V Stožicah 99 minut igre, drama in slovo Olimpije od Evrope

Domžale po porazu z 2:3 že končale letošnje nastope v Evropi.

Objavljeno
01. avgust 2019 22.10
Posodobljeno
01. avgust 2019 22.12
V Stožicah se je zbralo približno 10.000 privržencev ljubljanskega kluba. FOTO: Jernej Suhadolnik
Nogometaši Domžal in Olimpije so končali letošnjo evropsko pot v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo. Oba kluba sta prejšnji teden remizirala z 2:2, Domžale doma proti Malmöju, Olimpija v gosteh proti Malatyasporju. Domžale so danes z 2:3 izgubile na Švedskem, Olimpija pa z 0:1 doma proti Turkom.

Olimpija : Malatyaspor 0:1 (0:0)

Štadion Stožice, gledalcev 10.000, sodnik Glova (Slovaška).
Strelec: 0:1 – Jahović (77, Töre).
Olimpija: Vidmar, Jurčević, Bagnack, Samardžić, Boakye, Tomić, Savić (od 68. Valenčič), Putinčanin (od 87. Brkić), Suljić (od 16. Menalo), Čekiči, Vukušić.
Malatyaspor: Fornolle, Kas (od 69. Tozlu), Akbas, Mina Meza, Chebake, Yalcin, Yildirim (od 60. Guilherme), Fofana (od 61. Töre), Cagiran, Bifouma, Jahović.
Rdeči karton: Čekiči (38).
Statistika, vsi streli: 5:16; na vrata: 3:6; koti: 6:5; prekrški: 20:19; posest žoge (v %): 47:53; rumeni kartoni: 5:6; naprej: z izidom 3:2 Malatyaspor.


KONEC TEKME: Olimpiji ni uspelo, v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov so napredovali Turki. Ljubljančani v izjemno napeti in dramatični tekmi niso igrali slabo, načrt pa jim je v 38. minuti pokvaril slab slovaški sodnik Filip Glova, ki je izključil Endrija Čekičija. Slovak namreč ni vedel, da ima Čekiči rumeni karton že od prej in mu je pokazal drugega, nato pa presenečeno ugotovil, da mu mora pokazati rdeči karton. Slovak je pokazal kar enajst rumenih kartonov, zgolj v prvem polčasu sedem, pri čemer so igrali grobo predvsem Turki. Olimpija si je priigrala dovolj priložnosti za kakšen gol, ki bi podaljšal evropsko poletje v slovenski metropoli. Turki so bili opazno boljši, toda na igrišču so vendarle izkoristili večji proračun in dražje igralce šele v drugem polčasu, ko je oslabljenim Ljubljančanom začelo zmanjkovati moči. To so začutili tudi gledalci, ki so tako med tekmo kot po njej namenili igralcem Safeta Hadžića glasno vzpodbudo.

99. minuta: Zadnja priložnost za Olimpijo. Zaman je šel v kazenski prostor tudi vratar Vidmar.

90. minuta: Zaradi zavlačevanja Turkov bo sledilo 7 minut sodnikovega dodatka.

86. minuta: Lepa priložnost za Vukušića. Ljubljančani iščejo gol, ki bi jim prinesel naslednje kolo kvalifikacij.

77. minuta: Gol za Malatyaspor. Po enem od predložkov je bil v kazenskem prostoru Olimpije najvišji Adis Jahović, ki je s strelom z glavo matiral Nejca Vidmarja – 0:1. Ta rezultat pelje v naslednje kolo Turke.

66. minuta: Kakšna priložnost za Olimpijo! Luka Menalo je izigral čuvaje na desni strani igrišča, prodrl in poslal filigranski predložek na glavo Anteja Vukušića v kazenski prostor gostov. Vukušić je z glavo meril preveč po sredini, vratar Fabien je žogo odbil v kot.

58. minuta: Najlepša priložnost na tekmi. Thievy Bifouma je postal prehiter za ljubljanske čuvaje. V eni od akcij je pobegnil Saviću in Jurčeviću, prodrl v kazenski prostor in sprožil močan strel na vrata . Ta je s skrajnimi močmi žogo odbil ravno toliko, da se je od njegove leve vratnice odbila v polje. Ljubljančani iz minute v minuto težje lovijo ritem igre, ki ga narekujejo Turki.

50. minuta: Turki prevzeli pobudo, igra poteka le okrog kazenskega prostora Olimpije.

46. minuta: Začel se je drugi polčas. Trenerja brez menjav.

PRVI POLČAS: Težko si je priklicati v spomin bolj spektakularno tekmo brez golov in pravih priložnosti, kot smo jo v prvem polčasu spremljali ob severni ljubljanski obvoznici. Slab slovaški sodnik je namreč izgubil nadzor nad tekmo že v prvih minutah, potem ko ni postavil jasnih meril za raven prekrškov, posledično je pokazal kar osem rumenih kartonov. Dva tudi Endriju Čekičiju, zato je Olimpija od 38. minute igrala z igralcem manj. V seštevku zaslužen rezultat 0:0, saj so Turki pokazali premalo znanja in ambicij, Ljubljančani pa z defenzivnim pristopom brez večjih težav ohranjali navidezno prednost s prve tekme (2:2). Zeleno-bele gotovo čaka najmanj 45 minut trpljenja v drugem polčasu.

40. minuta: Endri Čekiči je v 38. minuti prejel drugi rumeni karton zaradi prekrška, ki ni bil tako oster, da bi si zaslužil tako kazen. V naslednji akciji pred vrati gostov je sodnik pogledal skozi prste Turkom in ni izključil Kasa, tako da Ljubljančani igrajo z nogometašem manj. Navijači so pripravili spektakularno vzdušje.

34. minuta: Nogometni večer na severu Ljubljane poteka po željah slovenskih pokalnih prvakov. Ljubljančanom je namreč uspelo povsem umiriti igro in posledično napade Turkov. Na igrišču kljub temu ne manjka ostrih dvobojev. Slovaški sodnik je v prvih 30 minutah pokazal že pet rumenih kartonov.

20. minuta: Pobuda, četudi jalova, je v nogah gostov iz vzhodne Anatolije. Ti iščejo pod do ljubljanskih vrat, saj se ob izidu prve tekme 2:2 vendarle nahajajo v zaostanku.

16. minuta: Ljubljanski trener Safet Hadžić je moral opraviti prvo menjavo. Asmir Suljić se je poškodoval po enem od prekrškov turških branilcev. Ti so krenili v tekmo opazno grobo. V eni od akcij si je za grob štart s hrbta na Boakyeja prislužil rumeni karton tudi Kas. Suljića je na desnem krilu zamenjal Luka Menalo.

 

Malmö : Domžale 3:2 (2:2)

Novi štadion, sodnik Delerue (Francija).
Strelci: 0:1 – Nicholson (12, Käit), 1:1 – Lewicki (21, Rieks), 2:1 – Rosenberg (32, Rieks), 2:2 –​ Karić (46, Sikošek), 3:2 – Bengtsson (83, Safari).
Malmö: Melicharek, Safari, Bengtsson, Nielsen (od 46. Larsson), Lewicki, Rieks, Christiansen, Bachirou, Berget (od 88. Brorsson), Antonson (od 87. Molins), Rosenberg.
Domžale: Sorčan, Sikošek (od 84. Podlogar), Klemenčič, Dobrovoljc, Ćorluka (od 88. Ilić), Karić, Käit, Mujan (od 59. Vuk), Gnezda Čerin, Ibričić, Nicholson.
Statistika, vsi streli: 14:10; na vrata: 6:6; koti: 7:0; prekrški: 15:8; posest žoge (v %): 54:46; rumeni kartoni: 1:2; naprej: z izidom 5:4 Malmö.


image
Senijad Ibričić (z žogo) sodi med najbolj izkušene nogometaše Domžal. FOTO: Voranc Vogel


​KONEC TEKME: Domžalčani so po porazu z 2:3 končali letošnje poletje v Evropi. S skupnim izidom 5:4 so napredovali v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo Švedi.

20.40: Švedi so zabili tretji gol, kar bi na koncu pomenilo slovo Domžal od Evrope. Trener Simon Rožman je poslal v ogenj še enega napadalca Mateja Podlogarja.

 

19.52: Domžalčani so tik pred koncem prvega polčasa izenačili na 2:2, tak rezultat pa bi pomenil podaljšek v Malmöju. Sven Karić je odigral dvojno podajo z Gregorjem Sikoškom in zabil gol z leve strani igrišča.

19.38: Malmö je izpeljal popoln zasuk. Vnovič je bil podajalec Rieks, strelec pa Markus Rosenberg. Domžalčanom morebiten drugi doseženi gol prinaša podaljšek.

19.25: Gostitelji so že izenačili rezultat na 1:1 in v skupnem seštevku dveh tekem spet prevzeli vodstvo. Strelec gola je bil Oscar Lewicki.

19.15: Domžalčani so v 12. minuti prvega polčasa zabili gol na Švedskem. Podajo Käita je izkoristil jamajški napadalec Shamar Nicholson. Tak rezultat bi peljal v naslednje kolo Domžalčane (prva tekma 2:2).

image
Nogometaši Olimpije želijo na svojem štadionu potrditi velik uspeh: napredovanje v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo. FOTO: Mavric Pivk


Domžale bi v primeru uspeha v 2. kolu igrale z boljšim iz obračuna med nizozemskim Utrechtom in Zrinjskim iz Bosne in Hercegovine (prva tekma 1:1), Olimpija pa z boljšim iz dvoboja med ekipama Connah's Quay Nomads iz Walesa in beograjskim Partizanom. Srbi so zmagali v Walesu z 1:0.