Accambray odšteva minute; Tamše v Zlatorog kot neželeni gost?

Oslabljeni Celjani bodo nocoj gostovali pri Trimu, Loka želi vzeti mero vodilni Ribnici. Branko Tamše v pogovorih z Zaporožjem.

Objavljeno
10. oktober 2018 07.00
Posodobljeno
10. oktober 2018 10.42
William Accambray čaka zeleno luč za nastop na tekmi proti Trimu. FOTO: AFP
Ljubljana - Šesto kolo v ligi NLB bo raztegnjeno kot elastika in ponuja kopico mikavnih dvobojev. Nocoj nevarni gostovanji čakata branilca naslova Celje Pivovarno Laško in vodilno Riko Ribnico.

Čeprav je že vodil tekme s Flensburgom, Gorenjem in Szegedom, je pred novim trenerjem državnih prvakov Tomažem Ocvirkom iz psihološkega vidika najbolj zahteven izziv. Spodrsljaja v Trebnjem (ob 19. uri) si Celje zavoljo poraza iz Ribnice enostavno ne sme privoščiti, a Trimo je pokazal, da je s trenerjem Benjaminom Terašem sestavil kompaktno moštvo. Zaseda 2. mesto na lestvici, potem ko je neporažen na zadnjih štirih tekmah.
 

Marguč pričakuje težko tekmo, Teraš si jo obeta


Celjani imajo kar nekaj težav. Domen Makuc in Josip Šarac sta poškodovana, prvega ne bo še kar nekaj časa, stanje slednjega, ki je izpustil sobotno tekmo pri Pick Szegedu, ni znano. Na Madžarskem sta tekmo predčasno končala Jaka Malus in Rok Ovniček, utegne pa debitirati francoski zvezdnik William Accambray, če bo le pravočasno urejena dokumentacija. Morda bo šlo za minute ...

Tamše že tuhta o novi službi, Davis v Veszpremu


Zdelo se je že, da je Motor iz Zaporožja obupal nad prihodom slovenskega trenerja Branka Tamšeta, a po zadnjih neuradnih informacijah je ta spet precej verjeten. Ukrajinski prvak, ki je še brez zmage v ligi prvakov, je znova vrgel trnek v Velenje, a vprašanje je, če bo Tamše zagrizel v vabo le dva tedna, odkar je moral zapustiti Celje Pivovarno Laško. Če bo, bo sila zanimivo 4. novembra, ko bo Zaporožje gostovalo na pomembni tekmi v Zlatorogu. Tamše je bil bojda tudi v igri za trenerja Veszprema, potem ko je dobil nogo njegov prijatelj Ljubomir Vranješ, toda madžarski podprvaki so dali službo Davidu Davisu, Špancu, ki je dolga leta deloval pri Vardarju in je hkrati selektor Egipta. Motor je sicer odstavil Poljaka Patryka Rombela in za trenerja imenoval Nikolaja Stepaneca, toda to bi lahko bila zasilna kratkoročna rešitev, saj je Stepanec tudi ukrajinski selektor.


image
Branko Tamše razmišlja o sprejemu izziva v Ukrajini. FOTO: Uroš Hočevar


"Proti Trebnjemu pričakujemo težko tekmo. V slovenski ligi vsi želijo premagati Celje in dajo še več od sebe, kot zmorejo. V tekmo moramo kreniti maksimalno, vse drugo kot zmaga bi bil za nas neuspeh, zavedamo pa se, da to ne bo lahka naloga. Vlogo favoritov moramo upravičiti na igrišču, pred nami je 60 minut igre in rezultat ne bo prišel sam. Trebnje je od nekdaj ekipa, ki je sposobna premagati vsakogar, zato me ne preseneča, da zaseda visoko mesto na lestvici. Ima dobro ekipo in dober slog igre, zato bo potrebna maksimalna zbranost," opozarja celjski krilni igralec, reprezentant Gal Marguč.



Celjani so se poleti okrepili tudi z otrokoma Trima, vratarjem Klemnom Ferlinom in Kristjanom Horženom, slednji v OŠ Trebnje prihaja prvič kot tekmec. »V našo dvorano prihaja najboljša slovenska ekipa, ki je nedolgo nazaj premagala nemškega prvaka Flensburg. Celjani so absolutni favoriti, vendar imamo tudi mi svoje načrte, ki so usmerjeni predvsem v našo igro in vpogled v to, kako se lahko naša ekipa kosa z vrhunskim nasprotnikom. Želim si, da navijači napolnijo dvorano, saj si fantje za dosedanje predstave to zaslužijo,« si rokometni praznik v osrčju Dolenjske obeta trener Teraš.
 

Beguš: Zmaga proti Jeruzalemu zaslužena 


Napetosti gotovo ne bo manjkalo tudi v dvorani Poden (19.30), med Urbanscape Loko in Rikom Ribnico se je v zadnjih letih razvilo veliko rivalstvo, ki se je še okrepilo, ko sta trenerja Robert Beguš in Siniša Markota lani zamenjala kluba. Loka je tradicionalno neugodna za Ribničane, ki se bodo skušali izogniti prvemu porazu v sezoni in se tako z dobrimi občutki odpraviti na gostovanje na Islandijo v pokalu EHF.

"Po zmagi proti Ormožu, sploh naši prvi doslej pri Jeruzalemu, smo v dobri situaciji, a tudi Ribnica je v dobri formi, pričakujem težko tekmo in dobro igro z naše strani," je zmeren optimist loški strateg Beguš, ki je Ribnico premagal tudi v finalu Šilčevega memoriala v Dobovi tik pred začetkom sezone.

image
Riko Ribnica uživa v zmagovitem obdobju, v ligi NLB je premagala tudi Celje Pivovarno Laško. FOTO: Uroš Hočevar


Kot je omenil, je Loka pred dnevi premagala Ormož (24:25), slednji pa je zaradi sporne situacije v zadnjih sekundah in dosojene sedemmetrovke za goste po izteku časa podal pritožbo na RZS. Predsednik prleškega kluba Martin Hebar je navrgel kup očitkov na sojenje.

Za Beguša ni bilo nič spornega: "Po novih pravilih je vsak prekršek in vsako oviranje v zadnjih 30 sekundah avtomatično sedemmetrovka in rdeči karton. Slednjega sicer ni bilo, to je bila napaka sodnikov, a nič zato. Domači igralec Danijel Mesarič je na sredini preprečil izvajanje strela v prazna vrata, česar ne bi smel storiti."

Odločitev o tem bo sprejela sodniška komisija RZS.
 

Medved prvič proti Velenju, debi Rapotca


Razburljivo bo tudi v naslednjih dneh. Jutri bo Gorenje gostilo Maribor s svojim nekdanjim kapetanom Nikom Medvedom, v petek bo na Dolu pri Hrastniku na koprski klopi debitiral Uroš Rapotec. Sobota pa prinaša novo domačo tekmo užaljenega Jeruzalema, tokrat s vse boljšo superpokalno prvakinjo Krko, in pomemben derbi z dna Sviš – Dobova.

Ni kaj, slovenska liga je bolj zanimiva, odkar sta Gorenje in Celje spet v domačem gnezdu ...