Velikanski izziv za Josipa Iličića: Lahko Atalanta preseneti Manchester City?

Pomemben večer za člane slovenske nogometne reprezentance. Oblak lahko potrdi 1/8 finala.

Objavljeno
22. oktober 2019 09.01
Posodobljeno
22. oktober 2019 09.01
Ustvarjalni del Atalante: plejmejkerja Papu Gomez in Josip Iličić bosta aduta Italijanov na gostovanju v Manchestru. FOTO: Reuters
Dobro, da je Uefa uvedla dva termina lige prvakov in je standardno uro 20.45 zamenjal par 18.55-21.00. Dokaz za to ponuja današnji večer: odlični tekmi v Madridu in Harkovu, kjer bosta aktivna Jan Oblak in Josip Iličić, bosta pravšnje ogrevanje za šest poznejših spektaklov.

image
Pari današnjega večera. FOTO: Delo
Vseh osem drevišnjih tekem v 16 milijard evrov vrednem tekmovanju bi bilo lahko privlačnih (glej tabelo), pravi navdušenci nad nogometno igro bodo v slehernem paru našli nekaj intrigantnega, kar se ne zgodi vselej. Jan Oblak bi si lahko z Atleticom že zagotovi mesto v februarski 1/8 finala, korak proti zgodovinskemu podvigu lahko stori tudi Petar Stojanović z zagrebškim Dinamom. V Belgiji bo gostoval najbolj razsipen klub na svetu, v Turčiji najuspešnejši klub v zgodovini Uefe, Cristiano Ronaldo bo v majici Juventusa lovil 128. gol v ligi prvakov, Josipa Iličića čaka najzahtevnejša tekma v njegovi karieri, nemara najbolj spektakularno pa bi bilo lahko v skupini B v Atenah in Londonu ... Navijači se bodo znašli pred podobno izbiro kot Casanova na tekmovanju za najlepšo žensko na svetu. Bo Atalanta vstala od mrtvih na gostovanju pri favoritu lige prvakov Manchester Cityju? Če bi Pep Guardiola delal v avtomobilski industriji, bi njegova vozila zmagovala na dirkah formule 1 in bi njihovo izdelavo kopirali Kitajci. Nogometni inovator Guardiola je v Manchestru selekcioniral fantastično zasedbo, ki lahko zmelje tudi Marsovce, ne le Atalanto, četudi ne igra tako neposredno kot denimo Liverpool. Italijani bodo začeli na Otoku v postavitvi 3-4-3, Iličić bo ena od gostujočih desetk, druga Papu Gomez, pred njima Muriel, za njimi pa sedem članov delavske zadruge iz kolhoza Atalanta. Je to formula za senzacijo? Bomo videli, Guardiola bo krenil po nove točke s klasičnim 4-3-3, v napad bo poslal trojček Sterling-Agüero-Mahrez, za njimi bodo zunajserijski vezisti De Bruyne, Rodrigo in Bernardo Silva. Doslej največji izziv Iličića!


V Madridu en dan ne bodo razmišljali o Kataloncih


Tudi Dinamo naj bi iskal presenečenje v Ukrajini s tremi branilci v liniji. V postavitvi 3-5-2 oziroma 3-4-3 bo igral na desnem boku Petar Stojanović, v zvezni vrsti slovenski znanec iz Stožic Arijan Ademi (če bo nared njegov gleženj), v napadu pa nekdanji celjski adut Mislav Oršić. Zagrebčanom šteje že točka, tri bi bile morda vredne osmine finala! ManCity (6 točk) igra v svoji ligi, Dinamo (3) in Šahtar (3) se bosta »dogovorila« okrog osmine finala, Atalanta (0) igra za lepši vtis.

image
Cristiano Ronaldo se je pripravljal na spopad z Rusi. FOTO: AFP


Napeto je v skupini D (Juventus in Atletico po 4, Lokomotiv 3, Bayer 0). Kljub navidez varnemu položaju Špancev bi morebitna zmaga Atletica nad Leverkusnom vplivala na njihove možnosti za osmino finala blagodejno kot baldrijan, medtem ko gostom ne bi pomagal niti aspirin. Trener Diego Simeone ve, da morajo Nemci kapitulirati v Madridu, ne nazadnje je tudi zavoljo tega – in številnih poškodb – konec tedna le remiziral z Valencio, saj je nekatere adute varčeval za spopad v ligi prvakov. Nad Bayer bo krenil par Costa-Morata, dostop do vrat Jana Oblaka bo zaprla južnoameriška naveza Felipe-Gimenez.

image
Real Madrid je zbral le točko v tekmah z Belgijci (2:2) in Parižani (0:3), zato bo drevišnje gostovanje v Istanbulu zanj že ključno. Trener Zinedine Zidane je to sinoči pojasnil tudi igralcem. FOTO: Reuters


In, ne nazadnje: najmočnejše nogometno tekmovanje na svetu ne sega zgolj v področje športa. V Madridu bodo najmanj za en dan pozabili na »katalonske separatiste«, saj vlada v njihovem taboru pred gostovanjem v Turčiji popolna mobilizacija. Trener Zinedine Zidane ve, da je poraz z Galatasarayem prepovedan, v nasprotnem primeru bi absolutni kralj lige prvakov zašel v hude težave. Toda, pozor, v istanbulskem kotlu bodo manjkali Bale, Asensio, Modrić, Nacho in Vazquez, morda tudi Kroos in Hazard.