Dončićev Dallas zmagal v New Yorku (VIDEO)

Slovenski košarkarski fenomen je v 29 minutah na parketu prispeval 16 točk, osem skokov in pet asistenc.

Objavljeno
31. januar 2019 06.25
Posodobljeno
31. januar 2019 10.14
Luka Dončić je igral pred očmi skupine slovenskih navijačev. FOTO: Adam Hunger/Reuters
New York – Moštvo New York Knicks, z zgolj desetimi zmagami v 50 dvobojih najslabše v tej sezoni košarkarske lige NBA, je bilo kot nalašč za zasedbo Dallasa, da si je vsaj malo izboljšala izhodišče pred preostankom rednega dela v bitki za napredovanje v izločilne boje, za katerimi zdaj zaostaja pet zmag. Sinoči je bila uspešna tretjič v zadnjih štirih obračunih, na gostovanju pred 18.842 gledalci v sloviti dvorani Madison Square Garden je bila namreč dosti prepričljivejša s 114:90, kar je bila njena četrta najvišja zmaga v sezoni.

image
Zmaga je bila nujna, se je strinjal Luka Dončić. FOTO: Elsa/AFP


Enajst zaporednih porazov


V negotovosti ni bila niti za trenutek, saj je domača zasedba le nekajkrat v prvem polčasu, ki je bil še razmeroma izenačen, vodila za točko, nazadnje pri 42:41. Na glavni odmor so gostje odnesli osem točk naskoka, nato pa se že do konca tretje četrtine odlepili na mnogo udobnejših +20 in priigrano brez težav zadržali do zadnjega piska sirene. Povsem razglašeni Kratkohlačniki, ki že enajst zaporednih tekem niso okusili slasti zmage, torej niso ponovili scenarija z začetka novembra, ko so istega tekmeca na gostovanju odpravili za dvanajst točk.


Dončićev met za tri 2 : 9


Slovenski najstniški fenomen Luka Dončić, ki ga danes čaka odločitev trenerjev, ali bo nastopil na februarski ekshibiciji, tekmi vseh zvezd lige NBA v Charlottu, je sinoči prebil nekoliko manj časa na parketu kot v prejšnjih dvobojih, 29 minut, in tudi ni bil vodilni strelec svojega moštva, v katerem je kar peterica prispevala dvomestno število točk. Luka se je – predvsem zaradi slabega meta z razdalje – ustavil pri 16 točkah (prosti meti 0:1, za dve 5:9, trojke 2:9), dodal pa je še osem skokov, pet asistenc in v statistiko vpisal tudi tri izgubljene žoge.

IZIDI LIGE NBA


New York Knicks : Dallas Mavericks 90:114 (Luka Dončić 16 točk, 8 skokov, 5 podaj in 3 izgubljene žoge v 29 minutah)

Miami Heat : Chicago Bulls 89:105 (Goran Dragić ni igral)

Boston Celtics : Charlotte Hornets 126:94
Minnesota Timberwlves : Memphis Grizzlies 99:97 – po podaljšku
New Orleans Pelicans : Denver Nuggets 99:105
Washington Wizards : Indiana Pacers 107:89
Sacramento Kings : Atlanta Hawks 135:113
Portland Trail Blazers : Utah Jazz 132:105


»To zmago smo krvavo potrebovali«


Dončić tekme sicer ni najbolje začel. V prvi četrtini je prispeval štiri točke, v zadnji minuti in pol pa zgrešil kar štiri mete in si privoščil osebno napako. Nato več kot polovico drugega dela, v katerem je dodal še dve točki, ni igral, enako je bilo v tretji četrtini, ko je statistiko oplemeniti z novimi šestimi točkami, preostale štiri je primaknil v zadnjem delu, v katerem je zadnje štiri minute in pol spremljal s klopi. »To zmago smo krvavo potrebovali, pot do nje pa tlakovali z zelo dobro obrambno igro,« je po dvoboju poudaril 19-letni Ljubljančan.


Drugi trojni dvojček Smitha Jr.


Prvo ime obračuna je bil sicer organizator igre zmagovalcev Dennis Smith Jr., ki se je razveselil trojnega dvojčka (šele drugega v karieri) za 13 točk, deset skokov in kar 15 podaj, sicer pa je bil najučinkovitejši Harrison Barnes z 19 točkami, medtem ko je Wesley Matthews večino svojega iztržka (17 točk) dosegel s kar petimi trojkami. Pri poražencih, ki so zbrali po kar 15 asistenc in skokov manj kot tekmeci (16:31 oziroma 34:49), je bil še najbolj pri metu Kevin Knox s 17 točkami. Kratkohlačniki so četrtič zapored dosegli manj kot sto točk.

image
Luka Dončić se je držal za glavo predvsem po slabših metih z razdalje. FOTO: Sarah Stier/AFP


Množični obisk Slovencev


Sinočnji dvoboj je bil nekaj posebnega, saj je v slovito newyorško dvorano privabil največje število slovenskih gledalcev doslej. Kot je poročala STA, je predsednik Združenja VTIS (V tujini izobraženi Slovenci) Igor Cesarec pred tekmo napovedal, da se je s teksaškim klubom dogovoril tudi za srečanje ljubljanskega košarkarskega bisera s skupino 65 slovenskih navijačev, večinoma živečih v New Yorku, po koncu obračuna. Lep slovenski obisk se obeta tudi konec marca v Miamiju v derbiju moštev Dončića in Gorana Dragića.

image
Poleg 16 točk je Luka Dončić prispeval še osem skokov in pet podaj. FOTO: Adam Hunger/Reuters