Za petkov spektakel s Poljsko bi lahko prodali tudi 20.000 vstopnic

Predsednik NZS Radenko Mijatović pred tekmo Slovenije in Poljske: Kakšen predsednik bi bil, če ne bi meril na pozitiven rezultat?

Objavljeno
05. september 2019 12.05
Posodobljeno
05. september 2019 12.05
»Če bi bilo možno, bi prodali dodatnih 5000 vstopnic! Naj navijači pohitijo tudi z nakupom vstopnic za ponedeljkovo tekmo z Izraelom, da bodo naši dvakrat uživali močno podporo Stožic,« pravi pred tekmo s Poljsko Radenko Mijatović. FOTO: Jože Suhadolnik
V zadnjih dneh pred petkovo tekmo s Poljsko (20.45) in ponedeljkovim nadaljevanjem z Izraelom je zajelo pozitivno vzdušje celotno slovensko nogometno družino. Tudi predsednik NZS Radenko Mijatović ni izjema, kljub optimističnemu pričakovanju spektakla v Stožicah pa ostaja previden in reprezentanci ne nalaga dodatnega bremena.

 

Kakšen rezultat tekme napovedujete?


Napovedovanje je nehvaležno. Poljska je najboljša v naši skupini in premore zares odlično reprezentanco. Toda povejte mi, kakšen predsednik bi bil, če ne bi meril na pozitiven rezultat? Upam in verjamem, da bomo zmagali.

 

Utrip med navzočimi na delovnih akcijah reprezentance in prepričanje ulice sta pozitivna. Vsi računajo, da Slovenci ne morejo izgubiti prve tekme. Že dolgo niso bili tako optimistični, četudi bo prišla v goste v resnici močna reprezentanca.


Na vsakem koraku se čuti pozitivno ozračje, ljudje so optimistični in pozitivni, ni čudno, da smo razprodali celoten štadion v Stožicah. Če bi bilo možno, bi prodali dodatnih 5000 vstopnic! Naj navijači pohitijo tudi z nakupom vstopnic za ponedeljkovo tekmo z Izraelom, da bodo naši dvakrat uživali močno podporo Stožic. S prihodom Matjaža Keka je zavel nov veter, mislim, da bo to prej ali slej botrovalo tudi dobrim rezultatom.

 

Kaj poln štadion pomeni za NZS? Rekordni finančni iztržek od vstopnic ali potrditev, da so Slovenci prepoznali privlačnost članske izbrane vrste?


Večkrat sem ponovil, da zgolj finančna plat te zgodbe za nas ni ključna in tudi poslovanje NZS ni močno odvisno od tovrstnih prihodkov. Gotovo je bolj pomembno in prinaša močnejše sporočilo pozitiven naboj navijačev, ki se prenaša tudi na fante. Enostavno si želim, da bi zasukali krivuljo rezultatov oziroma uspehov navzgor.

 

V ponedeljek ste na Brdu čakali uro in pol do konca treninga, da ste lahko namenili vzpodbudne besede selektorju in igralcem …


Ne bi bilo primerno, da bi prekinjal vadbo, ki jo je začrtala stroka. Gledanje treninga sem izkoristil tudi za neformalne pogovore s predstavniki medijev, saj ste v zadnjem času prav mediji naredili ogromno za pozitivno vzdušje in promocijo nogometa. Reprezentantom in strokovnemu štabu sem želel na igrišču izkazati maksimalno podporo NZS, naj le pokažejo največ, kar so v tem obdobju sposobni.

image
»Pred začetkom bojev za euro 2020 sem se korektno dogovoril z igralci tudi o nagrajevanju v primeru morebitnih uspehov. Fantje, ki so bili med pogovorom izjemno korektni, niso imeli odtlej nobenih dodatnih zahtev,« je dodal MIjatović. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Ste fantom zagotovili, kar so želeli?


To je vprašanje za njih, vendar mislim, da bi odgovorili pritrdilno. Lahko zatrdim, da se NZS trudi narediti vse, kar je v njeni pristojnosti, da imajo fantje med pripravami vse, kar potrebujejo ali so pričakovali.

 

Ste reprezentantom naložili dodatno breme v kontekstu »nujnega uspeha« s Poljsko?


Iz življenjskih izkušenj vem, da tovrstni pristop ne prinaša optimalnih rezultatov. Vemo, kaj si želimo: to vem jaz, to vedo fantje in to ve Kek. Vsak se zaveda, da je potrebno za dosego skupnega cilja izpolniti svoj del naloge.

 

Razmišljate o dodatnih premijah za zmago nad Poljsko?


Ne. Pred začetkom bojev za euro 2020 sem se korektno dogovoril z igralci tudi o nagrajevanju v primeru morebitnih uspehov. Fantje, ki so bili med pogovorom izjemno korektni, niso imeli odtlej nobenih dodatnih zahtev. Mislim, da si sami najmočneje želijo zrežirati nov zgodovinski podvig. Enak motiv za osvajanje točk bi izžarevali ne glede na višino premije.
 

 

Vrsto let ste vpeti v delovanje vrha NZS, spoznali ste več selektorjev. Kako bi v kontekstu motiva opisali današnjo reprezentanco?


Pozitivno. Tako selektor kot igralci verjamejo v petkov uspeh. Seveda so pri tem previdni, saj se zavedajo, da jim zgolj govorjenje ne bo prineslo uspehov. Reprezentanci je potrebno zaupati in ji dati čas, pot je prava in rezultati bodo zanesljivo prišli.

 

Ne le navijači, tudi vi kot predsednik boste imeli v petek v gosteh najbolj zvezdniško zasedbo v tej skupini. V Ljubljano prihaja predsednik poljske zveze Zbigniew Boniek …


… drži, bil je velik igralec, velika zvezda Juventusa in Poljske. Takoj po žrebu smo rekli, da je Poljska najmočnejša v naši skupini. Predsednik Boniek je živa legenda evropskega nogometa. Gre tudi za izjemnega človeka, ki kljub slavi ostaja skromen in je pogosto duhovit, zato se veselim vnovičnega srečanja z njim.

Preberite tudi: Zbigniew Boniek v pogovoru za Delo

 

Kakšen protokol vlada ob tovrstnih dnevih?


Običajno povabimo gostujočo delegacijo bodisi na uradno večerjo bodisi na kosilo pred tekmo, tako bo tudi tokrat. Izmenjamo si skromna darila, si povemo kakšen stavek dobrodošlice. Med tekmo vsak navija za svojo reprezentanco … Na formalnem srečanju je prisoten tudi Uefin delegat.

 

Bo navzoč na tekmi tudi Uefin predsednik Aleksander Čeferin?


Predsednik je goreč navijač reprezentance. Kadar je prisoten v Sloveniji, z veseljem in vedno obišče tekmo naše reprezentance, kar nam pomeni zelo veliko. Mislim, da bo imel tokrat obveznosti in da ga v Ljubljani ne bo.

 

Z Boniekom ste sodelovali že prej, ne nazadnje sodi med začetne Čeferinove podpornike v tedanjem boju za položaj predsednika Uefe.


Drži, sta velika prijatelja, tudi na zadnjih volitvah članov izvršnega odbora Uefe je bil Boniek vnovič prepričljivo izvoljen v IO, kar potrjuje odlično sodelovanje vseh nas.
 

S katero nacionalno zvezo NZS najtesneje sodeluje, z madžarsko?


V zadnjih letih so nas obiskali številni predsedniki zvez, tudi denimo angleški predsednik. Na euru v futsalu smo gostili predsednike 17 nacionalnih zvez. Radi nas obiščejo, Slovenijo in Ljubljano ocenjujejo kot izjemno lepo. Ne sodelujemo le s članicami Uefe iz nekdanje skupne države, marveč tudi denimo z Italijani, Portugalci, Španci, Švedi, s Turki, drugimi in seveda z Madžari, leta 2021 bomo skupaj organizirali evropsko prvenstvo U-21. S številnimi smo zgradili pristne odnose že v času predsednika Čeferina, prej je v dolgih letih predsednikovanja stkal trdne vezi z drugimi že Rudi Zavrl.

image
»Aleksander Čeferin (levo) je goreč navijač naše reprezentance. Kadar je prisoten v Sloveniji, z veseljem in vedno obišče tekmo naše reprezentance, kar nam pomeni zelo veliko. Mislim, da bo imel tokrat obveznosti in da ga v Ljubljani ne bo,« je zatrdil Radenko MIjatović (desno). FOTO: Roman Šipić

 

Je Uefa opravila kontrolni pregled prizorišč eura 2021?


Večkrat. Turnir se bo pri nas odvijal na štirih štadionih: v Kopru, Ljubljani, Celju in Mariboru. Nazadnje so nas predstavniki Uefe obiskali prejšnji teden in bili zelo zadovoljni s potekom projekta.

 

Njihova ocena?


Pravijo, da smo v tem delu priprav v zelo dobrem položaju in pričakujejo dobro prvenstvo. Tudi priprave mlade reprezentance smo začrtali organizirano, saj ne bo igrala v kvalifikacijah.

 

Kaj načrtuje selektor Primož Gliha?


Selektor želi igrati z močnimi reprezentancami, saj želi fantom čim bolj približati raven nogometa, kakršna jih čaka na evropskem prvenstvu. Zagotovili smo mu odlične in privlačne tekmece. V nedeljo bo denimo gostovala v Mariboru močna Francija, naj navijači pridejo v Ljudski vrt in podprejo tudi reprezentanco U-21. V njej je veliko kakovostnih igralcev, ki igrajo v tujini in 1. SNL, kjer imajo nekateri vidne vloge v klubih. Verjamem, da bo selektor do eura sestavil dobro in uspešno reprezentanco.

 

Tudi Matjaž Kek bo najpozneje v naslednjem ciklusu gotovo priključil reprezentanci A še več mladih fantov. Ti so se prebili v ospredje tudi v nekaterih klubih 1. SNL. Kako močno uporabljajo klubi mehanizem, s katerim nagrajujete klube, ki ponujajo priložnost mladim?


Večina je pozdravila uvedbo tega mehanizma kot odlično potezo NZS. Toda, pozor: številni klubi, predvsem najboljši, tega ne izkoriščajo. Največ sredstev iz 260.000 evrov velike malhe sta počrpala Bravo in Triglav, ob tem pa me čudi, da to ni storilo Krško, čeprav je izpadlo iz lige. Ne glede na to v zadnjem obdobju igra v ligi več mladih kot prej. Nekateri se priključujejo članskim ekipam zavoljo uspešnega dela v mlajših selekcijah NZS, kadeti so bili denimo na evropskem prvenstvu. Drugi dejavnik je sistematično delo v slovenskih nogometnih šolah in klubih in tretji dejavnik je 2. SNL. V njej igra deset nekdanjih prvoligašev in tam dobivajo priložnost številni mladi igralci.