Andraž Šporar hitro odgovoril na polom v Črni gori

Trener Diego Simeone še nikdar ni prevetril Atletica tako močno kot letos.

Objavljeno
22. julij 2019 07.00
Posodobljeno
22. julij 2019 07.00
Andražu Šporarju (levo) je čestital za gol tudi Kenan Bajrić (tretji z leve), njegov soigralec že pri Olimpiji. FOTO: Slovan Bratislava
Andraž Šporar je ohranil izvrstno strelsko formo tudi v novi nogometni sezoni. Daleč najboljši strelec slovaškega prvenstva je bil v sredo del »sramotne zgodbe Slovana na gostovanju v Nikšiču«, kot so izpad iz boja za ligo prvakov pospremili slovaški mediji, za Ljubljančanom pa je kljub temu teden z odlično individualno statistiko. Slovan Bratislava je zapustil Črno goro na ščitu, četudi je prav Šporar zabil vodilni gol za Slovake na gostovanju v Nikšiču. Poznejša zgodba je znana … Gostje so se preselili v boj za evropsko ligo tudi zavoljo zapravljenega strela z bele točke, ki ga je Šporarju ubranil črnogorski vratar.

Med strelci tudi Bohar
Hrvaška, 1. kolo – Dinamo : Lokomotiva 3:0 (Stojanović na klopi); Poljska, 1. kolo – Arka Gdynia : Jagiellonia 0:3 (Cvijanović do 46.; Mitrović vso tekmo), Rakow : Korona Kielce 0:1 (Pučko od 83.), Piast Gliwice : Lech Poznan 1:1 (Korun vso tekmo), Zaglebie : Cracovia 1:1 (Bohar do 86, gol za 1:0, Sirk in Živec na klopi); Rusija, 2. kolo – Ufa : Krasnodar 2:3 (Jokić vso tekmo, Bizjak na klopi, Vombergar zunaj kadra), CSKA : Orenburg 2:1 (Bijol od 87.), Soči : Zenit 0:2 (Mevlja na klopi); Slovaška, 1. kolo – Pohronie : Slovan 1:3 (Šporar dva gola in podaja, Bajrić vso tekmo); Švica, 1. kolo – Zürich : Lugano (Popović; Črnigoj); ZDA, 22. kolo – Toronto : Houston 1:3 (Struna vso tekmo).


»Špoki« se je hitro pobral, pod vodstvom srbskega trenerja Vladimirja Radenkovića, ki je (začasno) nasledil odstavljenega šefa, je Slovan dobil tekmo 1. kola DP na gostovanju v mestu Žiar nad Hronom, slovenski reprezentant pa je bil najvidnejša figura tekme. Ljubljančan je podal za vodilni gol Aleksandru Čavriću, nato je primaknil dva sam: za rezultat 0:2 in izid 1:3. Šporar je krenil v novo sezono, kot je končal prejšnjo: z golom. Ali bo lovil reprizo zadnjega učinka v majici Slovana, ali v (še) kateri drugi majici, bo razkril prestopni rok, njegova minula statistika je bila zavidljiva. Gre za 34 golov in 9 podaj v 36 tekmah slovaškega prvenstva in kvalifikacij za evropsko ligo.

image
Damjan Bohar igra učinkovito tudi v poljskem prvenstvu. FOTO: Tadej Regent


Angleži 9. avgusta, Italijani 24. avgusta


Najmočnejši nogometni klubi julij »obravnavajo« drugače kot njihovi tekmeci iz drugega in tretjega kakovostnega razreda v Evropi. Ta čas so aktivni pri nas, na Hrvaškem, v Srbiji, BiH, na Slovaškem, Poljskem, konec tedna bodo odprli novo sezono državnega prvenstva v nogometu tudi Avstrijci … Angleško premier league 2019/20 pa bodo krstili v petek, 9. avgusta, na isti večer tudi francosko ligue 1: na sporedu bosta tekmi Liverpool – Norwich in Monaco – Lyon. Teden zatem bosta tradicionalno odprla nemško bundesligo državni prvak in njegov prvi tekmec, to sta Bayern in Hertha, podoben urnik bo v Španiji (Bilbao vs Barcelona). Do konca bodo uživali v »ferragostu« v Italiji: serie A bo odprla vrata 24. avgusta.


Atletico še nikdar tako aktiven kot letos


Najboljši na stari celini igrajo julija bolj ali manj le prijateljske tekme. Najbolj množično tovrstno tekmovanje predstavlja turnir »International Champions Cup«; včeraj so se denimo merili Arsenal in Fiorentina (3:0), Juventus in Tottenham (2:3) ter Bayern in Real Madrid (3:1), prizorišča pa so bila Charlotte, Singapur in Houston.

image
Jan Oblak in soigralci se pripravljajo na začetek španskega prvenstva. FOTO: Reuters


Tudi Atletico Madrid sodi med težkokategornike, ki julija igrajo pripravljalne tekme. Rdeče-beli so se pomerili z Numancio in jo premagali z izidom 3:0 (0:0; Vitolo, Šapnjić, Felipe). Jan Oblak je branil vrata ekipe v prvem polčasu, v drugem ga je zamenjal Adan. Trener Diego Simeone še nikdar ni prevetril Atletica tako močno kot letos. Prišlo je osem novincev, za katere je klub odštel 243 milijonov evrov (Joao Felix 126, Llorente 30, Hermoso 25, Trippier 22, Felipe 20, Lodi 20, Šaponjić 0,5), odšla je šesterica, za katero je iztržil 311 milijonov (Griezmann 120, Hernandez 80, Rodri 70, Gelson Martins 30, Vietto 7,5, Mensah 3,6). Gre za 68 milijonov »plusa«.