Dragić se je vrnil zmagovito, Dončić spet prvi strelec ob porazu (VIDEO)

Košarkarji Miamija ohranjajo možnosti za napredovanje v izločilne boje lige NBA, Dallas jih nima več.

Objavljeno
09. marec 2019 06.37
Posodobljeno
09. marec 2019 07.14
Povratnik Goran Dragić ostaja v igri za končnico. FOTO: Jasen Vinlove/Reuters
Miami – Košarkarji Miamija so se zelo resno in uspešno spoprijeli z misijo »izločilni boji lige NBA«. Vedoč, da je lahko vsaka točka odločilna, v zadnjem obdobju nizajo zmage, sinoči so ujeli že četrto zapovrstjo oziroma peto v zadnjih šestih obračunih. Tokrat so pred domačim avditorijem, pred 19.600 gledalci v dvorani American Airlines Arena, prepričljivo, s 126:110, odpravili standardnega finalista minulih sezon Cleveland, ki pa je resnično le bleda senca tega, kar je kazal prejšnja leta.


Dragićevih 11 točk


Za slovenske košarkarske navdušence pa je pomembno tudi, da se je Ljubljančan Goran Dragić, ki je bil še tik pred zdajci vprašljiv tudi za ta dvoboj, vrnil na parket po poškodbi mečne mišice na levi nogi, zaradi katere je moral prisilno počivati zadnje tri tekme. Tokrat je spet stisnil zobe, ni sicer začel v prvi peterki, temveč na klopi, nato pa v 16 minutah na parketu prispeval lepih 11 točk (prosti meti 0:1, za dve 4:6, trojke 1:3), po en skok in podajo ter si privoščil dve izgubljeni žogi.


Prvi polčas še izenačen


Prvi polčas je bil še razmeroma izenačen, moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, tudi Konjeniki so nekajkrat ušli za točko ali dve, največ pa za štiri (32:28) takoj na začetku druge četrtine. Po glavnem odmoru, na katerega sta tekmeca odšla poravnana, pa je vrag vzel šalo, Miami pa škarje in platno v svoje roke. Izid je bil nazadnje poravnan pri 73:73, osem zaporednih točk pa je gostitelje v hipu odlepilo, da so v zadnji del štartali že 11 točk spredaj, nato pa z delnim izidom 10:0 razliko še oplemenitili.


Že jutri zvečer s Torontom


V zmagovalni vrsti, v kateri je kar osem igralcev prispevalo dvomestno število točk, je bil najbolj pri metu Josh Richardson z 20 točkami, od tega štirimi trojkami, pri poražencih, ki jim ni pomagalo niti kar 19 zadetih trojk (rezervist Jordan Clarkson jih je vpisal šest), pa Collin Sexton s 27 točkami. Zdaj Miami, ki drži ravno mejno osmo mesto na razpredelnici vzhodne konference, že jutri zvečer čaka zelo zahteven zalogaj, domač dvoboj z drugouvrščenim Torontom, ki ima končnico že zagotovljeno.


Dallas četrtič zapored na kolenih


Prav nobenih možnosti več za napredovanje v izločilne boje pa nima Dallas, ki – v nasprotju v Vročico – niza poraz za porazom, sinoči je šel na kolena že četrtič zapovrstjo in zdaj na trinajstem mestu lestvice zahoda za osmouvrščenim moštvom Los Angeles Clippers, ki ima resda odigrano tekmo več, zaostaja že za deset zmag. Takšnega zaostanka ni mogoče več izničiti, sploh upoštevaje dejstvo, da ima Dallas na voljo zgolj še 17 obračunov, prihodnjega, doma s Houstonom, v noči na ponedeljek.


Od -19 do -5


Sinoči je praznih rok ostal tudi na gostovanju pri Orlandu, ki se srdito bori z Miamijem za vstop v končnico. Na devetem mestu vzhoda je namreč po številu zmag povsem poravnan z Dragićem in soigralci, ima pa odigrani že dve tekmi več. Gostitelji so bili pred 19.196 gledalci v dvorani Amway Center boljši s 111:106, gostje, ki so v zadnjih desetih obračunih izgubili devetkrat, pa so se skušali v igro vrniti v zadnji četrtini, ko so zaostanek z 19 točk stopili na pet, nato pa jim je zmanjkalo časa.

image
Luka Dončić plemeniti lastno statistiko, izločilnih bojev pa ne bo videl. FOTO: Reinhold Matay/Reuters


Dončićevih 24 točk


Slovenski čudežni deček Luka Dončić se je očitno že sprijaznil z usodo, da v krstni sezoni v ligi NBA končnice ne bo videl, kar pa mu ne jemlje motiva, da se ne bi dokazoval vsaj z osebno kakovostjo. Kot po tekočem traku je domala vsakič prvi strelec svojega moštva, tudi sinoči je bil, saj je v 33 minutah na parketu vpisal 24 točk ob dokaj povprečnem metu (prosti meti 3:5, za dve 6:12, trojke 3:8), dodal pa še osem skokov, pet asistenc in eno pridobljeno žogo, obenem si je privoščil tudi tri napake.


Nowitzki najbolje v sezoni


»Ko enkrat zaostajaš za 19 točk, so možnosti za uspešno vrnitev majhne. Slabo smo začeli, drugi polčas je bil boljši,« je ocenil Rick Carlisle, trener poražencev, pri katerih je starosta Dirk Nowitzki devet točk prispeval v zadnji četrtini, skupaj pa s 15 točkami postavil svoj najboljši dosežek v sezoni, 21. in zadnji v ligi NBA. Dallas je na že dvanajsti zaporedni tekmi prejel 101 ali več točk, povprečno pa kar 116,4 na obračun. Pri zmagovalcih je izstopal Nikola Vučević z 20 točkami, 13 skoki, 6 podajami ter po dvema blokadama in pridobljenima žogama.
 

IZIDI LIGE NBA


Orlando Magic : Dallas Mavericks 111:106 (Luka Dončić 24 točk, 8 skokov, 5 podaj, 1 ukradena in 3 izgubljene žoge v 33 minutah)

Miami Heat : Cleveland Cavaliers 126:110 (Goran Dragić 11 točk, 1 skok, 1 podaja in 2 izgubljeni žogi v 16 minutah)

Charlotte Hornets : Washington Wizards 112:111
Chicago Bulls : Detroit Pistons 104:112
Houston Rockets : Philadelphia 76ers 107:91
Memphis Grizzlies : Utah Jazz 114:104
New Orleans Pelicans : Toronto Raptors 104:127
Golden State Warriors : Denver Nuggets 122:105
Los Angeles Clippers : Oklahoma City Thunder 118:110