Maribor boljši od Švedov, v Stockholm s prednostjo enega gola

Štajerci štiri dni pred derbijem z Olimpijo premagali AIK. Povratna tekma že naslednjo sredo.

Objavljeno
24. julij 2019 19.00
Posodobljeno
24. julij 2019 22.22
Rok Kronaveter je z vnovičnim evropskim golom popeljal Mariborčane v vodstvo že v 6. minuti tekme z AIK. FOTO: Tomi Lombar

Maribor : AIK 2:1 (2:1)


Štadion Ljudski vrt, gledalcev 7816, sodnik Sascha Stagemann (Nemčija).
Strelci: 1:0 – Kronaveter (6, Hotić), 1:1 – Goitom (28, Larsson), 2:1 – Ivković (38, Kronaveter).
Maribor (4-4-2): Pirić; Viler, Peričić, Ivković, Milec; Kotnik (od 79. Vancaš Požeg), Vrhovec, Cretu, Hotić; Tavares (od 88. Mešanović), Kronaveter; trener: Darko Milanič (51); AIK (3-5-2): Linner; Mets, Karlsson, Granli; Saletros (od 79. Lindkvist), Elyounoussi, Adu, Larsson, Rašidi; Goitom, Sigthorsson (od 62. Obasi); trener: Rikard Norling (48).
Statistika, posest žoge (v %): 54:46; streli: 21:3; na vrata: 6:2; koti: 4:1; prekrški: 10:7; ofsajd: 2:1.



22:15: Konec prve tekme 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov. Trener Darko Milanič je v zadnjih minutah poskušal tudi z Jasminom Mešanovićem, toda ni prišlo do spremembe rezultata. Upoštevaje prepevanje navijačev iz obeh taborov (v Maribor je prispelo tudi približno 500 Švedov) so s končnim rezultatom zadovoljni vsi. Toda veliko več priložnosti za gol si je ustvaril Maribor, ki bi lahko iztržil višjo zmago. Povratna tekma bo naslednjo sredo (19.00) v Stockholmu. Tekma je bila kakovostna in pomeni lepo vabilo pod Kalvarijo tudi v nedeljo, ko se bosta v večnem slovenskem derbiju na istem štadionu pomerila tudi Maribor in Olimpija. Ljubljančani bodo v četrtek zvečer (19) v Turčiji igrali prvo tekmo 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo.

image
V Ljudskem vrtu se je zbralo približno 8000 navijačev Maribora. FOTO: Jernej Suhadolnik


22:00: Tekma Bate Borisov vs Rosenborg se je končala z izidom 2:1. Boljši iz tega dvoboja se bo v 3. kolu pomeril z boljšim iz para Maribor vs AIK.

21:55: Tudi po 75 minutah igre še vedno rezultat iz prvega polčasa. Maribor močneje išče svoj tretji gol kot AIK drugega.

21:40: Prvih 15 minut drugega polčasa brez pravih priložnosti, pobudo pa je imel v nogah Maribor.

21:35: Uradni podatek o prodanih vstopnicah. V Ljudskem vrtu se je zbralo 7816 gledalcev.

21:25: Začel se je drugi polčas. Trenerja nista opravila nobene menjave.

21:05: Prvi polčas je zasluženo pripadel Mariborčanom (2:1), ki so prikazali večjo željo in več znanja kot gostje iz Stockholma. V prvih 48 minutah igre so nanizali več nevarnih akcij, imeli večjo posest žoge (54:46 v %) in sprožili več strelov (6:3), toda zaradi ene hujše napake obrambe naivno prejeli gol, ki ohranja realno upanje na napredovanje tudi gostom. Prvo ime prvega polčasa je bil strelec prvega gola in podajalec pri drugem golu Rok Kronaveter. Mariborčan, ki se je poleti vrnil na Štajersko iz Ljubljane in prvič v karieri oblekel majico Maribora, je izjemno učinkovit: najmanj en gol je zabil na vseh treh letošnjih evropskih tekmah – Valurju ga je zabil na obeh tekmah, preluknjal pa je tudi mrežo AIK.

20:55: Gol za Maribor! Rok Kronaveter je izvedel kot na desni strani igrišča, v kazenskem prostoru gostov pa je skočil najvišje branilec Saša Ivković in z glavo matiral Oscarja Linnerja.

20:45: Naivno prejeti gol Maribora! Ob diagonalni podaji Švedov so Mariborčani ostali povsem razvlečeni po igrišču. Izkušeni eritrejski napadalec Henok Goitom je dobil dvoboj ena na ena s Sašem Ivkovićem in s strelom na daljšo vratnico matiral še Kenana Pirića.

20:35: Potem ko je zasluženo prejel rumeni karton Alexandre Cretu (prekršek nad neugodnim Tarikom Elyounoussijem), se je igra umirila, povečini poteka na sredini igrišča.

20:25: Gol za Maribor! Akcijo je začel Andrej Kotnik, Dino Hotić je spravil žogo (ob Marcosu Tavaresu) do Roka Kronavetra, ki je izigral ofsajd zanko in z neposredne bližine zanesljivo matiral vratarja AIK Oscarja Linnerja, ki je tudi najdražji nogometaš AIK.

20:21: Prva »menjava« pri gostih. Robert Lundstrom se je namreč poškodoval že med ogrevanjem, namesto njega je dobil priložnost Heradi Rašidi.

19.39: Mariborski trener Darko Milanič je poslal na igrišče pričakovano začetno enajsterico, v kateri je tudi najbolj izkušeni nogometaš vijoličastih, kapetan Marcos Tavares (35):

image
Mariborsko enajsterico bo vodil na igrišču kapetan Marcos Tavares. FOTO: Jernej Suhadolnik


19.30: V hramu štajerskega nogometa je vse nared za izjemno pomemben večer Maribora v boju za ligo prvakov 2019/20. Slovenski prvak Maribor in njegov švedski tekmec AIK bosta ob 20.15 krenila v prvo tekmo dvoboja 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov. Povratna tekma bo naslednjo sredo (19.00) v Solni, predelu Stockholma, v katerem se nahaja Arena prijateljstva (50.622 sedežev). Štajerci so v 1. kolu zanesljivo opravili z islandsko ekipo Valur Reykjavik.



Stavne hiše namigujejo na prednost Švedov, evropske izkušnje in primerjava koeficientov na Uefini jakostni lestvici namenjajo vlogo "favorita" Slovencem. Gotovo se obeta navijačem v Ljudskem vrtu (12.000 sedežev) privlačen nogometni večer, v katerem je težko predvideti zmagovalca.


Tudi nocoj podobno kot lani, ko so igrali na Štajerskem Škoti


»Ni težko predvideti načina tekmečeve igre, težje ga je onemogočiti,« je pred tekmo zatrdil Mariborov trener Darko Milanič in namignil, da bi bil dvoboj lahko podoben lanskemu z Rangers (0:0), torej se obeta ostra bitka v zvezni vrsti, ki predstavlja srčiko sleherne ekipe. »Gotovo premoremo dovolj kakovosti, zato bomo izbrali ustrezen način, kako doseči izid, ki bo za nas ugoden,« je samozavestno dodal Milanič, ki odlično pozna Švede. »Moj pomočnik Saša Gajser, ki si je ogledal eno od tekem AIK v Stockholmu, je le potrdil to, kar smo že vedeli. AIK je telesno močno moštvo, igra preprosto in brez popuščanja. Njegov slog igre bo zahteval našo popolno zbranost in čim manj obračanja hrbtov,« se je slikovito izrazil mariborski trener Milanič.

image
Daleč največ golov za vijoličaste je zabil njihov kapetan Marcos Tavares (29). FOTO: Tadej Regent


Štajerci bodo igrali nocoj 159. tekmo v Evropi v obdobju samostojne Slovenije. Dobili so jih 59, izgubili pa 61. Daleč največ golov za vijoličaste je zabil njihov kapetan Marcos Tavares (29). Morebiten uspešen razplet dvoboja bi Slovencem v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov (6./7. in 13. avgust) namenil boljšega iz para Bate Borisov (Belorusija) vs Rosenborg (Norveška). Morebitna zadnja ovira do usreničitve vijoličastih sanj bi bilo 4. kolo (20./21. in 27./28. avgust).