»Maček« preganja dolgčas tudi s slikanjem na platno

Borut Mačkovšek predčasno zapušča Veszprem in se bo že konec tedna preselil v Szeged. Vladi je očital slab timing za zvišanje plač.

Objavljeno
21. april 2020 18.40
Posodobljeno
22. april 2020 11.27
Borut Mačkovšek je eden od ključnih mož v slovenski reprezentanci. FOTO: Reuters
Veszprem - Borut Mačkovšek je eden od rokometašev, ki bodo to poletje zamenjali klub. Države sicer ne. Iz Veszprema se bo preselil k največjemu tekmecu na Madžarskem, Pick Szegedu, kjer se bo pridružil tamkajšnji slovenski koloniji (Bombač, Gaber, Šoštarič, Henigman). Kdor pozna njegov odprt značaj, ga razume, ko pravi, da mu je v času pandemije koronavirusa precej dolgčas. A tako hudo vendarle ni ...

Eden najboljših slovenskih igralcev na januarskem EP morja in domače Izole ne pogreša preveč. »Kdor je hotel, je lahko šel domov, ampak mi smo se v družini odločili ostati na Madžarskem. Za vikend načrtujemo selitev v Szeged, kjer nam bo bolje, saj bomo imeli ob hiši tudi vrt,« se spremembe veseli Mačkovšek, ki po dveh sezonah zapušča klub, v katerem ostajata Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek, medtem ko se bo Dragan Gajić vrnil v Francijo.

Borut Mačkovšek bo okrepil slovensko kolonijo v Szegedu.

Jezno se je odzval na zvišanje plač ministrom ob začetku krize.

Finalni turnir LP konec decembra se mu zdi povsem zgrešen.


Madžarsko prvenstvo je razveljavljeno brez prvaka. »Ne treniramo že vsaj mesec. Sprva, ko se še ni vedelo, kako dolgo bo trajala izolacija, smo imeli resen program, morali smo se snemati med vadbo in pošiljati videe. Ko so rekli, da je konec, pa so razpustili ekipo. Jaz skušam vseeno trenirati čim več. Večinoma doma, samo teči grem ven. Vzamem Kiaro (hčerko, 5 let; op. p.) in greva na kakšno zelenico, ona se tam žoga, jaz naredim, kar imam za narediti,« pravi 27-letni »Maček«.

image
Po dveh sezonah igranja za Veszprem se Borut Mačkovšek seli v Szeged. FOTO: AFP


»Veliko smo v naravi, malo zunaj Veszprema je velika kmetija, odprta za vse, tam imajo konjičke in jih otroci lahko hranijo. Drugače pa gremo iz stanovanja samo še v trgovino. Doma sem začel malo »risariti«, nabavil sem barve in čopiče in vse te stvari, tako se malo zamotim. Je pa precej dolgočasno, vsak dan je isti, nimaš kam iti. Komaj čakam, da bo vse to mimo in se bo življenje normaliziralo,« se je dnevne rutine naveličal Mačkovšek, ki ima z ženo Lano Fay, znano hrvaško blogerko, še dobro leto starega sinčka z imenom Roko.


 

Na Madžarskem bolje poskrbljeno


Na Madžarskem je življenje bolj sproščeno kot v Sloveniji. »Boljše je tukaj. Oblasti so se hitro odzvale in širjenje virusa omejile. Meje so zaprte že štiri tedne. Zadnjič sem prebral članek, da je Madžarska med najbolj varnimi državami v Evropi na četrtem mestu. Med ljudmi ni zaznati panike. V naši dvorani bodo sicer zdaj naredili zasilna ležišča, če bi bilo potrebno. Madžarski predsednik je ljudem, ki so izgubili službe, zagotovil, da se bodo zanje našla delovna mesta,« je razložil Mačkovšek.

image
Borut Mačkovšek je nase prvič opozoril v dresu Celja Pivovarne Laško. FOTO: Roman Šipić


Ob začetku korona-krize v Sloveniji izgubil živce in na družbenem omrežju kritiziral potezo nove vlade, da si poveča plače. Objavo je potem zaradi odziva rumenih medijev umaknil, a prepričanja ni spremenil. »Nisem bil samo jaz, vsi smo bili zgroženi. Očitno je delovalo. Ne vem, kako jim je lahko to padlo na pamet. Ljudje so izgubljali službe, oni pa so si mirno zvišali plače. To moraš biti res teleban. Vsem trgajo plače, nam so trgali 30 odstotkov. A se ne pritožujem. Bomo že preživeli.«

30
odstotkov manjše plače bodo prejeli igralci Veszprema v času koronavirusa.

 

V pol leta kopica vrhuncev


Če bi se sezona v ligi prvakov ali ligi Seha (turnir v Zadru je preložen) nadaljevala, bi igralcem izplačali celotne pogodbe, a to se zdi Mačkovšku malo verjetno. »Vse skupaj je že precej čudno. Slišim, da osmine finala in četrtfinala LP sploh ne bi bilo in da bi se na F4 v Köln uvrstili najboljši štirje iz rednega dela, torej Barcelona, Kiel, Veszprem in Pariz. Ne znam si predstavljati, da bi konec decembra prišel igrat za Veszprem. Kaj pa denimo Sander Sagosen, ki bo poleti prestopil iz Pariza v Kiel, za koga bo on igral tam? Nekdo tam zgoraj na Dunaju se je malce uštel in ni pomislil na nas rokometaše,« se je čudil Izolan, ki si je rokometno ime ustvaril pri Celju Pivovarni Laško in reprezentanci.

image
Borut Mačkovšek je dosegel ključne gola v tekmi za bron na SP 2017, ko je Slovenija osvojila bron. FOTO: Uroš Hočevar


»Poglejte, 28. in 29. decembra bi bil F4, čez dva tedna že SP v Egiptu, pa potem kvalifikacije za OI, pa spet F4 v Kölnu in še olimpijske igre. Ne predstavljam si, kako mislijo to izpeljati,« se nad potezami EHF čudi 203 cm visoki levi zunanji igralec: »Če bi kdo kaj takega predlagal v nogometu, torej da bi bil finale letošnje lige prvakov sredi naslednje sezone, bi ga verjetno razglasili za norega. To je lahko samo pri nas v rokometu.«