Finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu?

Izvršni odbor Uefe je sklenil, da se morajo vsa nacionalna prvenstva končati najpozneje do 3. avgusta.

Objavljeno
23. april 2020 17.48
Posodobljeno
23. april 2020 17.48
Aleksander Čeferin je danes prek videokonference zbral izvršni odbor Uefe. FOTO: Marko Feist
Ljubljana - Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je na videokonferenci uradno potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022.

»S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje v tistem poletju, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži,« so pri Skyu citirali predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. V kvalifikacijah za žensko EP igra tudi Slovenija, ki je v skupini A po šestih tekmah na tretjem mestu z devetimi točkami. Toliko jih ima ob dveh tekmah manj tudi drugouvrščena Rusija, zanesljivo vodilna pa je Nizozemska z 18 točkami s šestih tekem. V skupini so še Kosovo, Estonija in Turčija.
 

Nacionalnim ligam prednost pred evropskimi pokali


Sicer pa so se na sestanku pogovarjali tudi o terminih domačih ligaških tekmovanj. Te naj bi po predlogu izvršnega odbora sklenili najpozneje do 3. avgusta, nacionalne zveze pa morajo najpozneje do 27. maja predstaviti koledar tekem. V primeru da bo šlo v posameznih državah še naprej za močno navzočnost koronavirusa, jim bodo pri Uefi svetovali predčasen konec sezone.



Če bo kdo bo imel težave z zgoščenim sporedom, pa mu izvršni odbor predlaga izvedbo bodisi po turnirskem sistemu bodisi s takojšnjo končnico. Nacionalne lige naj bi imele prednost pred evropskimi tekmovanji. Po zadnjih podatkih naj bi bila finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu, finalna tekma evropske lige pa 27. avgusta v Gdansku, a teh terminov še niso uradno potrdili
 

EP leta 2021 pod imenom euro 2020


Obenem bo Uefa sprostila denar, namenjen klubom za reprezentančne igralce v kvalifikacijah za euro 2020. Klubi bi po prvotnem načrtu dobili denar po zdaj preloženih dodatnih kvalifikacijah konec marca, vendar je IO na današnjem zasedanju potrdil, da bo v luči koronavirusne krize denar na voljo takoj. Na videokonferenci so še sporočili, da bodo 676 klubom Uefinih 55 članic razdelili zneske vse od 3200 evrov do 630.000 evrov za prispevek h kvalifikacijam za euro 2020 in ligo narodov v obdobju od 2018 do 2020.

Predsednik Juventusa in vodja združenja evropskih klubov ECA Andrea Agnelli je ob tem dejal, da gre za močno potrebno finančno injekcijo: "Uefa je s potezo poskrbela, da bodo klubi lažje poslovali in preživeli koronavirusono krizo."

Člani izvršnega odbora Uefa so tudi odločili, da bo evropsko prvenstvo, ki so ga z letošnjega poletja prestavili na novi termin med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto, zadržalo uradno ime euro 2020. S to odločitvijo bodo ohranili prvotno vizijo turnirja in primerno obeležili 60-letnico evropskih prvenstev med letoma 1960 in 2020. V ta namen je Uefa doslej pripravila ogromno promocijskega materiala, ob morebitni spremembi uradnega imena pa bi ga morala uničiti, kar pa bi povzročilo dodatne stroške.