Aljaž Struna in Andraž Šporar zabila za veliko zmago Slovenije

Slovenija je v kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo v nogometu prihodnje leto v skupini G v Stožicah premagala Poljsko z 2:0. V ponedeljek bo v Stožicah gostoval še Izrael.

Objavljeno
06. september 2019 20.30
Posodobljeno
06. september 2019 23.16
Aljaž Struna (levo) in Andraž Šporar sta Sloveniji priigrala veliko zmago proti doslej nepremagani Poljski. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana - Slovenija se je vrnila v igro za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020. V svoji peti tekmi je z 2:0 (1:0) premagala favorizirano in doslej stoodstotno Poljsko. Zmaga je bila zaslužena in čista kot solza. Slovenci so navdušili s taktično izvedbo, v kateri so večino dvoboja igrali zbrano in se niso spuščali v nepredvidljiv odprt dvoboj. Strelca sta bila Aljaž Struna v prvem polčasu in najboljši slovenski mož Andraž Šporar v drugem polčasu. Slovenija bo v ponedeljek gostila še Izrael, medtem ko bo s točko več na lestvici druga Avstrija gostovala na Poljskem.

image
Slovenski nogometaši so se po prvih 45 minutah tekme proti poljski veselili vodstva. FOTO: Reuters


Konec: Slovenija je drugič zmagala.

90. minuta: Zaradi poškodbe je Domna Črnigoja zamenjal Robert Berić.

85. minuta: Menjava. Andraža Šporarja je zamenjal Denis Popović.

76. minuta: Tretja menjava pori Poljski. Namesto Krysztofa Piateka je v igro vstopil David Kownacki.

73. minuta: Iličić je nevarno streljal s 23 m, Fabianski je žogo odbil.

70. minuta: Dve menjavi pri Poljski. Iz igre sta šla Mateusz Klich in Kamil Grosicki, v igro pa Krystian Bielik in Jakub Blaszczykowski.

68. minuta:
Glavni sodnik razveljavil gol Poljakov zaradi prekrška Roberta Lewandowskega v napadu.

65. minuta: Josip Iličić je na slovenski polovici z globinsko podajo na desni strani za hrbet gostujoče obrambe podal Šporarju, ki je ušel Michalu Pazdanu. Šporar je v 35 m dolgem šprintu iskal podajo, nato pa se, ko ni bilo soigralca, tik pred golovo črto odločil za strel iz mrtvega kota s 5 m. Po tleh je žoga zletela ob desni vratnici in nogi vratarja Fabianskega.

65. minuta: 2:0! Strelec Andraž Šporar.

62. minuta: Prva menjava pori Sloveniji. Namesto Benjamina Verbiča je v igro vstopil Domen Črnigoj.

52. minuta: Kurtić je na levi strani z diagonalnim strelom po tleh zgrešil za meter ali dva.

51. minuta: Slovenija je drugi polčas začela veliko bolj odločno in ne dopušča Poljakom, da bi prevzeli vajeti igre v svoje noge. Morda igra za ioddtenek celocelo preveč odprto.

image
Prvi zvezdnik Poljske Robert Lewandowski se je zelo trudil, a je bil ob obrambnih posredovanjih Mihe Mevlje in Aljaža Strune nemočern. FOTO: AFP


45. minuta: Po dveh minutah dodatka je solidni ruski sodnik Sergej Karasjov označil konec prvega polčasa. Slovenija ga je izpeljala taktično dovršeno. NI veliko tvegala, čakala na svojo priložnost in slabost v gostujoči obrambi ter jo tudi dočakala. Poljaki so navzven delovali kot močna reprezentanca, a tudi silno jalova. Lewandowski se je še največ trudil in tudi v vsakem njegovem gibu ali potezi je bilo vidno, da je igralec iz višjega razreda.

35. minuta: Gol za Slovenijo. Po Iličićevi podaji iz kota z leve strani je pred poljskimi vrati na prvi vratnici Šporar z glavo preusmeril žogo na drugo vratnico. Pritekel je Struna in s 5 m zabil gol.

22. minuta: Na igrišču prevladujejo Poljaki. Zanesljivo in avtoritativno narekujejo ritem, medtem ko Slovenci bolj ali manj pazijo, da se ne bi preveč spustili v odprti dvoboj. Velikih priložnosti še ni bilo.

10. minuta: Prva resnejša slovenska akcija pred poljskimi vrati. Jure Balkovec je na levi strani podal Andražu Šporarju, ta je s povratno podajo v sredino na rob kazenskega prostora našel Josipa Iličića, ki je sprožil z leve strani po tleh v levi kot vratarja Lukasza Fabianskega. Ta je žogo odbil v kot. Poljaki so ga ubranili še z enim kotom, ki so ga naši nato slabo izvedli.

4. minuta: Zaradi udarca s komolcem v Roberta Lewandowskega je Aljaž Struna prejel rumeni karton.

3. minuta: Po prekršku Jasmina Kurtića na robu kazenskega prostora z leve strani so imeli Poljaki lepo priložnost za neposredni strel ali predložek. Napolijev as Piotr Zielinski je slabo izvedel prosti strel in žogo poslal visoko prek vrat.

1. minuta: V izjemnem vzdušju in ob glasnem spodbujanju slovenskih navijačev in poljskih, ki so zasedli polovico sektorja na južni tribuni, je prvo podajo s sredine igrišča pripadla gostujočemu zvezdniku italijanskega Milana Krzysztofu  Piateku.

image
Matjaž Kek (levo) je skoval taktiko za napad na favorizano poljsko reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Izbranci selektorja Matjaža Keka bodo po snidenjih z Izraelom, Severno Makedonijo, Avstrijo in Latvijo torej spoznali še moč zadnje reprezentance v skupini G, s stoodstotnim izkupičkem prve v skupini Poljske. Njeni zvezdniki Lewandowski, Piatek in Zielinski sodijo med najboljše na stari celini, drevi bodo lovili nove tri točke, s katerimi bi se močno približali svojemu temeljnemu cilju – uvrstitvi na zgodovinski panevropski šampionat 2020.

Boj za euro 2020 v skupini G
Sinoči: Izrael : S. Makedonija 1:1 (Zahavi; Ademi); danes – Avstrija : Latvija 6:0 (Arnautović 2, Sabitzer, Steinbors avt., Laimer, Gregoritsch), Slovenija : Poljska 2:0; ponedeljek: Latvija – S. Makedonija, Poljska – Avstrija, Slovenija – Izrael; 10. oktober: Avstrija – Izrael, S. Makedonija – Slovenija, Latvija – Poljska; 13. oktober: Poljska – S. Makedonija, Slovenija – Avstrija, Izrael – Latvija; 16. november: Slovenija – Latvija, Avstrija – S. Makedonija, Izrael – Poljska; 19. november: S. Makedonija – Izrael, Latvija – Avstrija, Poljska – Slovenija.

Vrstni red: Poljska 12, Avstrija 9, Slovenija in Izrael po 8, S. Makedonija 5, Latvija 0.




Glavna nevarnost za slovenska vrata bo zvezdnik Bayerna Robert Lewandowski. Vratar madridskega Atletica Jan Oblak je pred tekmo spregovoril tudi o njem. Škofjeločan se ne boji prvega poljskega zvezdnika, ki mu je doslej že zabil dva gola. »Robert Lewandowski? To je eden najboljših napadalcev v Evropi, kar dokazuje iz leta v leto, to dokazujejo številke. V vseh prvinah igre je sodoben in popoln napadalec, nevaren za gol. Lahko ga analiziraš kolikor hočeš, toda pri takšnih igralcih je to pogosto zaman,« je opisal Oblak 31-letnika iz Varšave, ki je zabil že 379 klubskih in 57 reprezentančnih golov.

Slovenija : Poljska 2:0 (1:0)


Štadion Stožice, gledalcev 15.231, sodnik Sergej Karsjov (Rusija).

Strelca: 1:0 – Struna (Šporar, 35), 2:0 – Šporar (Iličić, 65).

Slovenija: Oblak, Stojanović, Al. Struna, Mevlja, Balkovec, Krhin, Kurtić, Bezjak, Iličić, Verbič (od 62. Črnigoj, 90. Berić), Šporar (od 85. Popović).

Poljska: Fabianski, Kedziora, Pazdan, Bednarek, Bereszynski, Zielinski, Krychowiak, Klich (od 70. Bielik), Grosicki (od 70. Blaszczykowski), Piatek (od 76. Kownacki), Lewandowski.
 


Poljska je odlično zasidrana v slovenskih srcih, potem ko jo je Slovenija v kvalifikacijah za SP leta 2010 pred desetimi leti v Ljudskem vrtu premagala kar s 3:0. To je bila velika zmaga, ki je razkrila izjemno moč in mundialske ambicije tedanjega rodu, ki ga je prav tako vodil Matjaž Kek. V zdajšnji zasedbi je iz tistega rodu le kapetan Bojan Jokić, ki pa bo izpustil večerni spektakel zaradi rumenih kartonov. 

Kek je le presenetil z izbiro kapetana. V tej vlogi je bil prvič v kvalifikacijah Jan Oblak.

image
Selektor Matjaž Kek in vratar Jan Oblak sta med zadnjim druženjem z mediji delovala izjemno samozavestno. FOTO: Jernej Suhadolnik