Vremenska napoved za Stožice: Nocoj bodo padali – goli!

Recept za zmago v drevišnji tekmi z Izraelom je znan: fanatična bojevitost, bučna podpora in odločna igra na vrata gostov.

Objavljeno
09. september 2019 12.01
Posodobljeno
09. september 2019 12.52
Glasno petje Zdravljice, fanatična bojevitost na igrišču in čim bolj ambiciozna igra v napadu – to bo drevi recept za morebitno zmago Slovenije, ki bi bila velika kot Triglav. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Navijači lahko le upajo, da je selektor Matjaž Kek uspešno pojasnil svojim izbrancem, kako pomembno nogometno tekmo bodo igrali nocoj (20.45) ob severni ljubljanski obvoznici. Spopad Slovenije in Izraela je »tekma leta« za Oblaka, Iličića in Šporarja prav toliko, kot je bil derbi z zvezdniško Poljsko, morda prinaša Kekovim fantom še veliko več.

Sanjski scenarij za Slovence je znan: drevi bi morali ostati zmagi v Ljubljani in Varšavi, kar bi pomenilo, da bi Kekova četa najmanj do začetka oktobra kotirala na visokem drugem mestu v skupini G, torej v »evrskem območju« …


Izžeta Verbič in Krhin, načet tudi Stojanović


Toda, pozor: navijači naj pričakujejo povsem drugačen večer kot pred tremi dnevi oziroma drugačno Slovenijo kot v bitki s Poljsko. Drevi bodo namreč gostitelji v načrtovani vlogi »plenilca«, gostje pa v predvideni vlogi »plena«, pri čemer se poraja več vprašanj kot odgovorov. Kako se bodo prilagodili na spremenjen taktični načrt Slovenci? Kako močno so, denimo, izžeti Benjamin Verbič, Josip Iličić, Petar Stojanović in Rene Krhin, ki je bil v končnici tekme že vidno utrujen? Bodo Izraelci unovčili en dan daljši počitek? Bodo navijači znova napolnili Stožice in ponesli reprezentanco do načrtovanega cilja?

image
Kako močne spremembe bo doživela začetna enajsterica Slovenije v primerjavi s petkovo tekmo proti Poljski? FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Mi že upamo tako, saj čutimo, da uživamo podporo javnosti in navijačev. Petek nam je vlil v glavo pozitivno razmišljanje in zmagovalno miselnost, vse skupaj moramo 'le' še ponoviti z Izraelom,« je prepričan Petar Stojanović po svoji najboljši tekmi v majici članske selekcije Slovenije.

image
Morebitni začetni enajsterici Slovenije in Izraela. FOTO: Delo


Jokić namesto Balkovca, priložnost za Zajca?


Lewandowski, Zielinski in Piatek so preteklost, sedanjost pa izraelski napadalni arzenal: Zahavi (10 mio €), Dabbur (15 mio €) in Salomon (5 mio €). Zahavi je zabil osem od devetih golov Izraela in je najboljši strelec celotnih kvalifikacij! »Ofenzivni del Izraelcev je resnično močan in lahko v vsakem trenutku zabije gol katerikoli ekipi na svetu. Pričakujem dobro in kakovostno tekmo, vem, da bodo zanesljivo 'padali' tudi goli,« je napovedal tudi Kek, ki je dobil občutek, da mnogi pri nas podcenjujejo drevišnje goste.

30 milijonov evrov
veljajo na trgu najboljši izraelski napadalci Zahavi, Dabbur in Salomon


Današnji slavljenec Matjaž Kek ne slovi kot trener, ki bi drastično posegal v udarno enajsterico ali močno spreminjal sistem igre, če tega ne sproži višja sila. Najbrž se bo vrnil na igrišče kapetan Bojan Jokić, »ogrožen« je tudi položaj opazno utrujenih Verbiča in Krhina, morda bo pokazal svoje znanje nekdanji ljubljenec stožiških gledalcev Miha Zajc. Kdo ve, ali bo Kek potegnil iz naftalina še kakšnega jokerja, potem ko je šokiral Poljake z Romanom Bezjakom, ki je bil v petek zvečer »bek, krilo in napadalec« v eni osebi.


Kekovi Slovenci znova odločni in »na glavo«


»Imate prav, mnogi so najbrž utrujeni, toda vsakomur sem povedal: če bi bili zdaj v klubih, bi drugi dan po tekmi že vadili po dvakrat, torej lahko igrajo tretji dan tudi tekmo. Najbrž raje igrajo eno tekmo, kot oddelajo dva treninga,« je spodbodel svoje adute Kek.

image
Tudi drevi bodo nujne odločne akcije slovenskih branilcev, kakršno je takole uprizoril Aljaž Struna (v skoku v beli majici). FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V marčnem izraelsko-slovenskem spoznavnem večeru v Haifi so se bolje odrezali gostje, ki so lahko upravičeno žalovali za dvema izgubljenima točkama (1:1). Drugi zmenek bo še usodnejši in zdi se, da bosta drevi zgolj bučna podpora s tribun in fanatična bojevitost premalo za kaj več kot točko. To je potrdil tudi Kek.

»Pričakujem energetsko zahtevno tekmo, ohranjati bomo morali visok ritem v igri. V soboto in nedeljo smo razmišljali le o sebi in si poskušali povrniti čim več moči. Spet bo namreč treba iti 'na glavo' in prav zanima me, ali smo sposobni ponoviti odlični tekmi v pičlih treh dneh,« se sprašuje Kek, ki je dan pred tekmo – če ne drugega – užival v sproščeni in osredotočeni pripravi na zadnjo akcijo tega meseca. Na Brdu pri Kranju se je namreč zbralo le pet novinarjev, med njimi nobenega Izraelca ... Kakorkoli, naj ima selektor prav in naj bo drevi deževno tudi v Stožicah. Navijači ne bodo zahtevali »naliva«: evforijo večjih razsežnosti bi sprožila že ena »kapljica«, da bi le zdrsnila v pravo mrežo.