Iličić se ne zmeni za slovitega Ancelottija in 600 milijonov evrov

Slovenski legionarji krojijo boj Italijanov za ligo prvakov. Cesarjevi senzacionalno premagali Lazio na olimpijskem štadionu

Objavljeno
22. april 2019 21.30
Posodobljeno
22. april 2019 21.50
Slovenski reprezentant Josip Iličić igra v majici Atalante rahlo načet, toda tudi v takšnem položaju je med najboljšimi na igrišču. FOTO: Reuters
Juventus vlada nogometni Italiji rekordno osmo leto, konec tedna je obogatil klubsko vitrino z novo lovoriko, čeprav je do konca sezone serie A še pet kol. Ta bo zaznamoval srdit boj peterice za eno prosto vstopnico v ligo prvakov; boj, ki so ga v zadnjih dneh zaznamovali tudi – slovenski nogometaši. Ligo prvakov sta si zagotovila Juventus in Napoli, z eno nogo je stopil v najmočnejše Uefino tekmovanje Inter, edini preostali sedež v nogometnem raju zaseda misli Milana (56 točk), Atalante (56), Rome (55), Torina (53) in Lazia (52).

image
Vratar Jan Oblak je bil neporažen tudi na gostovanju v Eibarju. FOTO: Delova Infografika


Najmanj pričakovano je posegel mednje 36-letni kapetan Chieva Boštjan Cesar. Veronski klub, dve desetletji zgled za načrtno delo in stabilnost v serie A, je bil pod vodo že pred obiskom Rima, v naslednji sezoni bo igral v serie B. Kljub temu je šokiral Lazio in ga premagal kljub stavniški kvoti 17 (!), s tem pa manj priljubljeni klub v Rimu morda prikrajšal za ligo prvakov. Še odmevnejšo tekmo je igral njegov nekdanji soigralec v slovenski reprezentanci Samir Handanović. Handa je bil med osrednjimi akterji derbija kola med Interjem in Romo v Milanu. Razpletlo se je brez zmagovalca, Ljubljančan pa je prejel najvišjo oceno med gostitelji. Italijanski reprezentant Stephan El Shaarawy ga je matiral z mojstrskim strelom z 20 metrov ob daljšo vratnico, »Sarma« bi težko opravil več. Pozneje je vendarle ohranil status quo pod vrhom, ko je z refleksom 20-letnika ustavil strel Srba Aleksandra Kolarova – v 91. minuti tekme.


Josip Iličić opazno izstopal tudi v Neaplju


image
Atalante niso ustavili niti sodniki. Takole sta Iličić in trener Gasperini zaman prepričevala sodnika o prekršku nad Gomezom. Trener je bil izključen. FOTO: Reuters


Delno slovensko obarvani sta bili še dve tekmi, obarvani z ligo prvakov. Leo Štulac je dobil zaključek snidenja Parme in Milana, čeprav je nekaj tednov nazaj kazalo, da je sezona zanj – zavoljo poškodbe – že končana. Štulac bo kandidiral tudi za uvrstitev na seznam Matjaža Keka za junijski gostovanji v Celovcu in Rigi. Kot zadnji je razkril svoje znanje Josip Iličić. Trener Gianpiero Gasperini je varčeval njegove moči, v ogenj ga je poslal šele v 55. minuti, ko je Atalanti že tekla voda v grlo. Prav »Jojo« je poživil igro in zasukal razmerje moči na igrišču. Začel je akciji za oba gola in veliko zmage Atalante pod Vezuvom. Ni se zmenil za slovitega trenerja Carla Ancelottija in njegovo 600 milijonov evrov vredno zasedbo, v kateri sta tudi odlična Poljaka Zielinski in Milik ... Ob tovrstnih večerih si mane roke predvsem Kranjčanov nogometni zastopnik Amir Ružnić. Slednji že izbira naslednjo destinacijo Josipa Iličića, ki bi lahko pri 31 letih naposled dočakal donosno pogodbo najvišje ravni. Iličić je v tej sezoni zbral 11 golov in 9 podaj za gol v serie A.


Andraž Šporar hiti proti rekordu


Če bi imeli Slovenci tudi v serie A tako razigranega nogometaša, kot je Andraž Šporar na Slovaškem, bi govorili o prvem nogometašu s sončne strani Alp, ki bi presegel tržno vrednost sto milijonov evrov. Ljubljančan namreč ne popušča v majici Slovana iz Bratislave, konec tedna je obogatil svojo zbirko golov za dva zadetka. »Špoki« je dvakrat preluknjal mrežo Ružomberoka, v tej sezoni je dosegel že 28 golov – 23 v slovaškem prvenstvu, pet v kvalifikacijah za evropsko ligo.

image
Ljubljanski napadalec Andraž Šporar je zbral že 23 golov v slovaškem prvenstvu. FOTO: Slovan Bratislava


Njegovo tržno vrednost dodatno zvišuje dejstvo, da gre Slovanu letos kot po maslu in zmaguje: v koledarskem letu 2019 je namreč nanizal devet zmag na devetih tekmah in je ustvaril brezhibno bilanco. Podobno odlična je tudi individualna statistika 25-letnega slovenskega reprezentanta; primerjava njegove učinkovitosti in igralnega časa razkriva, da Šporar v povprečju zabije gol na vsakih 96 minut oziroma gol na tekmo (s sodnikovim dodatkom). Do konca sezone je še 5 kol.