: Franck Fife/AFP
Ko so košarkarji Milwaukeeja sklenili, da ne bodo odigrali tekme z Orlandom, so naleteli na navdušeno podporo in tudi očitke, da so »solirali« in da bi lahko povabili v boj proti stopnjevanju rasnega razlikovanja in policijske brutalnosti nad temnopoltimi še druga moštva iz lige NBA. In ko so se začele odpovedi širiti na druga tekmovanja, so neredki podvomili, ali bi jih morali poimenovati bojkot ali stavka. Zdaj to ni več pomembno. Glas športnikov je močno odjeknil po vsem svetu, jutri pa se bodo vrnili na delo.

Ko so košarkarji elitne ameriške lige, med katerimi jih je 75 odstotkov temnopoltih, tuhtali, ali bi sploh nadaljevali končnico, so bila njihova mnenja različna. Za predčasen konec sezone so bili igralci obeh klubov iz Los Angelesa, LA Lakers in LA Clippers, čeprav strokovnjaki v njih vidijo najresnejša kandidata za osvojitev naslova prvaka, ne smemo pa niti pozabiti, da je bil Milwaukee že drugo leto zapored najuspešnejši v rednem delu prvenstva in da ima svojo računico.

V vrelem kotlu so se premešala različna čustva, začinjena z nelagodjem nastopajočih, ki že 50 dni živijo v nepredušno zaprtem Disneyjevem kompleksu v Orlandu, odrezani od svojih družin in običajnega življenja. Na prvi pogled je prevladoval občutek, da so se na razmere še najbolje prilagodili evropski košarkarji, tudi Slovenci Goran Dragić, Luka Dončić in Vlatko Čančar, ki so se na podobne »osamitve« navadili pred reprezentančnimi obveznostmi in med njimi, proteste v ZDA pa doživljajo skozi svojo prizmo. A tudi oni se zavedajo svoje družbene odgovornosti in nujne solidarnosti.

image
Brez tekme je zaradi zastoja v ligi NBA ostal tudi Luka Dončić, ki v Orlandu igra z napisom enakopravnost na hrbtu. FOTO: Kevin C. Cox/AFP

 

Bolje poslušati kot govoriti


Ameriškega gordijskega vozla še dolgo ne bodo povsem razvozlali, ga je pa za hip pomagal razrahljati Michael Jordan. Po mnenju večine najboljši košarkar vseh časov je ta čas edini temnopolti lastnik moštva v ligi NBA (Charlotte Hornets) in hkrati predsednik komisije NBA za delovna razmerja. Tik pred vreliščem je postal še glas razuma. Lastnike drugih moštev je opozoril, da je v teh dneh bolje poslušati kot govoriti, sestal se je tudi s predsednikom združenja košarkarjev Chrisom Paulom in mu izrekel občudovanje, ker so igralci zavzeli tako odločno držo do izjemno pomembnih poglavij.

K podobnemu odzivu je pozval še lastnike drugih klubov, med katerimi jih večina podpira odločitev o nadaljevanju prvenstva, saj naj bi bile tekme najboljši in najopaznejši vzvod za družbene spremembe. Potem ko je pandemija koronavirusa zdesetkala finančne prilive v ligi NBA, se morajo vsi zavedati tudi posledic morebitne odpovedi končnice.

image
Zadnji tedni lige NBA 2019/20 se odvijajo pod geslom Temnopolta življenja štejejo. FOTO: Kevin C. Cox/AFP


Če je Jordan popolna osebnost za to vlogo, saj ga izjemno spoštujejo tako delodajalci kot košarkarji in vodilni možje lige NBA, je v svojem značilnem slogu razmere še enkrat pogrel predsednik ZDA Donald Trump. »Ne vem veliko o protestu košarkarjev. Vem pa, da njihove tekme gleda vse manj ljudi, ker so se jih že malo naveličali. NBA je postala politična organizacija, kar ni dobro,« je izjavil Trump, ki je zaradi svoje politike že dolgo na bojni nogi s športniki.

Njegov zet in svetovalec Jared Kushner je dodal, da ne moremo reči, da se košarkarji žrtvujejo, ker ne opravljajo svojega dela: »Srečo imajo, da so v takšnem gmotnem položaju, da si lahko brez denarnih posledic enostransko vzamejo nekaj prostih dni. To je razkošje.«