Kek tesno ugnal Stojanovića: Slovenci so se poslovili z zmago nad Latvijo

Na severu Ljubljane se je zbralo dobrih 11.000 navijačev. Naslednji izziv Slovencev vodilna Poljska.

Objavljeno
16. november 2019 17.58
Posodobljeno
16. november 2019 20.48
FOTO: Mavric Pivk
Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah osvojila nove tri točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020, potem ko je pred 11.224 gledalci premagala najslabšo reprezentanco skupine G Latvijo. Matjaž Kek je izbral pričakovano začetno enajsterico, v katero se je vrnil tudi kapetan Bojan Jokić, zanj zgodovinsko prvo tekmo v kvalifikacijah za EP pa bo začel tudi Haris Vučkić. Edini gol je padel v 53. minuti tekme, ko je po podaji Josipa Iličića svojega vratarja matiral Igors Tarasovs.

Slovenija : Latvija 1:0 (0:0)


Štadion Stožice, gledalcev 11.224, sodnik Radu Petrescu (Romunija).
Strelec: 1:0 – Tarasovs (avt., Iličić, 53).
Slovenija (4-4-2): Oblak; Jokić, Mevlja, Struna, Stojanović; Verbič (od 91. Bezjak), Krhin (od 74. Bijol), Kurtić, Iličić; Vučkić (od 62. Zajc), Šporar; selektor: Matjaž Kek; Latvija (5-4-1): Šteinbors; Jurkovskis, Maksimenko, Ošs, Dubra, Salavnieks; Karnešs (od 88. Punculs), Tarasovs, Ikaunieks (od 72. Uldrikis), Fjodorovs; Gutkovskis (od 85. Laizans); selektor: Slaviša Stojanović.
Statistika, posest žoge: 66:34; podaje: 636:266; natančne podaje: 554:194; streli: 26:8; na vrata: 5:4; koti: 11:3; prekrški: 11:19; rumeni kartoni: Struna (14); Gutkovskis (23), Fjodorovs (47), Ošs (58), Savalnieks (59).

Skupina G: Poljska 19, Avstrija 16, Slovenija 14, S. Makedonija in Izrael po 11, Latvija 0.
Danes: Slovenija : Latvija 1:0, Avstrija – S. Makedonija, Izrael – Poljska.
Torek: Poljska – Slovenija, Latvija – Avstrija, S. Makedonija – Izrael.


DRUGI POLČAS: Konec tekme v Stožicah. Slovenija je zasluženo premagala solidno Latvijo, ki je prav v Ljubljani nemara prikazala najboljšo igro v celotnih kvalifikacijah za euro 2020. Slovenski selektor Matjaž Kek je lahko zadovoljen z izidom tekme 1:0, manj navdušen pa je lahko nad igro njegovih izbrancev. V zvezni vrsti so bili premalo odločni, posledično so se Latvijci z organizirano igro uspešno branili večji del tekme in občasno vršili pritisk tudi na vrata Jana Oblaka. Kekovi so opravili svoj posel, se od navijačev poslovili z zmago, pred njimi pa je veliko večji izziv: torkovo gostovanje na Poljskem, kjer bo na mizi tudi priložnost za odmeven rezultat, ki bi jim povečal samozavest pred naslednjimi izzivi v letu 2020.

image
FOTO: Mavric Pivk


80: minuta: Tudi Jan Oblak je moral pokazati, kaj zna. Vladislavs Fjodorovs je imel lepo priložnost za gol, številni vratarji bi po takšnem strelu Latvijca odšli po žogo v mrežo.

78. minuta: Lep strel Mihe Zajca z glavo po podaji Jake Bijola, vratar Šteinbors s parado žogo odbil v kot.

75. minuta: Sledi zadnjih petnajst minut tekme. Drugi polčas ni prinesel večje spremembe v Stožicah, ki jih od prve minute napada tudi močno deževje. Slovenci še naprej poskušajo igrati nogomet, po prejetem golu pa so postali pogumni tudi Latvijci. Navijači v seštevku niso videli omembe vredne priložnosti.

53. minuta: Josip Iličić je podal ostro podajo v kazenski prostor z desne strani, po kateri je premagal lastnega vratarja Igors Tarasovs. Avtogol za vodstvo Slovenije z 1:0!

46. minuta: Začeli so drugi polčas. Selektor Kek in Stojanović nista opravila menjave.

image
Bojan Jokić je stotič oblekel slovenski dres. FOTO: Mavric Pivk


PRVI POLČAS: Prvih 45 minut tekme med Slovenijo in Latvijo je razkrilo razmerje moči med tekmecema. Gostitelji so bili navidez boljši, si priigrali več (pol)priložnosti za gol, enkrat oplazili tudi prečko, toda v seštevku ni prišlo do spremembe začetnega rezultata. Latvijci so bili (ne)pričakovano zbrali in osredotočeni na svoje taktične obveznosti, vseskozi so bili postavljeni zgoščeno in njihova postavitev ni razpadla. Slovenski selektor Matjaž Kek je bil pogosto ob stranski avt črti, delil navodila in kazal predvsem vezistom, kako naj se lotijo gostov, toda zaman. Tudi zaključni pritisk v zadnjih minutah prvega polčasa ni prinesel gola, zato je bil lahko upravičeno zadovoljen z učinkom svojih fantov predvsem latvijski selektor Slaviša Stojanović. Gotovo nas čaka zanimivo nadaljevanje tekme v drugem polčasu, ko bi Slovenci morali prestaviti ritem igre v višjo prestavo.

30. minuta: Latvijci se uspešno branijo, občasno izpeljejo tudi kakšen nasprotni napad in iztržijo prosti strel ali kot.

20. minuta: Najlepša priložnost za Slovence. V prazen prostor je podal Benjamin Verbič, Vučkić pa je z bližine meril v vratarja, ki je žogo odbil v kot.

18. minuta: po prvi petini tekme približno 11.000 navijačev še ni videlo gola. Bližje vodstvu so bili gostitelji, saj je v 17. minuti z roba kazenskega prostora – po povratni podaji Vučkića – oplazil prečko. Dotlej so zbrali tako Slovenci kot Latvijci po en strel na vrata tekmeca.

image
FOTO: Mavric Pivk


image
FOTO: Mavric Pivk


image
FOTO: Mavric Pivk