Kek bo v četrtek razkril imena: Med njimi razigrana Šporar in Iličić

Učinkovit konec tedna za slovenskimi nogometnimi legionarji

Objavljeno
23. september 2019 06.45
Posodobljeno
23. september 2019 06.45
Josip Iličić je igral dobre pol ure, dovolj za pomemben gol Atalante. FOTO: Reuters
Dva tedna pred naslednjim zborom slovenske nogometne reprezentance je selektor Matjaž Kek lahko zadovoljen: njegovi aduti za napad na Severno Makedonijo in Avstrijo so očitno dobro razpoloženi. To je obetavno izhodišče pred ključno oktobrsko akcijo Slovenije v boju za euro 2020.

Večina v nogometnem miljeju že odšteva dneve do 13. oktobra, ko bodo obiskali Stožice Avstrijci. To bo nemara ključna bitka celotnega ciklusa bojev za evropsko prvenstvo, vstopnice so pošle, obeta se spektakel s 16.000 navijači. Tri dni prej čaka Slovence zahtevno gostovanje v Skopju, skupni cilj pa znan: najmanj štiri točke. Matjaž Kek bo v četrtek razkril imena fantov, s katerimi bo poskušal oktobra uresničiti ta načrt, med njimi pa bo gotovo več nogometašev, ki igrajo v odlični formi.


Od Houstona do Moskve


image
Konec tedna so bili učinkoviti številni slovenski legionarji. FOTO: Delo
Konec tedna so močno opozorili nase številni legionarji na igriščih od Houstona do Moskve. Zmagala sta kluba obeh srednjih branilcev v reprezentanci – eden v ZDA, drugi v Rusiji. Pri tem velja izpostaviti Miho Mevljo: ne le da je zabil enega od golov za Soči, ki je zmagal na gostovanju pri Dinamu, pač pa se je v letoviškem mestu dokončno vrnil med žive in – po sušnem obdobju v St. Peterburgu – redno igra v majici Sočija, kar je vselej odlična novica za štoperja.

Izpostaviti velja tri strelce, na katere računa tudi Kek. Andraž Šporar je v majici Slovana oživel na gostovanju v Trenčinu in z dvema goloma na najboljši način potisnil v pozabo nedavni »incident« z enim od navijačev Trnave. »Špoki« igra v odlični formi, zabija ključne gole za Slovan in Slovenijo, naj tako ostane še tri tedne, si misli selektor Kek … Tudi Josip Iličić je sinoči zapustil pozitiven vtis. Njegova Atalanta je resda zaostajala za Fiorentino z 0:2 – »Jojo« je vstopil v igro pri rezultatu 0:1 –, prav Kranjčan pa je nato poživil igro, vezal nase ravno dovolj čuvajev, da so soigralci dobili več prostora in – kar je ključno – zabil gol iz izrazito neugodnega položaja, kar dokazuje, da igra v odlični formi. Čeprav je sodnik v končnici razveljavil en gol Atalanti, je v 95. minuti kljub temu prišla do gola za končnih 2:2 …


Handanović po 15 letih v »dovolj resni ekipi«


Tudi Tim Matavž nadaljuje učinkovit niz na Nizozemskem, z zadnjim golom (Vitesse je premagal Fortuno s 4:2) kotira na četrtem mestu lestvice strelcev s štirimi goli in dvema podajama za gol. Najodmevnejšo tekmo konca tedna in najzahtevnejši derbi je vendarle igral – vratar Samir Handanović. »Sarma« je v svoji že 15. sezoni (!) v Italiji naposled del ekipe, ki na igrišču deluje dovolj resno in zanesljivo tudi za najvišje cilje. Trener Antonio Conte je preobrazil spremenljivi Inter v dobro naoljen stroj, ki tekmecem ne dopušča veliko možnosti za zmago. Tudi v sobotnem mestnem derbiju z Milanom je bilo podobno. Modro-črni so zanesljivo zmagali z 2:0, »gostiteljem« niso dovolili praktično ničesar. Handanović je zbral tri obrambe, toda zgolj statistično, v resnici je moral posredovati le enkrat.

image
Andraž Šporar dosega povprečje več kot gola na tekmo. FOTO: Slovan Bratislava


Strahovit ritem Interja


Inter po štirih kolih serie A zaseda vrh z vsemi 12 možnimi točkami, Juventus je zbral dve manj, Napoli še eno manj, Roma še eno manj. To je tudi kvartet klubov, ki je v prvem delu prvenstva na »škornju« pokazal največ kakovosti in zdaj kotira v območju lige prvakov. Vodilno moštvo lige resda ne bo imelo dolgega predaha: že v sredo bo obiskal Milano razrvani Lazio, v soboto ga čaka gostovanje pri Sampdorii, zadnja nedelja pred reprezentančnim premorom pa prinaša klasični derbi med Interjem in Juventusom.