Drevi popravni izpit za Maribor, nedelja dan za derbi Ljubljanske kotline

Po petkovi zmagi s Kranjčani na vrhu lestvice 1. SNL nogometaši Aluminija.

Objavljeno
20. julij 2019 10.00
Posodobljeno
20. julij 2019 10.00
Luka Štor je z golom v izdihljajih tekme zavihtel Aluminij na vrh lestvice 1. SNL. FOTO: Tadej Regent
Po sinočnji uverturi v Kidričevem, kjer sta se merila Aluminij in Triglav, bodo nogometni prvoligaši večino tekem 2. kola igrali danes in jutri. Drevi bo živahno ob Velenjskem jezeru, kjer bodo državni prvaki lovili prve točke v novi sezoni. Vrhunec konca tedna bo vendarle jutri v Stožicah, kjer se bosta v vselej intrigantnem derbiju Ljubljanske kotline pomerila Olimpija in Domžale.

Vselej napet spopad Olimpije in Domžal bo derbi 2. kola prve SNL.
Mariborčani bodo lovili prve točke na štadionu ob Velenjskem jezeru.
Svoj prvi uspeh iščeta tudi povratnik v 1. SNL Tabor in novinec Bravo.


Tabor Sežana – Celje, sobota (18), sodnik Šmajc (Kr): Hrvaški hegemon Dinamo ima razpršenih po Sloveniji več igralcev kot na celotnem območju južne sosede. Že tako številčni koloniji je dodal še dva svoja fanta, potem ko sta v Celje prišla branilec in napadalec iz druge ekipe Zagrebčanov. Celjani so torej vendarle – kot zadnji med vsemi v 1. SNL – angažirali prvi okrepitvi v tej sezoni ... Dvoboj ekip, ki jima je spodrsnilo v prvem kolu, bo gotovo privlačen, zanesljivo pa bo pomembnejši za gostitelje, ki še niso ujeli ritma 1. SNL in zanje ne bi bilo dobro, da takoj »nasedejo«.

image
Športni direktor Zlatko Zahović (levo) in trener Darko Milanič med tekmo z Valurjem. Prvi bo zaradi neprimernega obnašanja do sodnikov po dvoboju s Triglavom – Maribor je bil tedaj resda oškodovan – izpustil naslednje tri tekme v 1. SNL. FOTO: Tomi Lombar


Rudar Velenje – Maribor (20.15), Sagrković (Lj): Mariborski trener Darko Milanič bo do nadaljnjega eksperimentiral z ofenzivnim delom začetne enajsterice, saj ima na hladnem napadalca »z globino« v igri: Jana Mlakarja za vselej, Luko Zahovića začasno. Ostaneta mu nepredvidljivi Jasmin Mešanović in veteran Marcos Tavares. Razlike v kakovosti se zaveda tudi velenjski trener Almir Sulejmanović, ki gradi optimizem na osvojeni točki v Domžalah in morebitni utrujenosti prvakov po dvoboju z Valurjem. Vse štiri tekme minule sezone so pripadle Mariboru (5:0, 3:0, 3:1, 3:1), ki bi tudi drevi le z zmago potisnil v pozabo incidentno premiero s Triglavom. Ta je dobila novo poglavje. Kot so sporočili z NZS, je »Zlatko Zahović dobil tri tekme prepovedi zaradi nešportnega vedenja do sodnika s tem, ko mu je s telesom oviral pot v slačilnico in je med njima prišlo do kontakta.«

image
Trener Ante Šimundžža pričakuje ustrezen odziv nogometašev Mure po slovesu od Evrope. FOTO: Tadej Regent


Mura – Bravo, nedelja (18), Vinčić (Mb): Trener Ante Šimundža ni načrtoval, da bo krenil v prvi del sezone z zdesetkano ekipo zavoljo odhodov in številnih poškodb. Mura je dodatno izžeta po zahtevnem ritmu četrtek-nedelja-četrtek-nedelja. Mariborčan je pred časom napovedal, da je prioriteta kluba s Fazanerije državno prvenstvo. Zdaj, ko imperativa črno-belih ne bo več »motila« Evropa, bo lažje, čeprav bo lovljenje senzacije v tekmi z Maccabijem pustilo posledice in bodo Prekmurci prišli k sebi šele naslednji teden. Bomo videli, kako bo unovčil položaj šišenski klub, ki v premieri s favorizirano Olimpijo vendarle ni razočaral navijačev.

image
Olimpija je v 1. kolu takole v mestnem derbiju pozdravila sosede iz Šiške, naslednji bodo na vrsti sosedje iz Domžal. FOTO: Jure Eržen


Olimpija – Domžale (20.10), Skomina (Kp): Derbi Ljubljanske kotline je dobil dodatno veljavo v četrtek zvečer, ko sta se rivala uspešno prebila čez Maltežane in Latvijce – kot naročeno za nedeljski spektakel. Tudi brez pričakovanega razpleta evropskih tekem bi šlo za intriganten dvoboj klasičnega težkokategornika z njegovim večnim izzivalcem, ki želi vsaj potihem že v tej sezoni preseči uglednejše in finančno zmogljivejše tekmece iz Stožic. To je pred začetkom sezone nakazal domžalski trener Simon Rožman, ko je govoril o razliki med cilji za javnost in »tajnimi« načrti kluba. Čas bo prej ali slej razkril, ali so ti načrti uresničljivi. Že danes je jasno, da Zdravka Mamića, (nekdanjega) šefa hrvaškega nogometa, ki je varen pred roko pravice le v Međugorju, ne bo v Stožice, čeprav je imel Milan Mandarić kontakt z njim že spomladi. Težko je oceniti, kdo bo jutri zvečer pod večjim pritiskom: Olimpija, ki vselej meri na zmago, ali Domžale, ki jim je spodrsnilo že v letošnji ligaški premieri z Rudarjem.

V petek zvečer: Aluminij : Triglav Kranj 2:1 (0:1)
Športni park Kidričevo, gledalcev 300, sodnik Jug (Tolmin).
Strelci: 0:1 – Mlakar (38), 1:1 – Vrbanec (56, 11-m), 2:1 – Štor (91)
Aluminij: Janžekovič, Martinović, Kontek, Amuzie, Petrović, Muminović, Leko (od 68. Jakšić), Vrbanec (od 89. Marinšek), Štor, Matjašič (od 84. Flakus Bosilj), Krajnc; Triglav: Čadež, Arh Česen, Šalja, Mertelj, Rogelj, Kryieziu, Tijanić, Udovič (od 70. Herić), Majcen, Mlakar, Hasanaj (od 57. Aliaga); posest žoge: 50:50; streli: 11:5; na vrata: 6:2; koti: 7:2; prekrški: 14:15.

Vrstni red: Aluminij 6, Olimpija in Triglav po 3, Domžale, Celje, Rudar in Mura po 1, Maribor, Tabor Sežana in Bravo 0.