Uefinih 20 milijonov evrov omogoča čas za pravo odločitev Zlatka Zahovića

V zakulisju kroži več kandidatov za Milaničevega naslednika, kot je bilo kandidatov za ministre nove Janševe vlade.

Objavljeno
09. marec 2020 10.52
Posodobljeno
09. marec 2020 10.53
Trener Darko Milanič (levo) in športni direktor Maribora Zlatko Zahović (desno) sta bila dolgoletna sodelavca. FOTO: Tomi Lombar
Darko Milanič je postal 123. nogometni trener na svetu, ki je ostal brez službe v letu 2020, potem ko je sprejel odgovornost, ne pa krivde za mizeren izplen Maribora v drugem delu sezone. To seveda ne pomeni, da je Dare slab trener, prej nasprotno, v tej sezoni so zamenjali šefa stroke tudi Bayern, Barcelona in šesterica v premier league, v Braziliji pa so na isti dan odpustili trenerje celo štirje prvoligaši Fluminense, São Paulo, Cruzeiro in Fortaleza!


To vedo tudi Guardiola, Mourinho, Klopp, Zidane in Ancelotti


Vrhunski rezultat kot najvišji cilj je gonilo razvoja in edini pravi kralj gospodarstva, politike in športa. Tudi nogometne trenerje ohranja v sedlu le takojšnji in dokazan uspeh, ideja o dolgoročnem delu pa je lepa, toda v resnici utopična. Redki vlagatelji v športu so pripravljeni čakati pol leta na premike v lepoti igre, karkoli že ta pomeni. To vedo Guardiola, Mourinho, Klopp, Zidane in Ancelotti, to vedo tudi pri nas. Nekdanji selektor Tomaž Kavčič je pomladil reprezentanco in gradil ekipo za kvalifikacije za euro 2020, a teh ni dočakal zavoljo pomanjkanja točk v domnevno »nepomembni« ligi narodov. Matjaž Kek je ostal trdno v sedlu tudi zavoljo »starih zaslug«, letos bodo mediji bolj neizprosni tudi do njega.

image
Saša Gajser (levo) je vodil nedeljski trening Maribora, potem ko je Zlatko Zahović (v sredini) sprejel odstop trenerja Darka Milaniča (desno). FOTO: Tadej Regent


V zadnjih tednih je zašel pod hud pritisk Darko Milanič, le zadnji od številnih dokazanih zmagovalcev pri nas, ki je odšel kot poraženec. Športni uspehi so hitro pokvarljivo blago, ob tem pa merljivi bolj natančno kot poskusi v kemijskem laboratoriju. Milanič je odstopil, v nasprotnem primeru bi ga morda odnesli iz pisarne navijači, kar se v Mariboru ne bi zgodilo prvič. Prav je tudi, da je povedal, da se počuti odgovornega, ne pa krivega za letošnje katastrofalne rezultate. S tem je povedal več, kot se zdi. Je (so)kriv Zlatko Zahović, ki mu je morda »vsiljeval« sistem in določene igralce? So (so)krivi igralci, ki morda niso poslušali šefa? Je (so)krivo vodstvo kluba, ki morda ni zagotovilo optimalnih razmer? To so le trije možni razlogi ob četrtem, ki je najverjetnejši, da trenerju letos gotovo ni steklo. Štajerci bodo že poračunali in naj imajo pri tem veliko sreče, saj trenutna podoba Maribora ne koristi nikomur: ne vijoličasti družini, ne tekmecem, ne medijem in ne vodstvu lige.


Zlatko Zahović brez manevrskega prostora za napako


Nedeljski trening je vodil Milaničev pomočnik Sašo Gajser, v zakulisju pa kroži več kandidatov za Milaničevega naslednika, kot je bilo kandidatov za ministre Janševe vlade: mnogi želijo, da se usede na klop kar Zahović, drugi izpostavljajo, da je na plačilnem seznamu šef mladinske šole Oliver Bogatinov, med najboljšimi pri nas sta prosta nekdanja selektorja Slaviša Stojanović in Tomaž Kavčič – slednji bi moral januarja na novo kitajsko misijo, toda izbruh koronavirusa ga je prizemljil v Sloveniji –, ki ga je Zahović nekoč že vabil pod Kalvarijo.

image
Vse lovorike in podvigi Darka Milaniča. FOTO: Delo


Državni prvaki so zašli v slab položaj, zato je Zahović pred velikim izzivom. Sezona, v kateri je Maribor prejel 20 milijonov evrov zgolj od Uefe, je oddaljena šele dve leti, torej ob pravem gospodarjenju ni razloga za paniko. Drži le, da klub nima več manevrskega prostora za napake.