Dragić in Adebayo napredujeta, vsak dan jima kaže malce bolje

Prvi junak zmage Miamija nad Los Angelesom Jimmy Butler: Goran in Ban sta me prosila, naj jim pokažem svojo moč.

Objavljeno
05. oktober 2020 10.00
Posodobljeno
05. oktober 2020 10.04
Goran Dragić in Bam Adebayo sta med tekmo trpela s soigralci in bila na trnih na klopi za poškodovane igralce. FOTO: Kevin C. Cox/AFP
STA
STA
Mnogi so jih po poškodbah Gorana Dragića in Bama Adebaya že odpisali, vendar je Miami Heat a tretji tekmi finala lige NBA dokazal, da je šport nepredvidljiv in da lahko tudi en sam posameznik naredi veliko razliko. Tokrat je vloga zvezdnika pripadla Jimmyju Butlerju, ki je dosegel šele tretji trojni dvojček v finalih z vsaj 40 doseženimi točkami.

Jimmy Butler je prikazal partijo, ki je v ligi NBA niso videli od časov Michaela Jordana. Za zmago s 115:104 in znižanje vodstva Los Angeles Lakers na 2:1 v zmagah je zbral 40 točk, 11 skokov in 13 podaj.

Tekmo sta s klopi zaradi poškodb tudi tokrat spremljala Goran Dragić in Bam Adebayo. Slednji je bil sicer nekoliko bližje vstopu v igro, vsaj tako je v pogovorih z novinarji pred srečanjem razmišljal trener Erik Spoelstra.


»Oba napredujeta, zlasti Bamu vsak dan kaže malce bolje«


»Oba napredujeta, zlasti Bamu vsak dan kaže malce bolje. Nista še nared za igro ali tekmovanje na tej ravni intenzivnosti. Vendar pa si res želita igrati, ker imata rada soigralce. V to sta položila srce in dušo. Soigralci pa čutijo enako. Vsi to čutimo,« je razmišljal trener.

image
Miamijev trener Erik Spoelstra čuti bolečino, ki jo izžarevata Bam Adebayo in Goran Dragić. FOTO: Kevin C. Cox/AFP


»Oba lobirata, da se vrneta v igro, ampak najbolj odgovorno v tem trenutku je, da ne igrata. Še vedno bosta imela učinek z njunim vodstvom in zagnanostjo na klopi," je nadaljeval.

»Goran in Bam sta člana družine. Vidim bolečino v njunih očeh. Vsi v slačilnici jo čutimo. Hudo jima je, saj sta del elitnega odstotka tekmovalcev v tej ligi in poškodovala sta se v najbolj nepravem trenutku. Vse bi naredila, da igrata. To me postavlja v težak položaj. Hkrati moram biti tudi odgovoren. To je naša ljubezen do njiju,« je povedal Spoelstra.

Butler je s svojo predstavo vzpodbudil ostale soigralce, da so v drugem polčasu razorožili medlo igro Lakers, ki so bili brez pravega naboja ali izstopajočega posameznika. LeBron James je tekmo končal pri 25 točkah, 10 skokih in osmih podajah, Anthony Davis pa je ob devetih metih dosegel le 15 točk.

image
LeBron James je lahko le čestital Miamiju za zmago. FOTO: Kim Klement/Usa Today Sports


Kelly Olynik je zbral 17 točk ob metu 3:5 za tri točke. Tyler Herro se je izkazal s 17 točkami, Duncan Robinson in Jae Crowder pa sta jih prispevala po 13 oziroma 12.

»Prosila sta me, naj jim pokažem svojo moč. Za njiju sem šel v vojno, ker vem, da bi enako naredila tudi ona dva. Vesel sem, da smo vsem pokazali, da Lakers niso nepremagljivi, hkrati pa sem za Gorana in Bama pridobil dva dni. Morda ju še vidimo v tem finalu,« je dejal 31-letni junak tekme.


Jimmy je igral tudi za Gorana in Bama«


image
Jimmy Butler je prevzel odgovornost v svoje roke in zmlel Los Angeles. FOTO: Kevin C. Cox/AFP


Njegovo predstavo je pohvalil tudi prvi zvezdnik finala, štiri leta starejši LeBron James, ki že desetič igra v finalih lige NBA. »Jimmy je bil fenomenalen. Naredil je vse, kar so je od njega pričakovalo.«

Navdušen je bil seveda tudi Erik Spoelstra. »To smo želeli. Vedeli smo, da so premagljivi. Jimmy je odigral izjemno tekmo. Težko vam z besedami opišem njegovo zadovoljstvo in mojo srečo. Jimmyja moraš spoznati osebno, da občutiš njegovo zmagovalno miselnost,« je dejal trener in dodal: »Jimmy je igral tudi za Gorana in Bama. Med njima vlada iskrena ljubezen. Vedel je, da moramo zmagati, sicer ne bosta imela druge priložnosti.«