Dalmatinski šov na severu Ljubljane – Maribor zaostaja že sedem točk

Po sobotnem remiju Štajercev so v nedeljo izgubili še Domžalčani, zeleno-beli pa so navdušili v Stožicah.

Objavljeno
04. avgust 2019 23.15
Posodobljeno
04. avgust 2019 23.36
Luka Menalo je uprizrajal akcije za stoječe ovacije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Štiri tekme, trije neodločeni izidi, tri točke. To je bilanca slovenskega nogometnega prvaka Maribora v domačem prvenstvu. Ni še zmagal, v Murski Soboti tudi v minuli sezoni ni, neuspešen je bil tudi doma. V polni Fazaneriji je bil po prvem polčasu, v katerem so po hudem nalivu tik pred tekmo vladale vaterpolske razmere, bližje drugemu ligaškemu porazu. Po 90 minutah so bili obrazi mariborske odprave v Prekmurju vedrejši.

Triglav prvi zadel, toda le razjezil zeleno-bele Ljubljančane

Kako je Olimpija pobegnila Mariboru za sedem točk? Victor Aliaga je v 15. minuti po slabem posredovanju Nejca Vidmarja – strel Tilna Mlakarja je odbil na Špančevo stran – v Stožicah popeljal Triglav v vodstvo. Zadišalo je po presenečenju, toda le to. Razjezil se je dalmatinski dvojec Luka Menalo, Ante Vukušić in po pol ure je Olimpija že vodila s 3:1. Vukušič je zabil dva gola, Menalo v šovu dodal asistenco in gol za stoječe ovacije navijačev. Čeprav je Triglav prek Davida Tijanića znižal zaostanek, je Mario Jurčević hitro razblinil neznanke o zmagovalcu. Olimpija je igrala na polno in vrhunsko le dobrih 20 minut, toda dovolj, da je Mariboru ušla za 7 točk, še dve več pa Domžalam, ki so izgubile tudi v Sežani. Že po 14. minutah so bile v zaostanku. Tilen Klemenčič je le znižal zaostanek, a Domžale so ostale na dnu lestvice.


image
Domači vratar Matko Obradović je imel v blatu pred vrati veliko dela, ki ga je kljub prejetemu golu solidno opravil. FOTO: Tadej Regent/Delo


Točko za neodločen izid 1:1 je ob zelo dobri predstavi rešil Martin Milec z golom v 70. minuti, potem ko je za soboške črno-bele v 28. minuti zadel Amadej Maroša. Darko Milanič bo imel nekoliko lažjo nalogo v pripravi za sredin prvi dvoboj z Rosenborgom v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov. Točka je kljub vsemu več kot ničla.

image
Najdražji mariborski okrepitvi Rudiju Požegu Vancašu nikakor ni steklo niti po vodi ... FOTO: Tadej Regent/Delo


»Mura je bila zahteven tekmec, zelo kakovosten. Povrhu je bilo redko kdaj tako težko igrišče, ki ni dovoljevalo kombinatorike. Še posebno v prvem polčasu. Fantje so garali in so opazno izčrpani po tolikšnem številu tekem, toda po najboljših močeh so se trudili do zadnjega trenutka, da bi zmagali. V drugem polčasu smo bili veliko boljši, praktično smo trpeli le nekaj minut po prvem golu,« je soboški spektakel pred polnimi tribunami v Fazaneriji zadovoljen komentiral mariborski trener, ki še ni imel točkovno tako slabega štarta Maribora v sezono, odkar je poleti 2008 prvič sedel na trenerski stolček.

Zaradi hudega naliva je bilo na delih igrišča v Fazaneriji kot v močvirju.
Maribor je v drugem polčasu vendarle pokazal šampionski obraz.
Darko Milanič z Mariborom krenil v sezono 1. SNL najslabše doslej.


Prvih 45 minut Muri, drugih Mariboru


Vijolični so bili še zadnjo tekmo brez kaznovanega Roka Kronavetra, ki so mu podobni dvoboji v SNL pisani na kožo, odlično so se odzvali na zaostanek v prvem polčasu. Lahko bi zaostajali za gol več. Mura je bila odločnejša in se je tudi bolje prilagodila zahtevnim razmeram. Ko je voda nekoliko poniknila v zemljo in je Milanič opravil nekaj menjav (tekmo je začelo sedem drugih igralcev kot v Stockholmu), je Maribor pokazal del šampionskega obraza in zasluženo izenačil.

image
V Murski Soboti je šlo za pravi derbi, poln ostrih dvobojev. Takole sta se v eni od akcij borila za žogo Martin Karamarko in Nardin Mulahusejnović. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Vprašanje je, kako bi se tekma razpletla, če bi v prvem polčasu zabili še kakšen gol. Bolje smo se znašli v prvem polčasu, ko se Maribor še ni ujel. Toda izid je vendarle realen,« je o zamujeni priložnosti povedal domači trener Ante Šimundža, ki je ostal neporažen še v peti zaporedni ligaški tekmi z Mariborom na soboški klopi.

8 tekem
oziroma vsake tri dni je Maribor igral od 10. julija, ko je začel sezono na Islandiji.


Obrat k Rosenborgu


Mariborčani so se po zadnjem žvižgu zelo solidnega sodnika Nejca Kajtazovića preusmerili na naslednjega tekmeca. V sredo bo v Ljudskem vrtu gostoval norveški Rosenborg, ki je v generalki v domačem prvenstvu pri Sarpsborgu prav tako kot Maribor iztržil izid 1:1. Po zaostanku v 3. minuti je že 13. točko priigral Mike Jensen (Rosenborg je igral v naslednji postavi, 4-3-3: Hansen; Meling, Reginiussen, Hovland, Hedenstad; Konradsen (od 84. Akintola), Trondsen, Jensen; Adegbenro (od 59. Asen), Soderlund, de Lanlay (od 70. Helland).

image
Ante Vukušić je pri obeh svojih golih pokazal zvrhano mero občutka in mojstrstva. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na lestvici je Rosenborg po 16 krogih šele na 5. mestu in z osmimi točkami zaostanka za Moldejem (25:33). »Pomembno je bilo, da smo jih videli v živo, zato si je Saša Gajser ogledal tekmo v Sarpsborgu. Zavedamo se, da bomo morali biti na visoki ravni,« Milanič ničesar ne prepušča naključju.


Mariborska otroka zabijata kot po tekočem traku


Če vijoličasti streljajo s slepimi naboji, je drugače s fantoma, ki sta bila vzgojena v mlajših kategorijah, a se v članski konkurenci uveljavljata v drugih klubih. Komaj 19-letni Belokranjec Aljoša Matko, ki je v mladinski konkurenci v prejšnji sezoni zabil kar 31 golov, je v Celju strelski izkupiček v 1. SNL z dveh golov povišal na tri. Bravo je sicer v Areni Z'dežele izgubil dve točki, saj je po vodstvu z 2:0 dva gola za Celjane dosegel Prekmurec Mitja Lotrič. V Kidričevem v domačem taboru niso zadovoljni s točko proti oslabljenemu Rudarju, toda imajo fanta, ki je na vrhu lestvice strelcev skupaj z Matkom, to je 21-letni Ajdovec Luka Štor. Matko in Štor sta že izgubljena za Maribor, razen če bi ju nekoč odkupil.


Statistika 4. kola 1. SNL: Na vrhu Olimpija



Strelca: 1:0 – Maroša (Bobičanec, 28), 1:1 – Milec (Hotić, 70); streli: 16:20; na vrata: 6:7; posest žoge v %: 50:50; koti: 1:3; prekrški: 7:12; menjave: Šušnjara-Karničnik (66, 6), Maroša-Mulić (74, –), Horvat-Bubnjar (84, –); Požeg Vancaš-Kotnik (67, 6,5), Kramarić-Hotić (67, 7), Mešanović-Tavares (82, –); rumeni kartoni: Bobičanec (6), Horvat 53), Šporn (60); Milec (53).
 

Olimpija : Triglav 4:2 (3:1)

Štadion Stožice, gledalcev 2200, sodnik Bojan Mertik (Odranci).
Strelci: 0:1 – Aliaga (15), 1:1 – Vukušić (Menalo, 20), 2:1 – Vukušić (Tomić, 24), 3:1 – Menalo (30), 3:2 – Tijanić (55), 4:2 – Jurčević (Majcen, 59); Olimpija: Vidmar, Jurčević, Samardžić, Bagnack, Andrejašič (od 85. Šme), Tomić, Brkić (od 62. Valenčič), Savić (od 87. Kregar), Cekici, Menalo, Vukušić; Triglav: Čadež, Mlakar, Mertelj, Kumer, Arh Česen (od 40. Žurga), Tijanić, Majcen, Kryeziu, Herić (od 46. Udovič), Rogelj, Aliaga (od 76. Hasanai); streli: 12:5; na vrata: 4:3; posest žoge v %: 55:45; koti: 6:2; prekrški: 11:10.

 

CB24 Tabor Sežana : Domžale 2:1 (2:0)

Štadion Rajko Štolfa, gledalcev 850, sodnik Aleksandar Matković (Ravne).
Strelci: 1:0 – Azinović (10), 2:0 – Sikimić (14), 2:1 – Klemenčič (75); CB24 Tabor: Rener, Horvat (od 72. Salkić), Ristić, Zebić, Azinović, Mihaljević (od 85. Vukelić), Babić, Sever, Bongongui (od 90 Aliaj), Sikimić, Milošev; Domžale: Sorčan, Klemenčič, Ibričić, Mujan (od 60. Lazarević), Sikošek, Kait, Ćorluka, Podlogar (od 46. Kolobarić), Nicholson, Ilić (od 46. Dobrovoljc), Gnezda Čerin; streli: 7:7; na vrata: 4:5; posest žoge v %: 52:48; koti: 6:6; prekrški: 17:15.

 

Aluminij : Rudar 1:1 (1:0)

Športni park, gledalcev 300, sodnik Darjan Kovačič (Grosuplje).
Strelci: 1:0 – Štor (Vrbanec, 23), 1:1 – Kobiljar (59); Aluminij: Janžekovič, Martinović, Kontek, Amuzie, Jakšić, Petrović, Horvat, Vrbanec (od 73. Marinšek), Krajnc (od 78. Živković), Leko (od 60. Matjasič), Štor; Rudar: Stopajnik, Krefl, Hrubik, Pušaver, Filipović (od 46. Lovenjak), Vošnjak, Kitek (od 83. Petrovič), Kobiljar, Radić, Tomašević (od 57. Trifković), Tučić; streli: 13:8; na vrata: 7:3; posest žoge v %: 53:47; koti: 6:4; prekrški: 17:11.


Celje : Bravo 2:2 (1:2)

Arena Z'dežele, gledalcev 300, sodnik Dragoslav Perić (Kranj).
Strelci: 0:1 – Matko (Kirm, 16), 0:2 – Križan (Agboyi, 40), 1:2 – Lotrić (45, 11-m), 2:2 – Lotrič (50); Celje: Rozman, Stojinović (Od 75. Travner), Zaletel, Ćalušić (od 84. Štravs), Vidmajer, Pungaršek, Pišek, Lotrič, Novak, Vizinger, Božić (od 76. Kerin); Bravo: Gril, Ihbeisheih, Brekalo, Zec, Vrljičak, Agboyi, Žinko, Matko, Kirm, mensah (od 69. Kancilija), Križan (od 90. Nukić); streli: 10:8; na vrata: 7:4; posest žoge v %: 44:54; koti: 4:2; prekrški: 21:17.

Najboljši strelci: 3 – Matko, Štor, Vukušić, Tijanić, 2 – Bobičanec, Ibričić, Suljić, Škoflek, Majcen, Šušnjara, Lotrič; podajalci: 2 – Hotić, Mujan, Radić, Agboyi, Bobičanec.

Pari 5. kola: Bravo – Aluminij (petek, 17,30), Triglav – Mura (sobota, 17,30), Maribor – Tabor Sežana (sobota, 20.15), Domžale – Celje (nedelja, 18), Rudar – Olimpija (nedelja, 20.10).


image
Na zadnjem mestu so s tekmo manj Domžale. FOTO: Delo