Donald Trump je imel prav, koga briga NBA

Gledanost finala košarkarske lige NBA je rekordno nizka. Kritiki menijo, da zaradi tega, ker so v ospredje postavili vprašanja družbene pravičnosti.

Objavljeno
08. oktober 2020 09.59
Posodobljeno
08. oktober 2020 09.59
Letošnji finale NBA zaznamuje tudi rekordno nizka gledanost, za kar naj bi bila kriva pandemija in družbeni aktivizem o pravičnosti, pri katerem je zelo dejaven največji zvezdnik LeBron James. FOTO: Kim Klemen/USA TODAY Sports
G. N., STA
G. N., STA
Ljubljana - Koronska kriza je spremenila tudi televizijske navade Američanov. Gledanost finala košarkarske lige NBA je rekordno nizka. Zaradi epidemije novega koronavirusa sklepni del prvenstva poteka v varnem mehurčku brez navijaškega pridiha pri Orlandu na Floridi.

Analitiki televizijskih navad povprečnih Američanov rekordno nizko gledanost pripisujejo več dejavnikom, najbolj odločilnega pomena na spremenjene navade pa ima dejstvo, da je bil tekmovalni spored profesionalnih lig zaradi koronske krize močno spremenjen.

V finalu lige NBA se za naslov najboljšega leta 2020 merita ekipi Los Angeles Lakers in Miami Heat. Miami, ki mu zaradi poškodbe gležnja na zadnjih tekmah ne more pomagati Goran Dragić, proti zasedbi, v kateri prevladuje LeBron James, zaostaja že z 1:3 v zmagah.

Prvo tekmo finala lige NBA si je po uradnih številkah spletne strani Sports Media Watch ogledalo 7,41 milijona ljudi, kar je za polovico manj v primerjavi s 13,4 milijona ljudi, ki si je prvo tekmo finala ogledala maja lani.

Druga tekma finala je pritegnila še manj gledalcev, 6,61 milijona, pri tretji tekmi pa je uradna gledanost strmoglavila na 5,94 milijona, kar je neslaven rekord; odkar zbirajo podatke o gledanosti, ta v zgodovini finalnih tekem lige NBA ni bila tako nizka.

Kritiki politike NBA trdijo, da je padec gledanosti mogoče pripisati odločitvi lige, da je v ospredje postavila vprašanja družbene pravičnosti. »NBA si skupaj prizadeva, pod ena, žaliti svoje navijače, in pod dva, vsako tekmo spremeniti v predavanje iz levičarske politične propagande,« je v komentarju na Twitterju zapisal republikanski senator Ted Cruz z uporabo ključnika »GoWokeGoBroke«, kar bi se dalo prevesti kot prebudi se in obubožaj.

image
Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril vodstvo NBA in košarkarje ter jih ošvrknil, da je tako ali tako vse manj zanimanja za najmočnejšo klubsko tekmovanje na svetu. FOTO: The White House/Reuters


Že avgusta je predsednik ZDA Donald Trump košarkarjem in vodstvu NBA sporočil, da se preveč ukvarjajo s politiko. Ošvrknil jih je tudi z naslednjimi besedami: »Ne vem veliko o protestu v NBA, vem pa, da so njihovi televizijski ratingi zelo nizki in da so ljudje že malo siti NBA.«

Vendar povezovanje padca gledanosti televizije s podporo NBA gibanju Black Lives Matter zanemarja številne dejavnike, ki vplivajo na gledanost vseh ameriških športov, navaja v prispevku francoska tiskovna agencija AFP.

S pandemijo covida-19, ki je ustavil celoten šport v Severni Ameriki, se je NBA vrnila šele julija – mesec dni po sezoni, ki se običajno konča junija.

To je košarko pustilo v nenavadnem položaju, ko se je potegovala za pozornost gledalcev proti ligi ameriškega nogometa NFL, daleč najbolj priljubljenem televizijskem športu v ZDA, pa tudi proti vrhuncu sezone v prav tako priljubljenem baseballu.


Padec gledanosti tudi v drugih ligah


Prva tekma letošnjega finala je sovpadla s končnico v baseballski ligi MLB, ko so bili na igriščih tudi igralci Los Angeles Dodgers in New York Yankees. Tretja tekma finala je potekala sočasno s tradicionalnim spektaklom NFL »Sunday Night Football«, glavno športno televizijsko ponudbo ob koncu tedna v ZDA.

image
AFP Tudi slovenski osmoljenec finala NBA Goran Dragić je bil del kampanje o družbeni pravičnosti v ZDA. FOTO: Douglas P. Defelice/AFP


Četrta tekma finala lige NBA je sicer privabila nekoliko več ljudi, ogledalo si jo je 7,54 milijona gledalcev.

Finale lige NBA prav tako poteka v praznih arenah brez navijačev, kar zmanjšuje občutek spektakla za televizijsko občinstvo.

S padci gledanosti se soočajo tudi druge lige. Povprečna gledanost finalnih bojev za Stanleyjev pokal v hokejski ligi NHL se je zmanjšala za približno 61 odstotkov, zadnji krog ameriškega prvenstva v golfu pa je padel za 56 odstotkov na najnižjo raven.

Tudi obe ameriški klasiki, turnirja v konjeniškem športu, Kentucky Derby in Preakness, sta prav tako zabeležili padec za 43 oziroma 31 odstotkov, pa tudi tradicionalna dirka na ovalnem dirkališču Indianapolis 500 je zabeležila padec gledanosti za 32 odstotkov na najnižjo raven.